Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 27.05.2013.
15:05
RTS A

Dolazi maca na vratanca: Šiptarska "besa" protiv Euleksa

Uz uzvike "Besa, besa", "OVK, OVK" u Prištini je održan protest koji su organizovali veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova protiv pritvanja nekadašnjih pripadnika i komandanata OVK iz "Dreničke grupe", uključujući i dvojicu uticajnih bivših lidera te formacije, Samija Ljuštakua i Sulejmana Selimija.

Učesnici protesta u Prištini tražili da se krene ka sedištu Euleksa
 

Prištinski mediji javljaju da su učesnici protesti bili na trenutke "besni" i da su tražili da krenu ka sedištu Euleksa, ali da su organizatori protesta uspeli da održe red, pa je skup protekao bez incidenata.


Učesnici protesta su uzvikivali "OVK, OVK" i nosili parole na kojima je pisalo "Sloboda oslobodiocima" i "Ja sam ubio Bulatovića", aludirajući na policajca Ivana Bulatovića, čije je ubistvo deo istrage.


Organizatori su najavili da će protesti biti nastavljeni sve dok sva sedmorica bivših pripadnika OVK; osumnjičenih za ratne zločine ne budu oslobođeni. Takođe, od najviših zvaničnika zatraženo je da se preispita mandat Euleksa.


Demonstracije su zakazane pošto je sud u Prištini naredio je da sva sedmorica pripadnika "Dreničke grupe", osumnjičenih da su počinili ratne zločine eventualno suđenje dočekaju u kućnom pritvoru.


Odluka je doneta posle maratonskog saslušanja sedmorice bivših pripadnika i komandanata OVK, kao i još nekoliko sati "vaganja" odluke o pritvoru, jer je međunarodni tužilac Euleksa Mauricio Salustro zatražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru do okončanja procesa.


Među osumnjičenima je i bivši glavni komandant OVK, Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan", koji je u zgradu suda došao pravo iz Tirane, pošto trenutno obavlja funkciju ambasadora Kosova u Albaniji.


Selimi je do kraja 1998. godine bio glavni vojni komandant OVK, a od 2009. do 2011. bio komandant kosovskih bezbednosnih snaga, a prethodno je bio visoki oficir kosovskog zaštitnog korpusa, nastalog raspuštanjem OVK 1999. godine.


Osumnjičen je i jedan od komandanata OVK, Sami Ljuštaku, koji je predsednik opštine Srbica i visoki funkcioner Tačijeve Demokratske partije Kosova. Ljuštaku je bio hapšen 1999, kao i 2004. zbog organizovanja martovskih nereda.


Na spisku se nalazi još pet osoba među kojima je i regionalni direktor policije u Kosovskoj Mitrovici Avni Zabelji.


Kosovski premijer Hašim Tači je takođe reagovao na hapšenje, navodeći da su optužbe protiv Selimija i ostalih "neosnovane" kako se u sličnim slučajevima, prethodno, pokazalo pred Haškim tribunalom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.05.2013. 15:23
Na cija vratanca? Oprostite na primecivanju ali ne bi se reklo da je ovo sukob dva zavadjenja klinca gde velika NATO mama neopravdano vuce za usi jednog a drugog gladi po glavici. Pre bi se reklo da NATO od samog pocetka zeli da stvori trajnu zonu sukoba na Kosovu, evropski Bejrut, gde ce razni Bondstili moci da nicu ko pecurke i opravdavaju njihovo masovno prisustvo u Evropi. Tu spadaju i ekstremne mere kasapljenja nase zemlje, otimanja teritorije i svih postojecih ucenjivanja. Njih preterano ne pogadja ko ce umre od NATO bombi a ko od NATO radijacije. Nadam se da gresim.
Ponedeljak 27.05.2013. 15:24
Izneverili su me Siptari. Ja sam ocekivao da ce oni odavno poceti da ubijaju i pljackaju te strance. A ono nista od njih, nisu ni oni sto su nekad bili "Arnauti zvjeri ljuti".
Ponedeljak 27.05.2013. 15:48
Тако су и Радијатора послали у Хаг кад су Срби требали да потписују, па кад је све потписано онда су нашли да није крив. Тако су и Хрватске злотворе прво осудили на 40 година док нису Срби изручени, и онда су нашли да и они нису криви. Тако ће бити и сад, чим се уведе договорено наће они да ови нису криви.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online