Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 30.07.2013.
03:02
Beta A

Otkupljivaće napuštene kuće po Vojvodini za mlade parove

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin najavio je da će pokrajinska vlada od sledeće godine započeti da sprovodi program otkupa starih i napuštenih kuća u vojvođanskim selima, koje će dodeljivati mladim bračnim parovima, s ciljem da se ožive sela u toj pokrajini.

Miroslav Vasin

Vasin je, u razgovoru sa delegacijom podunavskih Nemaca, rekao da u Vojvodini danas postoji "ogroman broj" napuštenih kuća, koje se, zajedno sa dvorištima, mogu kupiti po cenama od pet do deset hiljada evra.

"Pokušaćemo da pronađemo novac i da napuštene kuće pretvorimo u prednost. Cilj je da država otkupi, renovira i dodeli mladim bračnim parovima koji žele da žive u selu te kuće besplatno na korišćenje na 10 godina, a ako odluče da ostanu da žive tu, onda ćemo traziti način da otkupe kuće", objasnio je Vasin i dodao da se  projekat naročito odnosi na sela u blizini većih gradova u Vojvodini, gde bi mladi, koji su sada podstanari u gradovima, mogli da žive a da nastave da rade u gradu.

"Oni bi živeli na selima, sa svojom decom, a samim tim bismo podmladili sela", kazao je Vasin i dodao da je Vlada Vojvodine konkurisala za taj projekat i kod Evropske unije.

Vasin je u razgovoru sa delegacijom podunavskih Nemaca, među kojima su i potomci Nemaca koji su živeli u Vojvodini do kraja Drugog svetskog rata, rekao da i stranci mogu da kupe napuštene kuće po Vojvodini, jer za to nema pravnih prepreka.

"Svaki nemački građanin je apsolutno dobrodošao da kupi kuću ovde", poručio je Vasin i pozvao Nemce da razmisle i o mogućnosti da ulože sredstva u renoviranje kuća u Vojvodini i da na taj način razvijaju turizam, po ugledu na sličan primer iz susedne Mađarske.

"Ovde se sasvim udobno može živeti sa mnogo manje novca nego u Nemačkoj. Veliki broj nemačkih penzionera provodi dobar deo godine u Mađarskoj", naveo je Miroslav Vasin i istakao da je Vojvodina "najveći adut" Srbije na putu ka EU, jer
je ta pokrajina "Evropa u malom".

POVEZANE VESTI

Utorak 30.07.2013. 07:02
Lepa akcija, mnogima je svaka pomoć dobrodošla, jedino mislim da će i ovi mladi , kao i izbeglice, "kupovati" seoska domaćinstva, ali u gradovima...
Utorak 30.07.2013. 05:17
Старе и напуштене које су само за рушење.Опет ДС саморекламирање или ЛСВ(чији је?).Ни тако не треба да их помажу ако не умеју боље.
Utorak 30.07.2013. 09:44
Ih,sad kad jurnu mladi varošani,sve motike ima da lete od kopanja,al onomad,to je lenjo da diše bre!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online