Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 30.07.2013.
13:01
b92.net A

Ime “Jat” odlazi u istoriju

Potvrđeno je da “Jat” odlazi u istoriju, novo ime srpske nacionalne avio-kompanije biće “Er Srbija” (Air Serbia), piše sajt Tangosix.rs. Ulaganje Etihada biće veće nego što se do sada spekulisalo, prva dva A319 stići će u formi wet leasa, treći se očekuje do oktobra. U ponedeljak 29. jula su na nekoliko Jatovih linija leteli takođe wet lease-ovani Fokeri hrvatskog Trade Aira.

Foto: Arhiva
 

Uzbuna koja je u Jatu vladala krajem prošle nedelje rešena je. Više ne postoji ni jedna prepreka da se u četvrtak formalno krene u strateško partnerstvo sa Etihadom koji je odlučio da prihvati promenu imena nove kompanije u Air Srbija. Kako Tango Six saznaje iz izvora bliskim pregovorima sa strane kompanije iz Emirata, novo vizuelno rešenje budućeg izgleda Air Srbijinih Erbaseva biće prezentovano na konferenciji za medije u četvrtak. Etihad je kako saznajemo temeljno pristupio proceni efekata promene imene i odlučeno je da se u okviru “novog proizvoda” ime Jat zauvek pošalje u penziju.

Wet Lease za početak

Uz veoma ambiciozan zimski red letenja koji će Air Srbiju trasirati kao potencijalno veoma jakog regionalnog igrača koji će beogradski aerodrom pretvoriti u mnogo jače čvorište, potvrđena nam je i informacija koju su mediji prenosili u prethodne dve nedelje. Prvobitna nova flota sastojaće se od 10 A319 koji će najverovatnije biti primerci Air Berlina. Piloti Jata već su počeli da dobijaju upite o tome ko želi da se školuje za Erbas avione i prve grupe za preobuku će biti uskoro formirane. Paralelno sa tim procesom u Air Srbiju će prvo stići dva A319 po wet lease principu (do oktobra se očekuje još jedan), dakle sa stranim posadama koje će leteti dok se prve Jatove posade ne odškoluju za novi tip aviona.

“Novi proizvod” – Air Srbija, sa svojom proširenom regionalnom mrežom, procenjuje se, dupliraće sledeće godine dosadašnji godišnji nalet Jata od približno 30.000 sati.

Trade Air Zbog kvara na prvom iznajmljenom bugarskom 737-300 (problem za rezervoarima za gorivo) a u iščekivanju drugog koji stiže najkasnije sutra, Jat je po wet lease principu juče iznajmio dva aviona Foker 100 od hrvatskog Trade Aira koji su leteli na linijama za Cirih i Pulu.

Počinje

Kako je Tango Six izveštavao tokom vikenda, pojedine strukture unutar kompanije usled raznih strahova i nedoumica širile su dezinformacije o potencijalnim štetnim aspektima nastupajućeg partnerstva koje su išle dotle da Etihad ima prikrivene motive i da je u nekom trenutku čak moguće i otuđivanje Jatove imovine.

Da će pojedini sektori sigurno patiti u predstojećem rehiring-u (ponovna evaluacija zaposlenih u neletačkim delatnostima i otpuštanje viškova) izvesno je, ali kako smo saznajemo, serija ugovora koja će definisati novo partnerstvo biće postavljena na taj način da isključuje svaku mogućnost štetnog ishoda po državu Srbiju kao vlasnika.

Kako je Tango Sixu rečeno u kabinetu prvog potpredsednika Vlade Srbije (koji je operativno vodio pravno usaglašavanje Etihadove akvizicije) većinski udeo države u budućoj kompaniji eliminiše bilo kakvu mogućnost lošeg ishoda u slučaju potencijalnog razlaza jer ono garantuje da Etihad neće moći da uradi ništa “ispod radara” kada su strateške odluke u pitanju.

U kabinetu nam je rečeno da su svi strahovi koji su na razne načine bili verbalizovani prethodnih dana u potpunosti neosnovani, da će i u realnosti sve biti zaista tako dobro kao što zvuči i da menadžment Jata uključujući i skupštinu u potpunosti podržava strateško partnerstvo.

U javnost je već izašla informacija da će Etihadovo ulaganje biti duplo veće nego što se do sada spekulisalo i da će kao i država u Air Srbiju uložiti 100 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.07.2013. 13:52
Hvala Bogu da konacno ova Srpska kompanija ppocne da ide u pravcu kojim treba da ide,i da skine ime koje nas je mnogo kostalo u svakom pogledu.
Petak 02.08.2013. 12:33
Jugoslavijo, jugoslavijo. Uvek si mi draga bila domovino moja mila.hehehe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online