Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 11.07.2013.
01:46
B. Đokić - Vesti A

Ako odu žandarmi, odosmo i mi!

Da su išli da seku drva, što bi nosili oružje. Ko u seču šume nosi kalašnjikove, kažu pripadnici Žandarmerije koji čuvaju Kopnenu zonu bezbednosti prema Kosovu i Metohiji oko Merdara, isti oni koji su se u nedelju uveče sukobili sa bandom Albanca kod sela Borovac, kada je lakše i teže ranjeno šest šumokradica.

Sve češći napadi šiptarskih bandi: Srbi u selu Borovac sa strahom odlaze na njive
 


Reporteri "Vesti" posetili su ovo selo koje se nalazi na samoj administrativnoj liniji sa Kosmetom, razgovarali sa stanovnicima i pripadnicima Žandarmerije koji ih čuvaju. Najmlađi stanovnik sela Zoran Milivojević (11), bio je svedok napada Albanaca na Žandarmeriju, koja ih je sprečila da seku šumu koja je vlasništvo upravo njegove porodice.

- Bio sam kod policajaca koji mi prave društvo, pošto osim moje sestre, nema druge dece u selu da se igram. Čula se pucnjava, ja sam potrčao kući koja je blizu i video majku koja plače. Čuo sam naše policajci kako viču stoj policija i potom pucnjavu koja je trajala oko pola sata. Nisam se uplašio... - priča mali Zoran, koji od pogibije oca živi sa majkom i sestrom u ovom selu.


- Upravo šumu njegove porodice Albanci su sekli - kaže Časlav Milošević, predsednik mesne zajednice Borovac.

Brane narod: Pripadnik Žandarmerije na jugu Srbije
 

- Zoran, njegova majka Milosava i sestra Zorica nemaju primanja od kad mu je nastradao otac. Ta šuma je njihova, ali ne smeju tamo da idu da je seku u strahu od Albanaca. Oni nemaju nikakva primanja, pa ih mi iz sela pomažemo i nabavljamo drva za zimu koja ovde zna da bude oštra - objašnjava Milošević.


On dodaje da su upadi Albanaca na teritoriju srpskih sela kod Kuršumlije česte.


- Albanci redom upadaju na našu teritoriju. Upozoravali smo ih da to ne rade, ali su nam dva, tri puta do sada krali šumu. Postavljen je punk Žandarmerije na molbu Srđana Kaličanina, koji živi sa troje male dece, a ispred čije kuće su Albanci dolazili i sekli drveće. Svi smo u strahu od njih. Kad bi odavde otišla Žandarmerija i mi bi sa njima - kaže Milošević.

Učestali napadi

U Policijskoj upravi za Prokuplje, pod čijom je nadležnošću veći deo opštine Kuršumlija i administrativna linja ka Kosmetu, kažu da su od početka godine imali nekoliko upada. Tamara Kostić, portparolka uprave kaže da su od početka godine do juna šest puta Albanci uhvaćeni u ilegalnoj seči šume.
- Od januara do juna počinjeno je šest krivičnih dela šumske krađe. Privedeno je 10 osoba sa teritorije Kosova i Metohije. U samo jednom slučaju, 20. marta dogodio se napad oružjem, kada je oko 16 sati u ataru sela Pačevac kod Kuršumlije pucano na naše policajce. Jedna osoba je uhvaćena u seči šume, pa je iz automatske puške ispalila nekoliko hitaca u pravcu policije. Oni su uzvratili na pucnjavu, posle čega je ta osoba pobegla na teritoriju Kosmeta. U incidentu nije bilo povređenih - kaže za "Vesti" Kostićeva.


Vozi bicikl bez guma

Maleni Zoran osim što se igra sa do zuba naoružanim Žandarmima, vreme provodi igrajući žmurke sa sestrom. Ima bicikl koji vozi po razlokanim putevima u ovom selu, a jedini je problem što mu bicikl nema gume, pa ga vozi na bandašima. Žandarmi koji čuvaju liniju ka Kosmetu na samo desetak metara od njegove kuće, pomažu mu kako mogu, darujući slatkiše i sokove.
Na jesen će krenuti u šesti razred osnovne škole, u koju svaki dan putuje prvo tri kilometra peške razrovanim seoskim drumovima do glavnog puta, a onda još 12 kilometara autobusom do mesta Rača, gde je škola.

