Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.07.2013.
14:33
Beta A

"Međunarodna zajednica tolerisala zločine na KiM"

Međunardona zajednica i institucije u Prištini su neprocesuiranjem odgovornih za kidnapovanje i ubistva Srba na Kosovu i Metohiji, poslale jasnu poruku da se zločini nad Srbima tolerišu, rekao je predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

Veljko Odalović

On je na tribini "Dani sećanja" u Beogradu, koja je organizovana povodom 15. godina od prvih masovnih kidnapovanja i ubistava Srba u periodu od 11. do 22. jula 1998. godine na podrucju opštine Orahovac, istakao da je to velika mrlja u radu onih koji su bili garant mira i bezbednosti.

"Odgovrni nisu procesuirani, to je velika mrlja na mandatu međunarodne zajednice (Kfora i UMNIK-a) i privremenih institucija Prištine koje sebe nazivaju državom i koje projektuju svoju državu na zločinima", rekao je Odalović.

On je rekao da dosadašnja istraga sprskih organa nije dala velike rezultate, ali je poručio da se ne odustaje i da se i dalje svaki trag ispituje kako bi se rešila sudbina još 520 nestalih.

"Vreme je učinilo svoje", istakao je Odalović i dodao da je šansa propuštena kada timovi međunarodne zajednice i Haškog tribunala i "pored velikih kapaciteta nisu sproveli sve istrage".

Odalović je izrazio sumnju da će tim koji istražuje trgovinu organa na Kosovu dovesti do počinilaca i organizatora zločina.

"Biću srećan ako ne budem u pravu, ali očigledno je da sve istrage vode ka onima koji su sada u vrhu vlasti", naglasio je Odalović. On je naveo i da očekuje da će se otvoriti tajni arhivi OVK-a i da će oni pomoći u istragama.

"Oni koji sebe nazivaju vojskom imali su lanac odgovornosti, i mi očekujemo da se to može videti u tim arhivima", rekao je Odalović. Zamenik tužioca za ratne zločine Ljubomir Vitorović rekao da je ključan problem u tome što sada mora da se dokazuje nešto što svi znaju - "da je zločine neko naredio, sproveo i zataškao".

Na tribini su prikazane slike sa imenima svih koji su kidnapovani u roku od četiri dana u opštini Orahovac, sa tačnim datumima otmica i datum smrti za one koji su identifikovani.

Među ubijenima su bili i mladići od 16 i 18 godina. Većina čiji je identitet poznat, identifikovana je među telima mrtvih u masovnoj grobnici, jami Volujak 2006. godine.

Na Kosovu i Metohiji ubijeno oko 3.500 Srba.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.07.2013. 15:08
Evo jos jedan PAMETOV, po stoti put ponavljaju jedno te isto "Međunarodna zajednica tolerisala zločine nad Srbima" . Pa to nam dezurni politicari pune usi vec dvadeset godina,dvadeset godina traje lov na Srb, a sta su promenili za to vreme ? Srbima sve gore i gore i ima nas sve manje i manje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online