Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 16.07.2013.
12:04
D. N. Petrović - Vesti A

Srbi neće pod jaram Prištine

Gotovo svi Srbi sa severa Kosova odlučni su da bojkotuju kosovske izbore koje je za 3. novembar raspisala Atifete Jahjaga, predsednica samoproklamovane države Kosovo. Za bojkot se zalaže i veliki broj Srba južno od Ibra.

LANE JE BILA DRUGA PRIČA: Glasačko mesto u Zvečanu
 


Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je preksinoć, gostujući u emisiji Utisak nedelje, Srbe da formiraju jedinstvenu srpsku listu, da se pojave na izborima i da tako, kako je naglasio, legitimišu svoju Zajednicu srpskih opština "koja će biti formirana posle izbora i koja će biti prvi međunarodno priznat način za ispunjenje srpskih interesa".
 

Premijer Srbije nije mogao da odgovori na glavno pitanje: da li će Srbi sa severa Kosova, da bi glasali, prethodno morati da dobiju dokumenta države Kosovo i da li će stranke koje sada deluju na severu pokrajine morati da se registruju u Prištini. Dačić je najavio nove razgovore 24. jula u Briselu i izrazio nadu da će Srbi glasati sa svojim srpskim državljanstvom i da će jedinstvena srpska lista rešiti probleme oko registracije stranaka.

Slavko Stevanović

Iz Prištine su, međutim, odmah odgovorili Dačiću saopštenjem Vlade Kosova u kome se naglašava da na kosovskim izborima 3. novembra mogu učestvovati samo stranke koje su prijavljene Centralnoj izbornoj komisiji. List "Koha ditore" prenosi izjavu potpredsednice Vlade Kosova Edite Tahiri da partijama iz Srbije neće biti dozvoljeno da učestvuju na izborima.


Oglasio se i Slavko Stevanović (SPS), predsednik nedavno formirane Skupštine Autonomne Pokrajine Kosovo, koji je naglasio da bi Srbi morali da bojkotuju izbore zakazane za 3. novembar.

- Prenosim volju Srba sa severa Kosova i znatnog broja sunarodnika južno od Ibra, a to je i moj lični stav, da Srbi ne bi smeli da izađu na izbore koje je zakazala Atifete Jahjaga, jer bi tako priznali samoproklamovanu fantomsku državu Kosovo.
Mi smo na referendumu i na Srpskom saboru u Kosovskoj Mitrovici, a i stavom odbornika-delegata Skupštine AP KiM, jasno rekli da ne prihvatamo kosovske institucije, to je stav naroda i on se mora poštovati. Prihvatanjem institucija Kosova mi kidamo sve veze sa Srbijom - ističe Stevanović i dodaje:
 

- Pozivam sve Srbe da bojkotujemo izbore i tako još jednom pokažemo Prištini, Beogradu i međunarodnoj zajednici da za nas postoji samo jedna država - Srbija. Ne znam kako vlast u Beogradu može da poziva na kosovske izbore kada se ne zna po kojim će se biračkim spiskovima glasati (srpskim ili kosovskim) i da li će pravo glasa imati i oko 100.000 proteranih Srba. Bez garancije Vlade Srbije da neće biti ukinuto naše srpsko državljanstvo iluzorno je Srbe pozivati da izađu na izbore - poručuje Stevanović.

 

Prazna birališta


Predsednik udruženja Stara Srbija Zlatibor Đorđević ističe da je 99 odsto Srba za bojkot izbora i da samo mešetari koji od ranije imaju interesa i sarađuju sa Prištinom i vladom Hašima Tačija mogu podneti svoje izborne liste.


- Pozvaćemo Srbe da bojkotuju izbore 3. novembra, jer nam ništa dobro ne mogu doneti. Svi su za bojkot, nisam čuo čoveka koji je za izlazak na birališta. Cilj Beograda je da nas na silu stavi pod jaram Prištine - kaže Đorđević.

 

Ni tenkova ni bajoneta


Dačić je naveo da je Srbiji u interesu da se legitimiše srpska zajednica i srpski interesi na Kosmetu, te dodao da u suprotnom Srbija neće tenkovima braniti svoju južnu pokrajinu, niti "sedeti na bajonetima".


- Mi smo u situaciji ili će Srbija izgubiti budućnost i sedeti na bajonetima ili rešavati ovo pitanje na najmanje bolan način - rekao je Dačić i dodao da nije realno sada da se kaže da će Srbija ratovati za oslobođenje KiM, jer se realnost na Kosovu promenila.


SUDOVI NA SEVERU OD DANAS VIŠE NE PRIMAJU PREDMETE

Kraj srpskog pravosuđa na Kosovu

Predsednik Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić rekao je da sudovi na Kosovu, koji rade u sistemu Srbije, od danas više neće primati krivične predmete, što je dogovoreno sporazumom Beograda i Prištine. Kabašić je kazao da je odluku o tome usvojio Visoki savet sudstva na osnovu Briselskog sporazuma potpisanog 19. aprila.
Prema njegovim rečima, to konkretno znači da će, ako neko podnese krivičnu prijavu ili Tužilaštvo zatraži sprovođenje istrage, predmet biti samo zaveden, ali se po njemu neće postupati.


- Postupamo samo po krivičnim predmetima koji su zakazani do 15. jula, a svi predmeti moraju da se završe do 1. septembra - rekao je Kabašić za agenciju Beta.
On je dodao da će u građanskim materijama sudovi raditi samo
"sitne predmete" - bračne i porodične sporove, radne sporove, pitanje nasledstva.
Prema sporazumu, Priština treba da uspostavi novu mrežu sudova u srpskim sredinama do 1. septembra. 

POVEZANE VESTI

Utorak 16.07.2013. 13:03
Како буде нека буде, да се сагињем никоме нећу а неће ни остали одавде. Ми нисмо Дачић, Николић, Тадић, Вућић... Ми смо СРБИ.
Utorak 16.07.2013. 14:27
Ovo je nevidjeno, da jedan premijer otvoreno i bez da trepne izda vlastiti narod i zemlju. Sta je jos gore, tera ih u ruke kriminalca i trgovca organa a Srbija cuti kao da se to nikog ne tice,sramota. Ovaj nas jadni narod, trazi panicno izlaz iz situacije koja je skoro neresiva, jer dok su imali samo Albance sa KiM za neprijatelje, sa njima su se nosili bez obzira na broj. Ali kad te tvoj izda i sa ledja napadne, sta onda ?
Utorak 16.07.2013. 13:49
ONO : "...Gotovo svi Srbi..."bode oci , par propaliteta i par izdajica je dovoljno da se stvar legalizuje i prizna ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online