Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 22.05.2013.
19:12 >> 19:48h
RTS, Beta A

Dačić i Tači se dogovorili u Briselu

Završen je trojni sastanak Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija. Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili su se o konkretnom tekstu plana za sprovođenje sporazuma, izjavila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. U vezi s tim "oni (Dačić i Tači) će biti u kontaktu sa mnom do kraja nedelje", navela je u pisanoj izjavi Ketrin Ešton.

Konačno dogovor u Briselu: Dačić, Ešton i Tači
 

Izvori iz delegacije Srbije potvrdili su večeras Agenciji Beta u Briselu da je postignut načelan dogovor o planu primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

O tome su od juče u Briselu razgovarali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu i politiku bezbednosti Ketrin Ešton.

Premijer Kosova Tači je večeras izjavio u Briselu da su se dve strane načelno dogovorile o koracima za sprovođenje njihovog aprilskog sporazuma i da znaju šta treba da urade u idućih šest meseci.

Sada dve vlade - u Prištini i Beogradu, treba da odobre načelni dogovor iz Brisela o planu za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa dveju strana, a stručnjaci će nastaviti da rade na konkretnoj izrai svih koraka koji slede da se taj plan sprovede u delo, rekao je Tači.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton tokom prepodneva je o primeni sporazuma, koji je parafiran pre mesec dana, razgovarala sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Tokom pauze održane su konsultacije pregovaračkih timova Beograda i Prištine. Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je u današnjim razgovorima o primeni sporazuma od 19. aprila bilo napretka.

Eštonova je juče imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem, posle čega je usledio i trojni sastanak. U izjavi posle sastanka, Ketrin Ešton je navela da je zadovoljna razgovorima sa premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem.

"Veoma sam zadovoljna što sam ponovo ugostila premijere Dačića i Tačija u Briselu. Apsolutno sam sigurna u njihovu posvećenost da napredujemo i da aprilski sporazum sada sprovedemo u delo", rekla je Eštonova.

Premijer Srbije Ivica Dačić samo je kratko za britansku agenciju Rojters rekao da su razgovori bili konstruktivni i da se nada da će dogovor biti postignut. Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma koja su održana u međuvremenu protekla su bez dogovora, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.05.2013. 19:42
Ovo nikad nije ni bio " trojni sastanak " , kako zele da ga prikazu. To je uvek bio " dvojni satanak " . Sa jedne strane neprijatelji Srbije ( EU, Taci ), a sa druge poluprijatelji Srbije ( kao naš ) . Rezultat : ocekivan . Drugacije nije ni programirano.
Sreda 22.05.2013. 19:49
Zvanicno ostadosmo bez KiM danasnjim danom. Nedaj Boze da okrenu sad "vjetar" sa sjevera, pa onda sa zapada itd..,.nijedan politicar nema mu** da odbrani integritet Srbije...zaista nam se crno pise. Boze svemocni spasi nekako Srbiju, ti si nam jjos jedina nada.
Sreda 22.05.2013. 19:46
ISHOD JE BIO POZNAT OD SAMOG PČETKA ! NIŠTA OD SUSPENSA.....!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online