Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 21.06.2013.
01:06
N. Jokić - Vesti A

GMO hranom ubijaju i decu

Ako ne živite na selu i sami ne proizvodite svoju hranu, a želite da se zdravo hranite moraćete da prihvatite dve stvari: prvo, da je skuplja hrana zapravo jeftinija jer vas štiti od bolesti, a drugo - da morate pažljivo da čitate šta piše na etiketama proizvoda koje kupujete.

Truju i najmlađe: Da li znamo kakvu hranu unosimo u organizam
 

Genetski modifikovani organizmi (GMO) kao soja, kukuruz i uljana repica mogu se naći i u vašem porodičnom tanjiru, pa čak i obrocima za bebe, a da to i ne znate. Prema propisima na snazi u EU prehrambena industrija mora da naznači na etiketi da li njeni proizvodi sadrže GMO samo u slučaju da oni prelaze 0,9 odsto sastava proizvoda. Jedino proizvodi sa zelenom etiketom EU koja potvrđuje da je reč o organskoj hrani ili takozvanoj biološkoj poljoprivredi omogućavaju vam da znate šta jedete.
 

Hranu niko ne kontroliše

Nikola Aleksić iz Ekološkog pokreta Novog Sada za "Vesti" kaže da je više puta upozoravao da na srpsko tržište dolazi GMO hrana.


- Mi imamo zakon koji je usvojen u Skupštini u maju 2009, po kome je zabranjen uvoz i uzgoj hrane sa genetski modifikovanim sastojcima. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i državni organi ne vrše nikakvu kontrolu hrane u Srbiji. Uvozimo otrove, jedemo proizvode koji sadrže GMO, razne additive koji izazivaju maligdna oboljenja. Ako uzmete istu marku čokolade koja se prodaje u Srbiji i Švajcarskoj, videćete da na onim koje se prodaju kod nas piše "za istočno tržište". Kod nas je hrana iz uvoza puna sastojaka koji sadrže GMO elemente - objašnjava Aleksić za "Vesti".

                                                                                                                               B. R.

Propisi EU o stočnoj hrani međutim ne obavezuju proizvođače da naznače procenat GMO. Tako genetski modifikovana hrana, za koju postoje ozbiljne indikacije je opasna za zdravlje, ulazi na trepezu na mala vrata preko mesa i mleka i svih proizvoda koji ih sadrže, a da o tome na deklaracijama nema nikakvog traga.
 

Protest protiv GMO hrane održan je u 52 zemlje
 

Ekološka organizacija Grinpis sastavila je vodič kroz prehrambene prizvode sa i bez GMO koji pokazuje da je najsigurnije kupovati hranu sa zelenim etiketama "Bio" koje realno garantuju kvalitet i sastav onoga što jedemo. Ova hrana jeste skuplja ali je neuporedivo sigurnija za zdravlje. Jeftina hrana uglavnom poštue načelo "što jeftinije to lošije".

Deklaracija čeka u parlamentu

Protiv GMO: Borislav Stefanović

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Borko Stefanović za "Vesti" kaže da je ta partija još 5. februara predala Deklaraciju o Srbiji bez GMO koju je napisala stranka Zeleni Srbije, ali se to do današnjeg dana nije našlo na dnevnom redu parlamenta.


- I dalje ćemo insistirati na tome, jer od toga zavisi zdravlje naše dece. Postoji zakon, ali se ne primenjuje, zato smo hteli da se ovom deklaracijom jasnije odredimo prema ovom problemu. Kada smo videli da sve sporo ide podržali smo zelene, i onda smo na nivou opština počeli da pokrećemo inicijativu da se hrana koja ima GMO sastojke ne proizvodi i ne prodaje. To je išlo dobro. Vlada mora da nađe vremena i hitno reaguje - objašnjava on za naš list.

                                                                                                                             B. R.

Veliki proizvođači jeftine hrane direktno rade u interesu proizvođača lekova i često imaju udela u vlasništvu industrije lekova. "Vesti" objavljuju deo Grinspisove liste proizvoda koji u sebi sadrže GMO:

Monsato odustao od Evrope?

Podsetimo, "Marš protiv Monsanta" koji se održao u 52 zemlje doveo je početkom juna do otkazivanja naloga za izvoz GMO pšenice.
Monsanto je odustao od ganjenja GMO useva u Evropi pošto se suočio sa velikim otporom u Evropi, gde se sve više zemalja zabranjuje upotrebu njegovog GMO semena. Čak su i duboki korporativni džepovi Monsanta i majstori u lobiranju omanuli u Evropi. Ipak, činjenica je da je GMO hrana našla drugi put do kupaca u Evropi.

