Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.06.2013.
18:33
Telegraf A

Izmestiti prastari hrast isto što i ubiti ga

Ministar Velimir Ilić ima genijalnu deju kako rešiti problem nekoliko vekova starog hrasta koji se našap na trasi budućeg autoputa Beograd - Preljina. Velja je jednostavno rekao - izmestićemo ga. Stručnjaci iz Prirodnjačkog muzeja kažu da je ministrova ideja "besmislica"!

Kako izmestiti ovoliku gromadu i sačuvati joj korenje?
 

Ilić je rekao da "on kao čovek neće dozvoliti da se hrast sruši i da će se naći rešenje da se hrast izmesti". i najavio da su u projekat izmeštanja hrasta već uključeni i stručnjaci sa Šumarskog fakulteta, kao i da će se oni pobrinuti da se hrast bezbedno premesti.

Međutim, stručnjaci iz Prirodnjačkog muzeja nisu sigurni da je to moguće uraditi i veruju da bi iskopavanje hrasta, bio i njegov kraj. Olja Vasić, botaničarka iz ove institucije, kaže da je to teorijski moguće, ali da niko nema iskustva u tome, i da bi se ta priča završila sušenjem hrasta.

"Da bi se taj hrast, te veličine bezbedno iskopao, to zahteva veliki posao, veliki broj radnika i veliki prostor, odgovarajuću mehanizaciju. Teorijski je moguće, ali niko nema to iskustvo, te verujem da bi iskopavanje hrasta bio i njegov kraj. To je sve besmisleno. U zemljama koje drže do sebe takvo drvo bi se 'uklopilo' u ambijent", kaže botaničarka Vasić.

Predlog ministra Ilića izazvao je brone reakcije na Tviteru, a njegova ideja poredi se sa nekadašnjom izjavom Dragana Markovića Palme koji je rekao da "mu samo Betoven i Šopen nisu svirali jer je bio mali".

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac bio je nešto blaži prema Velji, pa je napisao "Kapira lakše mu da ga iščupa, nego da pravi most preko hrasta" i "Da se napravi kružni tok oko hrasta".

U Zavodu kažu da je "hrastove jako teško štititi, jer su to najčešće stabla zapisi i zaštićeni su mitskim i verskim predanjem da će onog ko ih uništi pratiti nesreća. Samim tim, jako mu je teško naći staratelja, jer se svi boje da iseku osušene grane".

U svakom slučaju javnost s nestrpljenjem očekuje da vidi i realizaciju presađivanja hrasta, a na Tviteru je, uz heštag #VeljinHrast već pokrenuta akcija "Pomozimo Velji da presadi hrast", u kojoj tviteraši mogu da ostave konstruktivne predloge, savete ili samo duhovite opaske.

POVEZANE VESTI

Subota 29.06.2013. 19:28
mi NISMO drzava koja drzi do sebe pokazali su ZILION puta u ovih 14 godina .... i nismo ni drzava .. mi smo zemlja ...
Subota 29.06.2013. 21:55
Ej goveda ne izmeštajte ...zaobiđite ga....pogledajte autoputeve drugih zemalja ako treba zaobilaze ovakve stvari....a ovi naši sve mog do moga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online