 

Strah od osvete

Meštani Borovca su nakon poslednjeg incidenta u strahu od Albanaca.
- Sada smo u strahu, šta će biti posle ovoga. Da neće Albanci hteti da se osvete. Možda nam zapale žito, a šta ćemo onda. To nam je sada glavna bojazan, da se ne svete običnim ljudima - kažu oni.


Često bez vode

Život u selu Borovac težak je svim stanovnicima, jer teško stižu i do vode, kaže Milošević.
- Odmah preko administrativne linije je bazen sa vodom na mom zemljištu. Ali ne mogu da je koristim, ne smem da odem tamo. Zato sada ovde vučemo vodu pumpom, a ponekad nam i Žandarmi obezbede cisternu sa vodom koju doteraju u selo - kaže Milošević.


- U nedelju veče dogodio se najgori upad Albanaca - dodaje on.
- Kada su ih žandarmi iznenadili u krađi šume, oni su počeli da pucaju na naše policajce. Žandarmerija im je odgovorila. Pucnjava je trajala oko 30 minuta. Onda je stiglo pojačanje iz Merdara, pa su žandarmi blokirali ceo kraj. Došao je odmah i Bratislav Dikić, komandant Žandarmerije, koji nam je dao garancije da ćemo biti bezbedni - sa strahom i nadom u glasu - kaže Milošević.

Naoružani Albanci kradu šumu i stoku: Časlav Milošević
 


Albanci iz okoline Podujeva, koje se graniči sa Kuršumlijom, često upadaju u srpska sela i osim drva, već nekoliko godina kradu i stoku od stanovnika ovih siromašnih sela, koji ionako jedva preživaljavaju, saznajemo u razgovoru sa meštanima.


- Dođu predveče, sa po dve, tri testere. Iseku drva za pola sata, poslažu u prikolice i pobegnu - dodaju oni.


Pripadnici Žandarmerije koji čuvaju prelaz sa Kosova ka Kuršumliji kažu da su na njih više puta pucali Albanci.


- Najviše napada dogodilo se u reonu Trpeze. Dolaze naoružani, ima terorista, pripadnika ANA (takozvana Albanska nacionalna armija). Mi smo ovde da pomognemo našim ljudima, da ostanu i prežive. Albanci s druge strane ne prezaju ni od čega, kradu stoku, šumu. Mi ćemo ipak biti tu da zaštitimo narod. Ranije bi ih uhvatili u krađi, priveli bi ih sudiji za prekršaje i posle plaćanja kazne, bili bi pušteni na slobodu. Sada su počeli i da pucaju, ali nas niko ne može da prođe - kažu u Žandarmeriji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 01:53
kako to ranili !? Ubijte kerove lutalice !
Četvrtak 11.07.2013. 02:07
А што би отишла жандармерија? Осим ако их издајници намерно не повуку пошто њима служе, и да издају народ и земљу као што издају Косово и Метохију! Ми плаћамо жандармерију и има да брани земљу и народ!
Četvrtak 11.07.2013. 07:09
e kad procitam ovo tipa "strah nas od albanaca da nam ne zapale zito , strah me da idem da uzmem vodu , a njih nije stah da ti dodju ispred kuce i da ti seku sumu!!!! sto se ne organizujete pa vi njima da kradete sumu umesto da vas je strah..sto vi njima ne zapalite zito onako iz cista mira ? osvetite se vi njima imate sigurno stotinu razloga! zato sto vas je strah zato vam to i rade i nastavice da rade dok ne dobiju po njusci kao ovaj put od policije ali isto tako treba da dobiju i od vas !! zaseda... sacekusa.. organizacija..bacis jednu kasiku i bezi!!! sta je bilo? mi neznamo nista! tako se to radi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online