Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 11.06.2013.
14:01
J. Arsenović - Vesti A

Nije istina da smo kapitulirali 1999!

General u penziji Branko Krga, koji je kao načelnik Vojnoobaveštajne službe Vojske Jugoslavije 1999. godine u Kumanovu učestvovao u stvaranju vojnotehničkog sporazuma, tvrdi da mirovni dokument između Vojske SRJ i međunarodnih snaga bezbednosti kojim je okončano NATO bombardovanje, nije bio akt kapitulacije.

General Branko Krga

Na osnovu čega to tvrdite?
- U Kumanovu se nisu donosile nikakve odluke već se sastavljao vojno-tenhnički sporazum, na osnovu prethodne odluke Skupštine Srbije i Vlade SRJ koje su prihvatile plan Ahtisari-Černomidin. Za taj plan, inače, glasale su sve stranke izuzev radikala. Uostalom, kapitulacija se potpisuje za pet minuta, a pregovori za sklapanje vojno-tehničkog sporazuma trajali su od 6. do 9. juna. Kapitulacija podrazumeva i predaju oružja vojske koja je izgubila, a svi znamo, kao što to zna i svetska javnost, da na Kosovu i Metohiji naša vojska nije ostavila ni teško ni lako naoružanje.


Da li je tačno da je general Majkl Džekson, glavni pregovarač NATO-a, tražio da vojska preda celokupno oružje, a oficiri da zadrže pištolje i svaki stoti vojnik pušku?
- Nijednog momenta to nije pomenuo. Čak je više puta izrekao da smo mi suverena država i da to što prihvatamo sporazum radimo svojevoljno. Evo još jednog dokaza da to nije bila kaputalacija - oni su predlagali da mi prihvatimo sporazum bez Rezolucije SB UN, ali mi na to nismo pristali, i kao što znate Rezolucija 1244 je u SB UN usvojena dan kasnije nakon potpisivanja sporazuma.

Zašto nikada nije došlo do povratka naše vojske i policije u obimu koji je predviđala Rezolucija?
- Vojska je pripremala jedinice za povratak, ali politički to nije dogovarano. U razgovorima s komandatima Kfora svaki put sam pokretao to pitanje, ali naša vlada nije bila dovoljno uporna da istraje na tome.

Šta su to naši pregovarači u Kumanovu još uspeli da promene u našu korist?
- Tempo povlačenja i zone bezbednosti. Oni su predlagali da se za nekoliko dana povučemo sa KiM i da se uvede šira zona bezbednosti, a mi smo prvo zahtevali da je uopšte ne bude - na kraju smo se našli na pet kilometara kopnene i 25 km vazdušne zone bezbednosti.

Izgovor za politiku prema Kosmetu

Zar to što je u ime vojske Sporazum potpisao general Marjanović a ne tadašnji načelnik Generalštaba Ojdanić ne govori da su "glavešine" želele da izbegnu svoj potpis na tekst kapitulacije?
- Garantujem za sebe da apsolutno ne bih pristao da učestvujem u pregovorima da sam verovao da se radi o kapitulantskom činu, a ubeđen sam i niko od mojih kolega koji su u njima učestvovali. Imao sam stotine razgovora sa predstavnicima NATO-a. General Džekson je dva puta dolazio kod mene u Beograd i niko nikada nije rekao da je to bila kapitulacija! To samo ovde kod nas neki ili neuki ili sa zlom namerom svoju zemlju opanjakavaju. Nesposobni, pa traže izgovor za politiku prema Kosmetu.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.06.2013. 14:12
Није војска капитулирала већ политичари.
Utorak 11.06.2013. 14:31
Pa jes'... obično se za vojsku koja se povuče sa bojnog polja kaže da "nije" kapitulirala... I još se "hvalite" da su vam nato generali dolazili u kancelariju da vas "uveravaju" u nebuloze ? Gen. Mladić je unprofor vezivao za bandere, kad nije bilo drugog izlaza... Zato trune u hagu... al' se zato vas i vama sličnih više niko i ne seća... Ko se više seća načelnika generalštaba koji "nisu" kapitulirali i onih posle njih ???
Utorak 11.06.2013. 14:29
Koliko znam, nasa vojska je trebala da ostane na granicnom pojasu od par kilometara a da 1.000 nasih vojnika ostane na teritoriji Kosova pored medjunarodnih ( NATO ) snaga. Pogranicne snage bi kontrolisale povratak svih onih koji imaju dokaz da su gradjani ove zemlje. Nasa vojska to nije ucinila pa se ulazak stranih trupa smatra okupacijom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online