Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 24.07.2013.
01:35
D. Dekić - Vesti A

Amerika prodaje tuđu dedovinu

Sjedinjene Američke Države nameravaju da prodaju staru zgradu ambasade u srpskoj prestonici posle preseljenja u novi kompleks na beogradskom Dedinju. Početna cena za 17.000 kvadratnih metara u nekoliko posebnih objekata još nije poznata, ali prema nezvaničnim procenama, mogla bi da se kreće oko 11 miliona evra.

NA PRODAJU: Stara zgrada Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša u Beogradu
 



Ipak, neki od starih vlasnika objekata koji su posle Drugog svetskog rata, prvo oteti, a zatim dati Amerikancima za ambasadu, najavljuju da će tužiti državu.  Pomenuti objekat u Ulici kneza Miloša u centru Beograda kupio je Đorđe Nenadović
1938. godine. Zgrada je imala 28 stanova i bila je namenjena njegovim ćerkama. Tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine pogođena je, kada su oštećeni njen središnji i ulični deo. Po završetku rata zgrada je ubrzo "pripala" državi, a vlasti su odlučile da umesto stanova naprave poslovni prostor. U martu 1950. godine uknjižena je kao vlasništvo SAD.

Neki od starih vlasnika, među kojima su i poslanik Demokratske stranke u parlamentu Nenad Konstantinović i nekadašnji ambasador SRJ u SAD, a sada Srbije u Švajcarskoj Milan St. Protić, najavljivali su da će od države tražiti odštetu.  Konstantinović kaže da je to bila kuća njegove bake Zore Konstantinović i njene dve sestre.
 

- Njima je ta zgrada oduzeta neposredno posle Drugog svetskog rata, ali nije nacionalizovana po Zakonu o nacionalizaciji iz 1958. Kuća je pripala državi koja ju je ili prodala ili poklonila SAD - rekao je Konstantinović.

Nenad Konstantinović ističe da će naslednici prava pokušati da ostvare kroz sudski postupak i pred Agencijom za restituciju. Kako navodi, jasno je da objekat neće moći da im bude vraćen u naturi, zbog čega će tražiti naknadu štete. Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić objasnio je da je u slučaju zgrade u Ulici kneza Miloša, koja je data SAD, režim nekadašnje SFRJ odigrao perfidnu igru i stare vlasnike naterao da potpišu "ugovor o razmeni nekretnina", čime i stvorio privid da je ceo postupak u skladu sa zakonom.

PREDAK KUPIO ZGRADU 1938. GODINE: Nenad Konstatinović
 


- To je specifičan slučaj, jer je izvršena prisilna razmena - kaže Antić.
 

On je, međutim vrlo sumnjičav da će u pokušaju osporavanja vezano za te kuće stari vlasnici moći nešto da urade u svoju korist.

- Tu nije reč o klasičnoj restituciji, jer objekat nije nacionalizovan, pa će vrlo teško stari vlasnici uspeti da povrate imovinu koja je nekada bila njihova - naveo je Antić.

Koordinator Mreže za restituciju ukazuje i na dedinjsku rezidenciju američkih ambasadora u Srbiji koja je nekada bila kuća premijera Kraljevine Jugoslavije Nikole Uzunovića.

- Ta kuća je oduzeta Uzunoviću posle rata. Kao kompenzacija mu je data zgrada koja je danas preko puta palate Beograđanka, a onda mu i ona oduzeta, odnosno nacionalizovana 1958. godine - pojašnjava naš sagovornik kako su radile komunističke vlasti SFRJ.
 

 Čeka se procena

 

Vlada SAD će prodati svoj objekat u Ulici kneza Miloša, a u kompaniji Korsajd zaduženoj za tržišnu prodaju čekaju da Stejt department proceni vrednost zgrade. U Agencijama za nekretnine objašnjavaju da je kvadrat na toj lokaciji oko 1.700 evra što bi s obzirom na broj kvadrata dostiglo blizu 29 miliona evra, ali su nezvanične informacije da će Amerikanci zbog pada vrednosti nekretnina za staru zgradu ambasade tražiti oko 11 miliona evra. 

 

Nova zgrada od 117 miliona dolara

 

Nova zgrade ambasade SAD na beogradskom Dedinju počela je sa radom pre skoro dva meseca. Zgrada je površine 14.000 kvadrata, u nju je uloženo 117 miliona dolara, a kako je rečeno reč je o jednoj od najsavremenijih i najmodernijih zgrada u regionu, izgrađenoj po najvišim ekološkim standardima.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.07.2013. 10:52
Tu će Haradinaj da bude ambasador hahaha,a Toma Vučko i Tačić će tamo dolaziti po mišljenje.E jesu srbijanci jadne ovce.
Sreda 24.07.2013. 10:19
naivnost u srba iz srbije je ko svemir.verovati jugoslaviji,srbiji i crnoj gori ostavljenoj u srbiji i njihovim nacionalnim kadrovima je propast srbije.oni se bas bore da se srbi iz srbije slucajno ne obogate,da im se ne vrati im ovina, da sto vise otmu od srbije.siromasni srbi iz srbije jaka jugoslavija i crna gora u srbiji.amerikanci izgleda podrzavaju opstanak jugoslavije i crne gore u srbiji, to je najbolji put nestanka srbije.naslednici predlazu da im drzava nadoknadi,valjda misle da siromsni poreski obveznici plate jos jednom sve besmislenosti jugoslovenske prevare.zasto bi poreski obveznici placali, neka im se vrati ono sto je njihovo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online