Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 04.07.2013.
01:13
Đ. Barović - Vesti A

Albanska vojska ulazi na Kosovo!

Predstavnici Prištine i Tirane potpisali su sporazum o vojnoj saradnji koji, između ostalog, omogućava i neometan ulazak pripadnika Vojske Albanije na teritoriju Kosova.

Foto: Arhiva
 

Kako je objašnjeno, sporazum sadrži proceduru za ulazak, izlazak, boravak i status pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i pripadnika kosovskih zaštitnih snaga na teritoriji druge strane potpisnice. Sporazum o vojnoj saradnji u Prizrenu su potpisali ministar kosovskih snaga bezbednosti Agim Čeku i ministar odbrane Albanije Arben Imami.

Uskoro novi dogovori

Nekadašnji pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijević sporazum Kosova i Albanije vidi kao prvi u nizu koji će uslediti.
- Želeli to da priznamo ili ne, ali Kosovo već deluje kao nezavisna država i otuda i želja da uspostavi saradnju sa "prvim komšijama", Albanijom i Makedonijom, a zatim i sa drugim državama u regionu - kaže Dimitrijević i dodaje da je od svega jedina dobra vest da će na ovaj način oružane snage Kosova ući u legalne i transparentne okvire čime će sve manje biti generator paravojnih formacija.

- Tokom godina saradnje sa Ministarstvom odbrane Republike Albanije ostvarili smo seriju aktivnosti i naša saradnja je bila izuzetno plodonosna. Ovoj saradnji sada pridodajemo i jedan dokument koji reguliše naše odnose još snažnije i to na osnovama standarda NATO-a - rekao je Čeku, dok je ministar odbrane Albanije kazao da se "plodonosna saradnja nastavlja", ali i da je "uspostavljanje bliskih odnosa oružanih snage Kosova i Albanije moguće jer obe strane idu putem integracije u NATO".


Nekadašnji načelnik Katedre za strategiju u Centru visokih vojnih škola i najpriznatiji vojni strateg general Radovan Radinović kaže da u formalnom smislu ovaj sporazum ne znači ništa, ali da pokazuje kako Albanija nema časne namere.


- U međunarodnom smislu sporazum je nevažan zato što Kosovo nije priznata država, ali je to jasan signal zemljama u regionu da se ne odustaje od ideje stvaranja velike Albanije i da je ovo samo jedna karika u tom lancu - ocenjuje Radinović.


Prema njegovim rečima, Srbija bi ovaj sporazum morala da oceni kao provokaciju i adekvatno reaguje pošto i dalje, barem formalno, ima suverenitet nad južnom pokrajinom.

Razlog za brigu

General Miloš Đošan kaže da je veoma opasno što zvaničnici Srbije i dalje ostaju pri tvrdnji da zemlji ne preti nikakva opasnost.
- I ovaj sporazum između Kosova i Albanije pokazuje da Srbija i te kako ima razloga za zabrinutost i da bi svi trebalo ozbiljno da se zapitamo da li su dobronamerne izjave zvaničnika naše države da nam preti nikakva opasnost - ističe Đošan.

- Iskreno, ne očekujem da to urade, jer se naša politika svela na klimanje glavom nad odlukama Zapada. Na sreću i realizacija ovog sporazuma će isključivo zavisiti od volje Amerike koja decenijama unazad kroji politiku kosovskih Albanaca - zaključuje Radinović.


Sličnog mišljenja je i nekadašnji načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, general Miloš Đošan. On sporazum Kosova i Albanije ocenjuje kao "veoma opasan", posebno na dalju bezbednost Srba u pokrajini, ali i podseća da je ovim dokumentom zapravo samo ozvaničena ranija ilegalna vojna saradnja.


- Pa tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine albanska artiljerija je davala podršku OVK pešadiji da uđe u našu zemlju, a ne treba zaboraviti i da je upravo sever Albanije služio ne samo kao poligon za obuku terorista već je ova zemlja pružala logističku i svaku drugu podršku OVK. Dakle, nije sporan kontinuitet te saradnje, već poruka koja je potpisima Čekua i Imamija poslata - ističe Đošan i objašnjava da je ta poruka krajnje jasna.


- Dozvolom da albanski vojnici ubuduće slobodno šetaju Kosovom, Srbima treba da bude jasno šta sve može da ih očekuje, a posebno one koji se i dalje "bune", severno od Ibra - zaključuje general Đošan.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.07.2013. 08:04
Albanska vojska ulazi na Kosovo a Srpska vojska ne sme ni da promuli nos u SVOJOJ ZEMLJI! Mi smo bre okupirani od Vlade Srbije,kakvi Albanci,NATO,Ameri,itd...Štab okupatora se nalazi u Beogradu!
Četvrtak 04.07.2013. 06:35
Хрвати радосно ушли у Унију Еуропеја. Цео дан на главном тргу у Мадриду, са општинске зграде висила кравата у знак подршке. Редови камиона због несналажења с новим европским законима. Само да не прођу ко несрећна Шпанија. Некад сила – данас проси за хлеб.Србија нам је толико лепо уредила споразум да од јуче немамо српске судове у нашој јужној покрајини. Сад ће бити, шта год да се деси, у било каквом спору Срба и Шиптара, Срби бити криви и осуђени пре него и да дођу до шиптарског суда…Ударе те шиптари колима, ти си крив, згазе ти дете, оно је криво јер се мува на тротоару, опљачакају те, ти њима плаћаш…
Četvrtak 04.07.2013. 03:07
Predhodnica pre neki dan pucala oko Kursumlije tako da se moze ocekivati da ce biti rasporedjeni u Presevu i Bujanovcu.Nema brige ima jos do Beograda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online