Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Ponedeljak 22.07.2013.
13:03
J. L. Petković - Vesti A

Kod Tačija ni po koju cenu

Srbi sa severa Kosova odlučni su da neće izaći na predstojeće lokalne izbore koje je za novembar raspisala vlada Hašima Tačija. Dok ih vlast u Beogradu upozorava da bi u tom slučaju izborne liste pod uticajem Prištine pobedile i formirale rukovodstvo Zajednice srpskih opština, lokalni lideri odbacuju taj argument i poručuju - nećemo da učestvujemo u zaokruživanju kosovske nezavisnosti!

Uzalud ubeđivanje: Srbi sa severa sa državnim vrhom u Beogradu
 


- Na izbore će sigurno izaći Albanci koji žive u pojedinim mestima na severu, izaći će Bošnjaci, izaći će neka srpska lista, može da se desi da imamo neke liste koje su pod prikrivenim uticajem Prištine, odnosno Hašima Tačija i one će onda formirati vlast u tim opštinama. Oni bi formirali rukovodstvo Zajednice srpskih opština, raspolagali sredstvima te zajednice, odlučivali o ekonomskim pitanjima tih opština koje čine zajednicu, o obrazovanju, zdravstvu - kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Ivanović: Šta će nam tuđe

- Hoćemo da rezultat pregovora Beograda i Prištine bude nešto što će Srbima na Kosmetu garantovati bolji život, a ne da naše institucije ostavimo i prihvatimo tuđe, Tačijeve. Ne možemo svoju državu Srbiju zameniti za albansku državu - ocenjuje Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KiM.


Vulin se udvara

- Znam da će srpski narod izaći na izbore i da će biti sa svojom državom. Srbi sa Kosova su najlojalniji deo države Srbije i to su i dokazali tako što su mnogo doprineli da dobijemo datum - kazao je Aleksandar Vulin, šef Kancelarije za KiM.

Na takve argumente predstavnici lokalne vlasti odmahuju glavom.


- To nije dovoljan argument, niti je stvar za ubeđivanje. I kosovski Albanci nisu učestvovali deset godina na izborima koje je organizovao zvanični Beogarad, pa su došli u situaciju da proglašavaju nezavisnost. Zašto da Srbi učestvuju u izborima za kosovske institucije ako ih ne priznaju? Za nas je to zamka kojom se daje legitimitet jednostrano proglašenoj nezavisnosti, odnosno pomaže u njenom zaokruživanju - kaže Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga. On dodaje da "ne može da shvati" da neko Srbe podstiče da učestvuju na izborima.


- Zvanični Beograd možda ima mogućnost da ne prizna nezavisnost Kosova, ali mi ćemo, našim učestvovanjem na tim izborima, dati legitimitet toj nezavisnosti - kaže Nedeljković.


Poslanik DSS-a Marko Jakšić više puta je ponovio da bi izlazak Srba na lokalne izbore na Kosovu bio rušenje Ustava Srbije.


Kalkulacije o mogućem albanskom predsedniku opštine u Kosovskoj Mitrovici, i sličnim porukama koje je poslao i Aleksandar Vulin, Jakšić naziva glupostima.


- Van svake logike je da, recimo u opštini Zubin Potok bude predsednik neko iz albanskog sela Čabra, odakle bi moglo da glasa 50-ak ljudi. Potrebno je bar deset odsto izlaznosti da bi ti izbori mogli da se smatraju uspelima. Druga stvar je jako važna, a to su pretnje zvaničnika iz Beograda da će tenkovi Kfora ući na Sever ukoliko ne izađemo na izbore. Podsetio bih ih da su tenkovi Kfora već 15 godina tu, a to što rade je jako ružno, podjednako ružno kao priča da Srbi nisu politički zreli. To nam je poručio Vulin, kao da cilj njegove kancelarije nije da nas drži u sastavu Srbije - kaže Jakšić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.07.2013. 13:26
"- To nije dovoljan argument, niti je stvar za ubeđivanje. I kosovski Albanci nisu učestvovali deset godina na izborima koje je organizovao zvanični Beogarad, pa su došli u situaciju da proglašavaju nezavisnost. Zašto da Srbi učestvuju u izborima za kosovske institucije ako ih ne priznaju? Za nas je to zamka kojom se daje legitimitet jednostrano proglašenoj nezavisnosti, odnosno pomaže u njenom zaokruživanju - kaže Radenko Nedeljković, " .... АМИН !!!
Ponedeljak 22.07.2013. 13:49
Ova vlada treba da napravi kolektivno samoubistvo, kao i bivši vladajući iz opozicije.
Ponedeljak 22.07.2013. 14:04
Бриселским споразумом фактички је прећутно призната независност јужне српске покрајине. Једино што остаје јесте да Приштина затражи чланство у НАТО пакту. То ће и де факто поцепати Србију и главни кривац за то ће бити актуелна власт која је преговоре о будућности Косова водила у Бриселу, а не у УН где имамо савезнике и пријатеље који би нас подржали. Али то је наслеђе бивше власти која је изабрала ЕУ као посредника у дијалогу са Приштином. Док садашња власт води политику “ЕУ нема алтернативу”, то ће нас постепено довести и до девизе “НАТО пакт нема алтернативу”.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online