Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 31.05.2013.
18:17
Srna A

Nikolić: Putin se nikada nije mešao u srpska posla

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da se ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije mešao u unutrašnje stvari Srbije, ali da je Moskva spremna da podrži svako rešenje za Kosovo za koje se Srbija opredeli.

Tomislav Nikolić (levo) i Vladimir Putin
 

"On (Putin) i cela ruska administracija spremni su da pomognu Srbiji, ali Srbija je u toj borbi sama", dodao je Nikolić, navodeći da se često događa da na pregovorima o Kosovu u Briselu Srbija sedi sama nasuprot jačih, odnosno da EU i prištinske institucije imaju apsolutno identične pozicije.


On je za TV stanicu "Raša tudej" rekao da će Moskva podržati sve za šta se odluči Srbija i da ima jasan stav da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.


Nikolić, koji je prošle sedmice posetio Rusiju, odlučno je odbacio mogućnost da Srbija prizna nezavisnost Kosova, pod bilo kojim uslovima, navodeći da je "neko, izgleda, mislio" da će Srbija, zbog želje da uđe u EU, prihvatiti bilo kakve uslove i da je to samo pitanje vremena.


On je naveo da je srpsko rukovodstvo dužno da Srbima na Kosovu dokaže da je briselski sporazum danas jedino moguće rešenje, jer će njime biti legalizovan status srpske zajednice, tako da Srbi kontrolišu ne samo sever Kosova, već imaju ingerencije i u četiri opštine na jugu.


Nikolić je rekao da je oduvek smatrao da kosovsko pitanje treba što pre rešavati, ocenivši da u daljoj perspektivi ništa neće ići u prilog Srba na Kosovu, već samo kosovskih Albanaca.


"Srbija nikada neće izgubiti Kosovo, ali ja nisam predsednik u Prištini. To je ono što boli i što je, nažalost, već teško promeniti", naveo je Nikolić i dodao da je Srbija prinuđena da sarađuje sa NATO na osiguravanju bezbednosti Srba i nealbanaca na Kosovu.


Napominjući da je zbližavanje Srbije sa Zapadom opravdano njenim geografskim položajem, Nikolić je rekao da Srbija nikada neće moći da se približi Zapadu, niti sa njim može da ima toliko dobre odnose koliko ima Rusija, čiji je strateški trgovinski partner Nemačka, ali i cela EU.


"Saradnjom sa Rusijom mi se ne izolujemo od EU. Saradnjom sa EU se ne izolujemo od Rusije. Sa ruske strane nikad nije bilo ni nagoveštaja da ne treba da sarađujemo sa EU i Rusija smatra da treba da učinimo sve da bi naš narod živeo bolje", dodao je Nikolić.


Nikolić je rekao da Srbija ima alternativu i da za nju EU nije pitanje "života ili smrti", ali da Srbija u Uniji traži projekte i partnere sa kojima može da nastupa na trećim tržištima i koji bi bili spremni da investiraju u srpsku privredu.


"Spreman sam da Srbiju otvorim svetu i da svet dovedem u Srbiju... Mi dobro kormilarimo našim srpskim brodom i on će netaknut ući u mirne vode", rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Petak 31.05.2013. 18:31
Problem je sto se ni Nikolic ni Vucic ni Dacic, kao ni skoro cela skupstina, ne mesa u srpska posla, vec se sve radi onako kako im narede iz neprijateljskih zapadnih ambasada. To je problem, sto oni ne rade svoj posao, i traze od Rusije da se ne mesa, tako sto su iz UN prebacili problem KosMeta u EU - rezultat smo upravo videli.
Petak 31.05.2013. 18:48
управо ме зато и страх.
Petak 31.05.2013. 19:51
Kamo srece da se nisi ni ti mesao seljoberu nepismeni...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online