Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 02.08.2013.
01:37
D. Dekić - Vesti A

Umesto Dinkića stranac u Vladi

Vlada Srbije nastavlja rad bez Mlađana Dinkića i Ujedinjenih regiona Srbije i sa najmanje jednim inostranim stručnjakom. To je u sredu posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, saopštio lider naprednjaka i vicepremijer Aleksandar Vučić i dodao da Srbija neće na vanredne parlamentarne izbore.

Dalje idu bez URS-a: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
 

On je kazao da je SNS bio za nastavak rada sa istim koalicionim partnerima socijalistima i URS-om, ali da do dogovora nije došlo.

Šef države nagovestio rasplet

Predsednik Tomislav Nikolić uoči Predsedništva SNS-a apelovao je na Vladu, a naročito na naprednjake da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave sprovođenje reforme.
- Za izbore uvek ima vremena - naveo je Nikolić u saopštenju izdatom posle sastanka sa premijerom i vicepremijerom koji su kod njega otišli pošto je Ivica Dačić saopštio da URS više neće biti deo vlasti.

 

- Bili smo spremni na razgovore sa Dinkićem, imali drugačiji stav i težili smo kompromisu u cilju rešenja najboljeg za Srbiju- naveo je lider SNS-a. On je obelodanio da je većinsko raspoloženje u vrhu naprednjaka bilo da se ide na vanredne parlamentarne izbore, ali da su poslušali njegov predlog "da u ovom trenutku treba sačuvati stabilnost u državi".


Osvrnuvši se na dolazak stranog stručnjaka u Vladu, vicepremijer je akcentirao da on "nema problema" s tim, kao i da razgovara sa više inostranih eksperata i očekuje da jedan ili dva stranca preuzmu resore u Vladi. Istakao je da će se lično založiti da bar jedan ministara koji bi trebalo da vode finansije ili privredu bude stranac.


- Postojali su određeni kontakti sa Dominikom Stros Kanom (bivši direktor MMF-a). Nisam lično razgovarao sa njim, ali jesam sa više drugih stranih stručnjaka koji bi više doprineli radu Vlade. Uveren sam da je bolje da važne resore vodi strani ekspert, nego priučeni partijski kadar. Kad su na važnim mestima, poput sektora finansija, stranci, na njih ne može da se vrši pritisak i ne može da se kaže ovo je moj igrač, njemu daj prioritet. Od njih i naši ljudi i mogu da nauče još po nešto. Ja ću to da guram i baš me briga kome smeta jer na njih kao i na sportske trenere ne možete da vršite pritisak - kazao je Vučić i izneo primer Velike Britanije koja za guverenera centralne banke ima Kanađanina.
 

Prestonica, predmet trgovine?

Bivši predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković koji je iz DS-a prešao u Zajedno za Srbije Dušana Petrovića podelio je na Tviteru "insajdersku" informaciju. On tvrdi da je "SNS-ov uslov da podrži izbacivanje URS je bio da SPS sruši vlast u Beogradu i Kragujevcu.
- Prihvaćeno. Dačić je najbolji igrač na male golove u politici - ispisao je Milenković.

 

Dvojac i dalje vlada

Predlog premijera da Mlađan Dinkić i njegovi kadrovi više ne sede u Nemanjinoj 11 juče popodne potvrdili su ministri na sednici Vlade. Dačićev kabinet nastavlja kao dvojac SNS-SPS. Upitan da li se razmišljalo o ulasku u vlast neke od opozicionih partija, Vučić je odgovorio:
- Neki kažu da neće, a niko ih nije ni zvao - to je rekao misleći na Demokratsku stranku i dodao da se u SNS-u o novim koalicionim partnerima nije razmišljao.

 

URS "za jedno leto"

Analitičar Vladimir Goati je ocenio da je Ivica Dačić odluku o izlasku URS-a iz VAade najverovatnije doneo u dogovoru sa SNS-om koji je pre godinu dana u vlast uveden "kako bi se razbila slika o crveno-crnoj koaliciji".
- URS je obavio svoje kao u filmu 'Igrala je samo jedno leto'. Prestala je potreba za URS-om i lepo su im pokazali vrata - kazao je Goati.

