Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.07.2013.
13:41
D. N. Petrović - Vesti A

Šiptarima i jezero Gazivode

Jedno od pitanja oko koga se u Briselu još spore Beograd i Priština je i jezero Gazivode, kod Zubinog Potoka koje je, po mnogima, posle Trepče, najznačajniji srpski resurs na severu Kosova i Metohije.

Jezero Gazivode: Beograd sporazumom ceo Sever predaje "državi Kosovo"
 

Kako trenutno stoje stvari: Albanci su uporni da kompletno jezero, čije se tri četvrtine nalaze na teritoriji Srbije, u opštinama Novi Pazar i Tutin, stavi pod svoju kontrolu, dok se srpski pregovarači trude da jezero, brana i hidroelektrana Gazivode budu pod kontrolom Zajednice srpskih opština, odnosno da se novac od vode i struje sliva u kasu Zajednice i opštine Zubin Potok.

Hoće i trafo-stanicu

Iz Prištine planiraju da preuzmu i veliku trafo-stanicu Valač na Rogozni, preko koje se sever Kosmeta iz Srbije, pravcem iz Novog Pazara, snabdeva električnom energijom.
Ministarka energetike Zorana Muhajlović smatra da Zajednica srpskih opština treba da ima svoju kompaniju koja će se baviti snabdevanjem i distribucijom struje na severu Kosova. Trafo-stanica Valač trenutno pripada Elektromontaži Srbije, o njoj i jezeru Gazivode u Briselu će se razgovarati 7. i 8. jula.

- Briselskim sporazumom ceo sever se predaje državi Kosovo, pa samim tim pod kontrolu vlade Hašima Tačija idu i: jezero, brana i hidroelektrana Gazivode. U Prištini su odlučni da Gazivode stave pod potpunu kontrolu, čak ako njime i formalno, što sumnjam da će se dogoditi, bude upravljala Zajednica srpskih opština.

Pogubnim Briselskim sporazumom izgubićemo resurs koji svake godine može da inkasira šest do sedam miliona evra i od koga bi lagodno mogli da žive svi žitelji naše opštine - kaže Miodrag Andrić, član Opštinskog veća u Zubinom Potoku i naglašava da ova opština ni do sada nije imala mnogo vajde od jezera, jer je Priština, potpomognuta Kforom, Unmikom i Euleksom jednostavno otimala sav prihod od ovog resursa.

Izgradnjom brane Gazivode, kod Zubinog Potoka, pre tri i po decenije raseljen je ceo Ibarski Kolašin, čak 8.000 Srba moralo je, pošto su im potopljeni kuće, imanja i sve što su imali, da se seli u Šumadiju, jezero pokriva prostor od sela Gazivode kod Zubinog Potoka do Ribarića u opštini Tutin, akumulacija vode je oko 400 miliona kubika, a snaga hidroelektrane je 35 megavati.


- Kad god smo pokušali da jezero stavimo pod našu kontrolu, Kfor i Euleks su po nalogu Albanaca ovde izvodili nekakve vežbe, zveckali oružjem i demonstrirali silu.

Bez vode sa jezera Gazivode nemoguć je rad Termoelektrana u Obiliću, sa Gazivoda se vodom snabdeva nekoliko opština na centralnom Kosovu, hidrosistemom Ibar-Lepenac voda sa Gazivoda koristi se i za navodnjavanje Metohije - dodaje Andrić i naglašava da, nažalost, ni ranije srpske vlasti, čak ni u vreme Slobodana Miloševića, nisu ništa učinile da ovim resursom upravlja opština na čijoj teritoriji se nalazi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online