Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 20.07.2013.
18:22
glasamerike.net A

Kad izvod postane "ekstrakt"

Na Kosovu postoje brojni primeri kršenja ili loše primene Zakona o upotrebi jezika. Najnoviji primer je obrazac Ministarstva unutrašnjih poslova koji je na srpskom jeziku nazvan “ekstrakt”. U samoproklamovanom kosovskom MUP-u kažu da nije u pitanju greška, dok poverenik za jezike poručuje da se to mora promeniti.

Otac novorođenog Đ.R iz Gračanice koji nije želeo pred kameru podneo je nedavno zahtev za izdavanje izvoda za svog tek rođenog sina. Kancelarija za civilno stanje koja u Gračanici funkcionise u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova izdala mu je dokument pod nazivom “ekstrakt” rođenih, piše ''Glas Amerike''.

Bojana Radovanović iz jezičkog centra “Lengivdž fjužn” smatra da “ekstrakt” rođenih nikako ne može da zameni Izvod rođenih i da to, kako kaže, predstavlja skrnavljenje srpskog jezika.

Ekstrakt rođenih

“Ovakva vrsta dokumenata na srpskom jeziku ima već zvaničan naziv i glasi - izvod iz matične knjige rođenih. Ekstrakt rođenih je novi termin koji je neko izmislio, ne znam sa kojom namerom, ali ne verujem da je to njegov posao. Čini mi se da nije u pitanju greška, već je u pitanju namerno menjanje naziva srpskih dokumenata“, kaže Bojana Radovanović.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da ne vide ništa čudno u “ekstraktu” i da je to novi sistem izdavanja ovakvih doklumenata koji funkcioniše već nekoliko meseci.

“Nije u pitanju greška, to je novi sistem koji je počeo da se primenjuje od februara meseca ove godine, radi se o novom softveru i načinu izdavanja dokumenata za građane Kosova i “ekstrakt” je u stvari jedna vrsta dokumenta koji se izdaje za različite potrebe građanima. Dakle “ekstrakt” se koristi, kako se to ranije zvalo kao izvod i rođenih i venčanih i umrlih, samo što se sada zove “ekstrakt”, kaže zamenik ministra unutrašnjih poslova samoproklamovanog Kosova Saša Rašić.

S druge strane poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović čiji je posao da se stara o upotrebi zvaničnih jezika na Kosovu, a to su albanski i srpski kaže da je to nedopustivo i da to predstavlja odraz neodgovornosti prilikom pripreme zvaničnih dokumenata. Po njegovim rečima uveliko se radi na tome da se obrasci promene jer, kako kaže, ne možemo u Evropu sa jezički neispravnim formularima.

“Ovo je problem ne samo za pojedinca, ovo je problem čitave države, jer nas greške koje se sada javljaju u ovom sistemu jednostavno koče u procesu evropskih integracija i u procesu vizne liberaizacije”, kaže Mladenović.

U ovom dokumentu koji se izdaje u opštini Gračanica, koja je za sada još uvek, većinski srpska i gde su uglavnom zaposleni Srbi, postoji i nekoliko reči koje nemaju nikakvo značenje niti smisao na srpskom jeziku: “bračni stanje”, “lični broji”, kao i ime matičara Dushica Popovic, a trebalo bi Dušica Popović.

Ono što je još zanimljivo je da u ovom “ekstraktu” rođenih, koji je dobio tek rođeni Đ.R u rubrici “bračni stanje” piše da je neoženjen. Prema podacima kosovskog MUP-a, ova neoženjena beba samo je jedna među 300.000 građana Kosova, koji su od februara ove godine dobili neki “ekstrakt”. Bilo da je u pitanju “ekstrakt” rođenih, venčanih ili umrlih.

POVEZANE VESTI

Subota 20.07.2013. 19:15
Све ми се чини да је вУЧКо одрадио посао беспрекорно!
Subota 20.07.2013. 21:01
To su im amerikanci pripremili, na google prevodiocu okucaj "extract "i dobićeš "izvod" kao prevod na srpski
Nedelja 21.07.2013. 00:12
Srbija nece ni da postoji...to je zacrtan plan koji je svima jasan...i pored toga se vidi koliko se srbi mrze i koliko su podeljeni Vojvodina ide Arapima Raska ide Turcima Centralna Srbija ide Amerikancima Juzna Srbija ide Makedoncima A ostali ce se razbezanti po inostranstvu (familija,rodjaci,poznanici) Do 2020 godine, 1600 sela ce biti ugaseno... Zapamtite ovo sto ste procitali, ko poslednji ostane nek ugasi svetlo... Srecno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online