Rekonstruišući događanja koja su prethodila odluci premijera Ivice Dačića da Vlada nastavi bez URS-a, Vučić je kazao da je Dinkić došao sa svojim predlogom za pozicije u Vladi koji je njemu bio prihvatljiv, a Dačiću ne. Dodao i da od predsednika SPS-a nije tražio da se odrekne rukovođenja ministarstvom policije, kao i da nije uslovljavao nikoga od koalicionih partnera.

Kako je Dinkić Izgubio rat sa Dačićem

Nekada saradnici, sada odapinju "otrovne strelice": Mlađan Dinkić i Ivica Dačić
 

Predlog premijera da URS više ne bude deo Vlade pratile su međusobne optužbe za laž na relaciji Dačić-Dinkić.


Premijer je naveo da je predsednik URS-a zahtevao da ubuduće bude potpredsednik Vlade za investicije, u čijem sklopu bi bila SIEPA, kao i resori saobraćaja, turizma, telekomunikacija, infrastrukture i informatičkog društva. Dinkić je odmah prozvao Dačića da laže jer te pozicije nije tražio, već su mu ponuđene.


Aleksandar Vučić je prokomentarisao da nije želeo da učestvuje u "političkoj pijaci", ali i da je predsednik Vlade verovatno doneo odluku da se nastavi bez URS-a na osnovu resora koji vodi Rasim Ljajić, a u koji je zašao Dinkić.


Da se na sastanku o rekonstrukciji rasplamsala neprijatna svađa objavio je jedan beogradski tabloid blizak vlasti. Pišu da je premijer je navodno Dinkiću rekao kao je razlog njegove smene što je budžet "promašio za milijardu evra", a Dinkić zapretio da će mu napraviti skandal u medijima.


- Nemoj bre da vičeš i pretiš! - rekao je prvi socijalista, na šta je čelnik URS-a zapitao hoće li to da ga hapsi. Dačić, navodno, uzvratio:
- Mlađane, ti si bre bolestan! Teško bolestan, politički si bolestan. I to neko već jednom treba da ti kaže. Dosta je, bre, bilo!

Vicepremijer je rekao da će novi ministri biti izabrani iza 20. avgusta, kako je rekao, najverovatnije do 26. ili 27. ovog meseca. Rekao je da će uslediti izmena koalicionog sporazuma i skupštinska procedura za izbor novih članova Vlade. Nije isključio mogućnost da pored ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića još neko od kadrova SPS-a napusti ministarske fotelje. Vučić je najavio da sledi i čistka direktora javnih preduzeća koji nisu dobro radili.


- Novi veliki presek rada Vlade Srbije imaćemo za šest meseci - obećao je potpredsednik Vlade Srbije.

POVEZANE VESTI

Petak 02.08.2013. 03:27
Ако дакле аминујете странце у влади, можда би било боље све вас одменити странцима - русима... Тому заменити Конузином па на даље. Ви сте доказане штеточине и већи странци Србији него што би то ови икада били.
Petak 02.08.2013. 05:24
Braco sto se ljutite na Vucica, ovaj patriota u vladu dovodi bivseg savjetnika Ruskog predsjednika Putina ,koji je zajedno sa Putinom izveo Rusku Federaciju iz duboke ekonomske krize.Znaci za ministra finansija Srbije dolazi Rus...Oleg ...
Petak 02.08.2013. 12:02
Ако ће да води исту политику као и монголоид, а 100% сам сигуран да хоће, онда могу и неког Марсовца да поставе... свеједно је... Поред једног Бранка Драгаша, паразити мантрају о страним "стручњацима".... нпр... ? још једна забава за глупу масу... чисто, да забашуре поскупљење струје... а мантраће о томе, таман до почетка школске године, како се, опет глупа маса, случајно не би "досетила"... ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online