Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.05.2013.
15:14
Beta A

Sad imamo i projekat podrške evropskim integracijama

Sporazum o sprovođenju Projekta tehničke saradnje "Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji", vrednog 2,2 miliona evra, potpisan je u Vladi Srbije. Sporazum su potpisali predsednik vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i vođa projekta Andrej Horvat, a potpisivanju je prisustvovao i nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm.

Sporazum potpisali predsednik vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i vođa projekta Andrej Horvat, a prisustvovao je nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm
 

Cilj projekta je da se Srbija pripremi i da "sveobuhvatnom poslu pristupnih pregovora pristupi što efikasnije, brže i na organizovan i stručan način", rekao je Pajević na konferenciji za novinare posle potpisivanja sporazuma.

Pajević je rekao da je najveća pomoć u pripremi i sprovođenju projekta dobijena od kolega iz Slovenije, koji su i sami prolazili kroz proces pristupanja i pratilii isti proces na primeru Hrvatske. Pajević je ukazao na kontinuiranu pomoć i podršku Nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Nemačkog udruženja za međunarodnu saradnju (GIZ), koje 13 godina prati i podržava napore Srbije da reformiše institucije i da se priremi za pristupne pregovore.

Nemački ambasador je rekao da sporazum znači da se stvaraju najbolji preduslovi za srpsku vladu da bude spremna kada počne pregovarački proces.

"Nadam se da će pregovori uskoro moći da počnu i vidim da će Srbija biti izvrsno pripremljena u tome", rekao je Vilhelm.

Horvat je izjavio da potpisivanje sporazuma pokazuje da je srpska administracija dobro upućena i spremna za izazove pristupanja EU.

"Cilj je da spremimo srpsku vladu, parlament, misiju u Briselu i druge institucije da, kada dođe do pregovora, budu spremne i da znaju šta ih očekuje na drugoj strani, na kojoj je 28 zemalja članica EU", rekao je Horvat i istakao da je za projekat važno primenjivati principe održivog razvoja i da u njega budu uključeni društvena zajednica, politički akteri i životna sredina.

Projekat obuhvata administrativno tehničke pripreme, pripreme propisa i procedura po kojima će pojedinačne institucije učestvovati u pregovorima i priprema strateških dokumenata za početak pregovora. Pripremama je obuhvaćeno 15 od 35 poglavlja pravnih tekovina EU koja se odnose na poljoprivredu, ekonomiju i finansijske usluge i regionalni razvoj.

Projekat, vredan 2,2 miliona evra, sprovdi GIZ, uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, a glavni korisnici su Kancelarija za evropske integracije i partneri Ministarsvto finansija i privrede i Ministarstvo poljoprivrede.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online