Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 22.06.2013.
14:53
Beta A

Srbi na Kosovu ponovo bez tablica

Srbi iz Kosovskog pomoravlja koji su juna prošle godine dobili probne "RP" tablice kosovskih vlasti nakon godinu dana koliko probne tablice važe ne mogu da produže registraciju a samim tim ni da učestvuju u saobraćaju, izjavio je danas jedan od žitelja Kosovske Kamenice Novica Đorđević.

Posle isteka probnih tablica, Srbi ne mogu da produže registraciju
 

Prema sporazumu o slobodi kretanja koji je postignut u Briselu svi Srbi na Kosovu i Metohiji trebalo je da do maja prošle godine preregistruju vozila sa tablica koje izdaje MUP Srbije sa imenima gradova na Kosovu i Metohiji na kosovske statusno neutralne "KS" tablice ili "RKS" tablice, što su odbili Srbi na severu Kosova i u Kosovskom pomoravlju.

Nakon isteka zvaničnog roka za preregistraciju kosovske vlasti su za Srbe u Kosovskom pomoravlju, odnosno gnjilanskom regionu kako ga definiše MUP Kosova, odredile produženi rok za preregistraciju do kraja juna 2012.godine, koji su Srbi iskoristili, kada su i dobili probne "RP" tablice koje važe godinu dana.

Đorđević, koji od petka ne može da koristi svoj automobil, jer je isteklo važenje probnih "RP" tablica izjavio je za agenciju Beta da mu je u Registarskom centru Kosovske policije u Kosovskoj Kamenici rečeno da do njih još nije stigla uredba kosovske Vlade koja treba da reguliše produžavanje registracije.

"U Registarskom centru u Kosovskoj Kamenici mi je rečeno da je uredba koja reguliše produžavanje registracije trebalo da stigne do 20.juna ali da još nije stigla I da ne znaju kada će stići. To znači da više ne mogu da koristim automobil", kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, sve bitne institucije za Srbe u opštinama Kosovska Kamenica, Gnjilane, Vitina i Novo Brdo, zdravstvo, hitna pomoć, prosveta, dovedene su u kolaps jer nakon isteka probnih tablica više ne mogu da koriste vozila, što važi i za više hiljada privatnih automobila.

"Sloboda kretanja je za Srbe u Kosovskom pomoravlju sada ograničena na mesta dokle mogu da stignu peške i na biciklu, s tim što se i za registraciju bicikla plaća po pet evra. Ljudi ne mogu da kupe osnovne namirnice, ne mogu da izađu kolima ni iz sela a kamoli do nekog grada ili preko administrativne linije", rekao je Đorđević.

Kosovske vlasti još nisu rešile ni pitanje preregistracije vozila koja su preko MUP-a Srbije registrovana na nove tablice nakon 1.novembra 2011.godine sa imenima gradova na Kosovu i Metohiji, kojima uopšte nije bilo dozvoljeno da se preregistruju na "KS" registracije niti da dobiju probne tablice.

POVEZANE VESTI

Subota 22.06.2013. 22:20
ma ima da se regjisraciju kola na tabeljica Republkik e kosoves a neće serbi a kad im pišaš kaznu za vozi bez tabljica da pllate se 80 evro kazna svi se plaću ko kiša i moli police saobracaja na koljeno , a svi ćete da morate da regjistravate kolu da se klladimo
Nedelja 23.06.2013. 08:32
Након истека званичног рока за пререгистрацију косовске власти су за Србе у Косовском поморављу, односно гњиланском региону како га дефинише МУП Косова, одредиле продужени рок за пререгистрацију до краја јуна 2012.године, који су Срби искористили, када су и добили пробне “РП” таблице које важе годину дана.Ђорђевић, који од петка не може да користи свој аутомобил, јер је истекло важење пробних “РП” таблица изјавио је за агенцију Бета да му је у Регистарском центру Косовске полиције у Косовској Каменици речено да до њих још није стигла уредба косовске Владе која треба да регулише продужавање регистрације.
Nedelja 23.06.2013. 08:33
“У Регистарском центру у Косовској Каменици ми је речено да је уредба која регулише продужавање регистрације требало да стигне до 20.јуна али да још није стигла И да не знају када ће стићи. То значи да више не могу да користим аутомобил”, казао је Ђорђевић.Према његовим речима, све битне институције за Србе у општинама Косовска Каменица, Гњилане, Витина и Ново Брдо, здравство, хитна помоћ, просвета, доведене су у колапс јер након истека пробних таблица више не могу да користе возила, што важи и за више хиљада приватних аутомобила.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online