Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 17.07.2013.
17:24
Telegraf A

Mala Tijana preminula čekajući srce

Tijana Ognjanović (8) preminula je 15. jula, rano ujutru, u Teksaškoj Dečijoj Bolnici u Hjustonu, gde je čekala transplantaciju srca. Sahrana heroine, čija je životna priča potresla celu Srbiju biće organizovana u nedelju, 22. jula u 11 časova na Beogradskom groblju Lešće.

Nije izdržala: Tijana Ognjanović
 

Tijani je pre šest godina otkriven veoma redak oblik restriktivne kardiomiopatije i od tada je lečena na Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu. Na leto 2012. kod Tijane je došlo do naglog pogoršanja stanja i u decembru su joj otkazali bubrezi. Roditelji su u međuvremenu pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za transplantaciju srca u Beču, kao jedinu moguću opciju da se Tijani spase život. Roditelji su pokušali da pronađu rešenje i kontaktirali su nekoliko svetski renomiranih klinika koje rade transplantacije srca kod dece. Konačno su prihvaćeni od strane Teksaške Dečje Bolnice gde im je rečeno da će cena procedure i boravka u bolnici iznositi do milion dolara.


Roditelji su u želji da urade sve što je moguće za svoje dete nastavili akciju prikupljanja sredstava za transplantaciju srca. NJ.K.V. Princeza Katarina i njena Humanitarna Fondacija su uspeli da spuste cenu transplantacije na 700.000 dolara i da obezbede smeštaj za Tijanine roditelje dok borave u Hjustonu. Borba da Tijana dobije novo srce je probudila i pokrenula javnost i medije i animirala veliki broj društveno odgovornih kompanija, institucija i pojedinaca koji su pomogli i uz velike napore uspeli da prikupe potrebna sredstva za odlazak u Hjuston.


Tijana je početkom aprila 2013. u pratnji svojih roditelja Nebojše i Jelene Ognjanović otputovala specijalizovanim medicinskim letom avio komapnije Oranž Avijejšn u Hjuston u Sjedinjenim Američkim Državama gde je primljena na Teksašku Dečiju bolnicu i započela niz ispitivanja i priprema za transplantaciju srca kao jedini način da se spasi njen mladi život.
 

Posle niza ispitivanja i stabilizacije Tijaninog zdravstvenog stanja na Veliki petak, 10. maja 2013. Tijana je i zvanično stavljena na listu čekanja za novo srce. Oporavak je tekao jako dobro, Tijana je otpuštena iz bolnice i bila je sa roditeljima u Ronald Mek Donald kući i išla tri puta nedeljno na kontrole u bolnicu. Pre dve nedelje, početkom jula pojavile su se nove komplikacije i Tijani je počelo da se pogoršava stanje. Da bi joj spasli život, lekari su odlučili da urade operaciju i da je stave na mehaničku pumpu koja je pokretala srce. Operacija koju su radili vrhunski svetski kardiolozi trajala je više od devet sati.
 

Tijana je uspela da se izbori sa ovim problemom i nakon završene operacije počela je da se oporavlja. Lekari su roditeljima rekli da će organizmu biti potrebno bar dva meseca da se oporavi da bi transplantacija uopšte bila moguća. Po prvi put za šest godina Tijanino srce je radilo kapacitetom od preko 70 %. Na žalost, u noći između nedelje i ponedeljka došlo je do naglog otkazivanja bubrega, zatim jetre i na kraju do masivnog krvarenja na mozgu. Tijanin organizam nije uspeo da se izbori i njen život se ugasio u ranim jutarnjim časovima.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.07.2013. 17:44
нек почива у миру ....
Sreda 17.07.2013. 17:56
Nadao sam se da ce se ova prica lepse zavrsiti :(
Sreda 17.07.2013. 18:15
I opet pare bitnije od zivota... E prokleti doktori i farmaceuti... Pocivaj i miru Tijana...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online