Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 18.07.2013.
17:46
pressonline.rs A

Vulin glavni kandidat za šefa pregovaračkog tima sa EU?!

Izbor za šefa pregovaračkog tima sa EU otegao se zbog najavljenje rekonstrukcije Vlade, ali posle dolaska Štefana Filea i apela predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Vlada pod hitno mora da odredi glavnog pregovarača, stvari će se, po svemu sudeći, ubrzati.

Aleksandar Vulin
 

Ispunjava li Vulin uslove za ovu poziciju?

Kažu da ima iskustva u pregovaranju, već dugo je u politici, poznat je čelnicima EU, koji su, uzgred, i zahtevali da pregovarački tim ne predvodi neki, za njih, anonimus, ali odluka o tome hoće li zaista on biti taj zavisi od odluke Vlade, a Vlada, opet, zavisi od jednog, najviše dvojice političara u ovom trenutku.

"Korisitim ovu priliku da pozovem Vladu Srbije da odmah odredi ko će predovoditi tim sa kojim će evropski komesar za proširenje Štefan File i njegovi saradnici otpočeti novu eru života u Srbiji u kojoj će svaki novi dan značiti ispunjavanje nekog od zahteva i ostvarivanje boljeg života građana", kazao je Nikolić posle sastanka sa Fileom.

U javnosti se do nedavno provlačilo nekoliko imena za tu funkciju - i svi ti kandidati bili su zaista ozbiljna opcija - ali se i od Tanje Miščević i Roksande Ninčić, kao i od Marka Đurića, poslednjih dana definitivno odustalo.

Sada je, kako stvari stoje, knjiga spala na jedno slovo, to jest jedno ime, a ono glasi - Aleksandar Vulin.

Ukoliko do ovog postavljena dođe, Vulin neće izdržati godinu na čelu Kancelarije za KiM, gde je postavljen trećeg avgusta 2012.

Pročitajte još: Nikolić: Vlado, odredi pregovarački tim!

Vučković (DS): Što pre izabrati pregovarača

Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Nataša Vučković rekla je da je veoma važno da se u najskorije vreme izabere šef pregovaračkog tima sa EU i da to treba da bude osoba koja uživa ugled u široj javnosti.

"Izuzetno je važno da Vlada što pre odredi šefa pregovaračkog tima kako bi on mogao da formira svoj tim. Bilo bi dobro da smo već juče i danas prilikom boravka (komesara za prošrienje EU) Štefana Filea imali u vidu kakav će pregovarackci tim biti, ali je vrlo važno da se takva odluka donese", kazala je Nataša Vučković (DS) novinarima u Skupštini Srbije.

Po njenim rečima, šef pregovaračkog tima treba da dobro poznaje proces pristupnih pregovora, način odlučivanja u EU, da ima velike diplomatske i pregovaračke kapacitete, stručni integritet i ugled, i da uživa ugled u široj javnosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.07.2013. 18:26
Zar i tamo on?
Četvrtak 18.07.2013. 20:47
I on tamo gde mu je mesto, jer oni pregovaraju samo Srbima izdajnicima.
Četvrtak 18.07.2013. 21:17
Komunjare su sve zivo rasturili tako da je ovo logican sled dogadjaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online