Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 24.05.2013.
15:54
Beta A

Sever ne zna za plan iz Brisela

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović (SPS) rekao je danas da čelnici opština na severu Kosova nisu upoznati sa planom sprovođenja sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Opštine na severu Kosmeta nisu upoznate sa planom sprovođenja sporazuma Beograda i Prištine
 

"Ni ja, a verujem ni ostali čelnici opština sa severa Kosmeta nisu upoznati sa planom implementacije i formiranjem Rukovodećeg tima za Zajednicu srpskih opština i naselja. Šta god to značilo, za nas su obavezujuće odluke skupštine opština na čijem smo čelu, koje jasno ističu da nećemo učestvovati u sprovođenju briselskog sporazuma", rekao je Stevanović novinarima.

Predsednici vlada Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili su u sredu plan o sprovođenju sporazuma parafiranog 19. aprila u Briselu, ali njegovi detalji nisu poznati javnosti. Dačić je kazao da će u pripremnom timu za formiranje Zajednice srpskih opština biti predstavnici opština sa severa Kosova.

Dačić je kazao i da će, ako Srbi sa severa Kosova odbiju da učestvuju na kosovskim lokalnim izborima, buduću Zajednicu opština voditi "Tačijevi Srbi".

Stevanović je danas kazao da će svi Srbi koji učestvuju na izborima po zakonima Kosova "predstavljati Tačijeve Srbe", bilo da su sa severa ili juga Kosova.

"Mi se zalažemo za poštovanje zakona i Ustava Republike Srbije, i zato mislim da nemamo pravo da učestvujemo na izborima koje će raspisati kosovske vlasti", rekao je on. Stevanović je dodao da Srbi sa severa ne žele da sprečavaju Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

"Ne želimo da budemo remetilački faktor i svesni smo da ona (Vlada Srbije) mimo nas može da sprovede briselski sporazum, ali naš jedini cilj je da ostanemo deo države Srbije", rekao je Stevanović.

Predsednica Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović (SDP - Oliver Ivanović) rekla je novinarima da su jedine informacije o sprovođenju sporazuma dobili preko medija.

"Zato očekujemo da premijer Srbije Ivica Dačić pozove predsednike opština sa severa Kosmeta i pojasni im šta zapravo taj plan implementacije predviđa, sa konkretnim predlozima i stavovima, kako bi mi obavestili odbornike naših skupština i doneli odluku o daljim postupcima", rekla je ona.

Prema njenim rečima, ukoliko Beograd želi da Srbi izađu na lokalne kosovske izbore, treba jasno da saopšti svoj stav, kao i ko će učestvovati u njihovoj organizaciji.

"Mnogo pitanja je na koje nemamo odgovore i zato nema jasnog stava da li treba ili ne treba da učestujemo na tim izborima", rekla je Ksenija Božović.

POVEZANE VESTI

Petak 24.05.2013. 16:06
Svim Srbima sa KiM, sjeverno i južno dajem moju bratsku podršku, jer drugo ništa ne mogu ni dati, ni ponuditi ! Najteže je kada se tvoja država i vlast odriču tebe, razumijem vas, jer imam ličnog iskustva !!!
Petak 24.05.2013. 16:08
Ne znaju ni oni jadni ali ici ce u Brisel da im se objasni cim se vrate iz Rusije.
Petak 24.05.2013. 18:07
План је сигурно лош по Србе чим није доступан јавности. Доста више са тим тајним плановима, сваки тајни план се Србији одбио o главу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online