Riba : dimljeni i sveži losos sa etiketom velikih prodajnih lanaca Cora , Auchan , Monoprix , Leclerc , Sdžstem U sadrže u sebi GMO.

Meso i jaja: Isto važi i za meso i jaja. Ukoliko žele da znaju šta jedu potrošači moraju da čitaju etiketu i da traže poreklo proizvoda, kao i naznaku o prisustvu GMO. U lancu Cora - obratite pažnju na proizvode Njinndž, jeftinu marku koja je najgore prošla na listi Grinpisa, jer bez izuzetka sadrži GMO i to bez deklaracije.


Mleko i mlečni proizvodi uključujući i sladolede: Mleko na policama velikih prodajnih lanaca uglavnom sadrži GMO čak i ako to nije naznačeno na etiketi jer udeo ne prelazi 0,9 odsto. Na črvenoj listi zbog prisustva GMO su proizvodi Danone : jogurt, kefir, sir, dečji napitak...


Jedino što je sigurno to su mleko i mlečni proizvodi sa zelenom etiketom "Bio" ili "organska hrana". U Francuskoj postoje i tradicionalne marke koje "drže do sebe" i kvaliteta svojih proizvoda. Za Francuze je Greenpeace na francuskom objavio poseban vodič s obzirom na tradicionalnu francusku zainteresovanost za ishranu. Skoro svi mlečni proizvodi Nestle, uključujući i sladolede, sadrže GMO.

Srbin dizajnirao logo zdrave hrane

Građani Evrope još 2010. godine su za najbolje idejno rešenje budućeg bio-loga, znaka za zdravu hranu, Evropske unije izabrali "Evrolist" Dušana Milenkovića, dizajnera srpskog porekla iz Diseldorfa. Stilizovani zakrivljeni list, sastavljen od 12 belih zvezdica na zelenoj podlozi, od već tri godine se nalazi na svim pakovanjima bio-hrane, koja je proizvedena u zemljama-članicama EU. Ovaj znak je garancija da je hrana koju kupujete zdrava i da ne sadrži genetsku modifikovane organizme.

Keks i čokolada: GMO sadrže: Jedino keks čija ambalaža ima zelenu oznaku "Bio" ne sadrži GMO, dok svi ostali sadrže u manjoj ili većoj količini. GMO se redovno nalazi u čokoladicama marke: " Snickers ", " M&M", " Tnjix ", " Milkdž Njadž ", " Cadburdž ", čokolada" Ferrero Rocher ", " Nestle" čokolada, čokoladni napitak " Nesljuick ". Svi proizvodi američkog "Kraft" - a čija je etiketa ponekad jedva vidljiva na ambalažama poznatih evropskih firmi kao francuski " Lu": Čokolada, čips, kafa, dečji napitak, tablete od žitarica


Supe: GMO sadrže "Knorr" i "Campbell" supe i sve druge bez zelene etikete "Bio".
Pirinač: " Uncle Ben's " Začini, majonezi, sosovi: " Hellman's " i " Heinz " sadrže GMO,

Čaj : marke Lipton, Kafa: Neskafa


Napici : Coca cola, Sprite, Fanta, Pepsi-Cola, 7 Up

Žitarice za doručak: sve žitarice za doručak sadrže GMO osim onih sa zelenom etiketom "bio" EU i Monoprix Bien Vivre, Ljuaker Oats .


Hrana za bebe: Sve marke hrane za bebe sadrže GMO uključujući i najpoznatije : Bledina , Guigoz - Nestle , Hipp kašice za bebe , Abbot Labs Similac (mleko u prahu za bebe).


Jedino što je sigurno to su proizvodi sa zelenom etiketom "Bio" EU.

Od sutra ekskluzivno u "Vestima": Eksperimenti i korupcija u EU

Za "Vesti" govori Korin Lepaž, bivša francuska ministarka ekologije i izvestilac o GMO u Evropskom parlamentu. Kao jedan od organizatora eksperimenta čiji su rezultati uzbunili svet i pokazali da pacovi oboljevaju hranjeni sa GMO obolevaju od tumora, ona objašnjava da građanima ostaje samo da se bore za svoje zdravlje i pravo na zdravu hranu. Što se tiče evropskih institucija umesto da rade u interesu građana, one uglavnom rade u interesu "Monsantoa" i sličnih proizvođača hrane sa GMO.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 01:45
Још мало па ни воду нећемо моћи да пијемо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online