Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 26.05.2013.
13:24 >> 17:06h
Beta A

Sahranjeni posmrtni ostaci kralja Petra Drugog i porodice

Posmrtni ostaci članova nekada vladajuće porodice Karađorđević - kralja Petra Drugog, njegove majke kraljice Marije, supruge kraljice Aleksandre i brata princa Andreja, danas su sahranjeni u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, kod Topole.

Sahrani prisustvuje veliki broj domaćih i stranih zvaničnika
 


Tako su sada na Oplencu sahranjeni svi članovi te porodice koji su umrli u inostranstvu.


Sahrani su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i drugi domaći zvaničnici, predstavnici verskih zajednica, diplomate, predstavnici stranih kraljevskih porodica.


Nekoliko hiljada građana je zviždalo tokom govora premijera Dačića, a burnim aplauzom je pozdravljen princ Aleksandar Karađorđevića tokom čijeg govora se uzvikivalo: "Hoćemo kralja!".


Dačić je u kratkom govoru ukazao da se prošlost ne može izmeniti, da su "u prošlosti su pravljene greške, zato je veoma važno da se greške više ne prave", ali "moguće je nacionalno pomirenje svih onih koji su bili na jednoj ili drugoj strani".


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je državnu sahranu posmrtnih ostataka četvoro Karađorđevića ocenio kao ispravljanje nepravde i kao korak ka jedinstvu.
 

 

U govoru na sahrani na Oplencu, Nikolić je pred Crkvom Svetog Đorđa ocenio da se time "u Srbiju vraća pomirenje".


"Ja mirne savesti stojim pred grobom srpskog velikana. Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, jeste da učinim sve, i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer. Da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu sukobi i podele u Srbiji?", upitao je predsednik.


Princ Aleksandar je istakao da je ispunjena želja Petra Prvog Karađorđevića da "svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mestu, u svojoj zemlji i uz svoj narod".


"Njihovi životi su tesno povezani sa istorijom srpskog naroda. Predugo je trajalo njihovo lutanje, njihovo izgnanstvo. Živeli su i umrli na različitim stranama sveta, a danas su ovde među Karađorđevićima i među svojim Srbima", rekao je Aleksandar.


"Ispravljena je velika istorijska nepravda za kraljevsku porodicu, ali i za one koji su dali živote za otadžbinu. Data je mogućnost za istorijsko pomirenje: da stare rane zacele, da se kao narod ujedinimo oko jedne vizije - stabilne i srećne Srbije", rekao je Karađorđević.


Patrijarh Irinej koji je u Crkvi Svetog Đorđa služio arihijerejsku liturgiju, takođe je ocenio da se sahranom ispravlja nepravda i podsetio na život Karađorđevića u izgnanstvu.


"Oni su zajedno sa svojim narodom preživeli okupaciju zemlje i prinuđeni da napuste zmelju i žive životim izgnanika, u siromaštvu, oduzet im je sav imetak vekovina stican. To nije bilo najveće zlo, već lišavanje svih prava i prava na povratak u svoju voljenju zemlju koju su svojom krljvu branili", ocenio je Irinej.


Na sahrani su bili i ministri Vlade Srbije Velimir Ilić, Slavica Đukić Dejanović i Ivan Mrkić.


Prisustvovali su i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, reditelj Emir Kusturica, književnik Matija Bećković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.


Na sahrani su bili i predstavnici svrgnutih kraljevskih porodica Bugarske, Rumunije, Grčke, Austrije. Došli su i zvaničnici iz Lihtenštajna, Bahreina, Svazilenda, Velike Britanije.


Među stranim diplomatama na Oplencu su bili ambasadori SAD i Velike Britanije u Srbiji, Majkl Kirbi i Majkl Devenport.


Oko Crkve na Oplencu danas su se okupili građani s monarhističkim obeležjima, neki u uniformama kraljevske vojske, a neki odeveni kao - srednjevekovni vitezovi.


Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića su januara ove godine doneti u Beograd iz SAD, gde je umro 1970. godine.


Potom su ekshumirani i u Srbiju doneti posmrtni ostaci njegove supruge i majke - Aleksandre i Marije, i mlađeg brata - princa Andreja. Kraljica Aleksandra bila je prvobitno sahranjena u Grčkoj, kraljica Marija u Velikoj Britaniji, a princ Andrej u SAD.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.05.2013. 13:33
- možda bi se neko od okupljenih koji su obučeni u "uniforme Kraljeve vojske i srednjevekovne vitezove" mogao i prisetiti da priupita "četničkog vojvodu" i njegove zvanice iz diplomatskog kora, ŠTO NAM OKUPIRAŠE ZEMLjU i ŠTO NAM OTIMAJU KOSOVO I METOHIJU ??? Kad su se već "svi" okupili na jednom mestu i kad su već "obučeni" kao vitezovi ??
Nedelja 26.05.2013. 14:06
Jako lepo. Sve sto je upereno protiv Srbije je izgleda jako lepo. Toliko lepo da su gospoda engleski novinari zakrivili svoje foto-aparate kako se ne bi videle sahovnice na kovcezima. Nadam se da mi neki nece zameriti, ali ja bih rekao da se i iz ove perspektive vide jugoslovenske zastave. Da li se neko od nas zapitao sta ce one u Srbiji? Da li smo svi zaboravili da su ti 'Jugosloveni' istrebili milione Srba i pocinili genocid nad njim?Pa koga mi onda ovde slavimo?Skoro sam citao da su nam nasli irske gene. A vidi upravo irski naucnik je objavio da su Srbi najgluplji narod u Evropi. Sad ja vas pitam posle svega - dal to bejase prezir ili bratska opomena? Nadam se da mi ne zamerate na pitanju
Nedelja 26.05.2013. 14:11
A evo sta kaze istorija, sta je Srbiji donela vladavina Jugoslovenske Dinastije Karadjordjevica, engleskih agenata i istrebljivaca poslednje Srpske dinastije Obrenovica: 1.Gubitak drzave 2.Gubitak nacije 3.Priznavanje tzv hrvatske nacije 4.Stvaranje Jugoslavije 5.Uvlacenje Srbije u sve ratove i konflikte u narednom periodu 6.Srbi za 40 godina gube 3/4 stanovnistva 7.Ustastvo i komunizam su samo diretkne posledice vladavine ove zlocinacke dinastije 8.Okretanje protiv istorijskih saveznika i drzavotvoraca i jedinih pravih trgovniskih partnera i dovodjenje nasih najvecih dusmana za saveznike -Engleza i Francuza Naravno, ima jos mnogo toga ali nema prostora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online