Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 22.07.2013.
12:41
Đ. Barović - Vesti A

Prete mi zbog Ružice Đinđić

Darinka Tatalović, vlasnica placa i kuće u Tolstojevoj 35 koja zbog toga već 22 godine vodi spor sa državom, kaže da je poslednjih nedelja žrtva najbestijalnijih medijskih i anonimnih pretnji zbog čega je bila prinuđena da angažuje obezbeđenje.

Traži pravdu: Darinka Tatalović
 


- Od kada je objavljen tekst u kome se navodi da potražujem plac i kuću u kojoj sada boravi guvernanta i posluga Ružice Đinđić, supruge pokojnog premijera Srbije, postala sam meta Demokratske stranke, ali i stalnih anonimnih telefonskih poziva. Zar je moguće da je baba od 78 godina koja traži samo svoje toliki problem i toj stranci i državi - kaže vidno uzbuđena Darinka.

Miljenik opozicije

- U vreme vladavine Miloševića preskakala sam ogradu i hapšena kako bih počupala paradajz koji je posluga Mirka Marjanovića sadila. Onda sam bila miljenica tadašnje opozicije na čelu sa DS. A sada, kada sam se sa potomcima Boukala dogovorila da zajedno podnesemo zahtev za restitucijom i zahtevamo da nam napokon vrate naše, postala sam državni neprijatelj broj jedan - veli ogorčeno Darinka.

Njen otac je 1934. godine od tadašnjeg direktora Praške banke u Srbiji Bohuslava Boukala kupio 12 ari placa i kuću na parceli broj 332, odnosno u sadašnjoj Tolstojevoj 35, na beogradskom Dedinju. Ovaj bankar je posle rata napustio Srbiju, ali je ostala njegova imovina i ostatak placa u sadašnjoj Užičkoj 40.


Od 1950. godine, Tatalovići su izbačeni bez ijednog papira iz svoje kuće, pa su ta dva placa spojena kako bi predstavljali rezidenciju za najviše jugoslovenske zvaničnike. U Boukalovoj kući od 700 kvadrata živeli bi zvaničnici, a u kući Tatalovića - njihova posluga.

Međutim, Darinka Tatalović, od 1991. godine uporno pokušava da vrati svoje.


- Dva puta sam dobijala rešenja o izvršenju, nekoliko puta su pokušali da podmetnu neke falsifikate, čak i da su Boukali dobili odštetu, ali smo dokazali da nije tako. Na kraju, posle sve golgote koju sam prošla, čini mi se da država, i pored donetog zakona namerno oteže sa ovim predmetom samo zato što sam ovoliko stara i što je svesna da nisam kornjača sa Galapagosa, već mi je sve bliži kraj - ogorčena je Darinka.
Ona tvrdi da nema ništa protiv Ružice Đinđić ili bilo kog drugog, ali da je užasnuta tvrdnjama čelnika DS da je "deo medijske kampanje".


- Javnosti se predstavlja da sam neka zla žena koja ne razume patnju Ružice Đinđić i njene dece i blati ideje njenog supruga. Dete moje, veruj da mi je kao
hrišćaninu svaka tuđa patnja kao moja, jer sam se i sama jako namučila kroz život. Otac mi je bio u Banjičkom logoru, suprug na Golom otoku, a sin mi je umro u 50. godini života. Pri tom, kada smo izbačeni iz te kuće, da bi nas othranila, moja majka je morala da pere veš, a mi da se potucamo od nemila do nedraga. Ali, nisam ja dodelila Ružici Đinđić nešto za šta svi znaju da je oteto. Još se pri tom zakljanjaju iza tvrdnje da su ta dva placa pošteno zamenili za dva stana u centru Beograda. Pa koja to dva stana koštaju sedam miliona evra kolika je vrednost te zemlje - pita ogorčeno Darinka Tatalović koja kaže da neće odustati od toga da joj Srbija vrati ono što je njeno.


- I kada je Marko Milošević želeo da gradi kuću na mojoj zemlji doživljavala sam stravične pretnje i pritiske. Izdržaće baka Darinka i ovo. Živim da bih otvorila vrata svoje kuće u kojoj nisam bila 63 godine - kaže Darinka.
 

Od generala Udbe do Mesića

- Te 1950. godine iz kuće nas je izbacio general Udbe Pavle Pekić rečima: "Ovde će sada biti moj vozač. Gubite se" - kaže Darinka Tatalović.
Posle njega, sve do raspada SFRJ na lokaciji Tolstojeva 40 - Užička 35 boravili su predstavnici Hrvatske, na čelu sa Stjepanom Mesićem, a zatim i tadašnji vrh SR Jugoslavije, od Radomana Božovića, Nikole Šainovića do premijera Srbije Mirka Marjanovića. Posle 5. oktobra u kuću se uselio Zoran Đinđić.


Zahtev za odštetom

Aleksandar Lisavac, advokat Darinke Tatalović, kaže da čeka kompletnu dokumentaciju pravnih naslednika Boukala kako bi Agenciji za restituciju podneo zajednički odštetni zahtev.
- Nažalost, biće teško da vratimo placeve i kuće, ali namera nam je da prvo dokažemo pravo na povraćaj imovine, a onda ćemo odlučiti o daljim koracima koji podrazumevaju i zahtev za naknadu štete - kaže Lisavac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.07.2013. 12:54
Đilas , DS-žuta bagra, pustite staricu na miru i vratite joj što je njeno. Oduzeti bulevar Z.Đ. kao što su u Primoštenu Tuđmanu.
Ponedeljak 22.07.2013. 13:20
ds jugoslovensko-crnogorska stranka je veliko zlo za srbiju i srbe iz srbije, kao i sve ostale jugoslovensko-crnogorske stranke.naivnost u srba je sto veruju da ce oni koji su otimali vratiti oteto, ne primecujuci da oni i dalje samo otimaju.pgledajte ko nam je gradonacelnik,cime su djilasi zasluzili da budu na celu bilo cega, pogledajte sta taj covek skrogmnog materijalnog stanja sada ima.srbija je el dorado za komuniste bivsih jugo drzava.
Ponedeljak 22.07.2013. 20:03
Od generala udbe,do mesića,pa do saradnika db. Treba hitno doneti zakon za zaštitu titovih pljačkaša i njegovih duhovnih i genetskih baštinika,i obavezno ukidanje restitucije,zbog duhovnih patnji koje ovi razbojnici preživljavaju zbog straha od vraćanja otete imovine. Mislim ,da G-đu Tatalović treba kazniti i naterati je da radi pod stare dane i to tako što joj treba odmah dati u vlasništvo preduzeće SOJA PROTEIN,pa da vidi kako je teško doći do hleba bez muke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online