Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 19.05.2013.
13:33
Srna A

Sastanka sa Vučićem (ne)će biti?

Predsednici četiri srpske opštine sa severa Kosova i predstavnici desetak srpskih opština južno od Ibra ne odustaju od zahtjeva da ih uoči nastavka pregovora Beograda i Prištine, 21. i 22. maja u Briselu, primi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ali mnogi ne veruju da će do sastanka doći.

Predsednik gradske opštine Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici Bogdan Savić spreman je, kao i većina predsjednika opština južno od Ibra, da krene, ukoliko dobije poziv.

"Nema smisla ići naslepo i čekati ispred Vučićevog kabineta", kaže Savić i napominje da do danas na njega niko nije vršio pritisak.

Aleksandar Vučić u poseti Kosovu i Metohiji



Ipak, on se plaši da je to posledica sve učestalijih tvrdnji iz Beograda da su Srbi južno od Ibra - "prihvatili život u kosovskim institucijama i da je jedini problem kako ubediti Srbe sa severa Kosova da prihvate briselske sporazume".

"Na širem području Prištine živi 30.000 Srba, ali se na prste mogu prebrojati oni koji prihvataju kosovske institucije", kaže Savić, koji je uveren da sva rešenja koja budu prihvaćena u Briselu mora da podrži narod.

On upozorava da, u protivnom, nije jasno kako će i ko ta rešenja realizovati bez saglasnosti naroda. I potpredsednik Skupštine Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić sumnja da će doći do sastanka.

"Nastavlja se politika svršenog čina. Prvo sastanak i `nazovi dogovori` u Briselu, pa tek onda sa nama, iako se pregovori vode o našoj sudbini i sudbini pokrajine" - kaže Jakšić.

On je uveren da nastavak pregovora neće doneti ništa dobro ni Srbiji ni Srbima na Kosmetu.

"Plašim se da je mnogo toga dogovoreno i da je na premijeru Ivici Dačiću da aminuje i stavi potpis na ono što je pripremila `kuhinja Ešton - Tači`", kaže Jakšić.

On sumnja u demanti Beograda da - nije tačna tvrdnja šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri da je prije dva dana u Briselu delegacija Srbije prihvatila da Kosovo dobije poseban pozivni broj i da se na taj način izdvoji iz telekomunikacionog sistema Srbije.

"Nažalost, ono što kaže Tači - to se i dogodi. Do sada nije bilo ništa od onog što su tvrdili ili što garantuju vlasti Srbije" - smatra Jakšić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.05.2013. 13:41
A i cemu to licemerje i gubljenje vremena (zamajavanje), kada je zvanicna tema sastanka u utorak sa izdajicom nr. 1 (ili nr. 2 mozda gresim, konkurencija je tu stvarno jaka) i njihovim sefovima koji ih placaju: uclanjenje Kosova u UN.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online