Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.06.2013.
21:12
Beta A

Loši rezultati male mature, nema ponavljanja

Prema preliminarnim rezultatima male mature prosečan broj osvojenih bodova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika je 10,79, dok je prosečan broj bodova iz matematike 9,98, saopštilo je danas Ministarsvo prosvete. Izlaznost učenika na završni ispit ove školske godine bila je 98,63 odsto.

Maturanti loše uradili testove iz matematike i maternjeg jezika
 

Prošlogodišnji rezultati završnog ispita bili su bolji, pa je prosečan broj bodova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika bio 13,27, a iz matematike 10,44. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama, kao i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs pod šiframa poznatim đacima i roditeljima. Učenici će predavati popunjene liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima 26. i 27. juna u matičnim školama.

Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima biće objavljen 07. jula, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 08. i 09. jula. Učenici će moći da predaju listu želja za drugi upisni krug 09. jula. Konačan raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu biće objavljen 11. jula, a 12. jula predviđen je upis učenika u drugom upisnom krugu. Na završnom ispitu, učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, odnosno maksimalno 40 bodova.

Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda i na osnovu rezultata na završnom ispitu izvršiće se rangiranje i raspoređivanje učenika po srednjim školama, a na osnovu liste želja.

Kostić: Nema poništavanja male mature


Testovi koji su budući srednjoškolci polagali na maloj maturi neće biti poništeni, izjavio
je danas pomoćnik ministra prosvete Srbije i predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić. Kostić je za B92 rekao da nije bilo žalbi zbog kojih bi trebalo poništiti testove.

 

"Stigli su nam samo pojedini mejlovi koji su glasili da su deca opterećena što su morala da izađu i treći dan na polaganje", kazao je Kostić.

 

On je naveo da što se tiče srpskog, odnosno maternjeg jezika, tu nije stigao nijedan dokaz na osnovu koga bi mogli da reaguju i da ponište testiranje.

 

"Sve naknadno što dobijamo, mi ispitujemo, sve to što sam dobio do sada, izneću na Republičkoj upisnoj komisiju u ponedeljak, ali poništenja neće biti", kazao je Kostić.

Forum beogradskih gimnazija (FBG) saopštio je danas da su se stekli svi uslovi da se poništi završni ispit iz srpskog i matematike za osnovce.

 

Kako se navodi u saopštenju, predsednik FBG Miodrag Sokić kazao je da se to mora učiniti hitno, kako objavljivanje rezultata testova ne bi izazvalo kontra reakciju dela roditelja čija su deca bila uspešna. On je dodao da mora da se prizna odgovornost za ovaj skandal, da se upis izvrši vrednovanjem učenika na osnovu njihovog uspeha iz škole i da ministar obrazovanja podnese ostavku i time spreči dalju "eroziju" u obrazovanju.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 21:19
sta je tu je to je logican sled dogadjaja , da vas podsetim pre dve godine vlada je bila veoma zabrinuta jer su rezultati male mature bili VEOMA VISOKI , (mora da su dobili packe od jevropskih mentora) prosle godine su rezultati bili 10% slabiji od te famozne predposle a sada ovi su najslabiji , nadam se da je ministarstvo veoma radosno i da su ispunili zahteve eumentora , zao mi je samo dece jer su deca daca koja su osakacena jos u samom startu veoma losim obrazovnim sistemom. usput da podelim sa vama imam gimnazijalca od prosle godine , mali je propisao krv koliko su profesori bili surovi , ocenjivanje nenormalno i nerealno , da bi sto vishe dece odustalo (SRAMOTA) obecali da ce biti dr
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online