Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 06.08.2013.
14:52
telegraf.rs A

Zašto Srbi i Albanci biju bitku oko jezera Gazivode?

Jezero Gazivode kod Zubinog Potoka jedno je od gorućih problema oko kojeg se i dalje u Briselu spore Beograd i Priština. Razlog za to je što je ono, posle Trepče, najznačajniji srpski resurs na Kosovu i Metohiji i oko kojeg, prema rečima prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, nema popuštanja i pregovora s Albancima.

Jezero Gazivode
 

Kako Telegraf saznaje, Albanci su uporni da kompletno jezero, čije se tri četvrtine nalaze na teritoriji Srbije u opštinama Novi Pazar i Tutin, stave pod svoju kontrolu, dok se srpski pregovarači trude da jezero, brana i hidroelektrana Gazivode, koje su jedna od ključnih tački za snabdevanje Srba na Kosovu električnom energijom, budu pod kontrolom zajednice srpskih opština. Tačnije, da se novac od vode i struje sliva u kasu zajednice i opštine Zubin Potok.

Pročitajte još:

1. Kosovo: Nema razgovora o Gazivodama

2. Šiptarima i jezero Gazivode

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da su razgovori koji se vode u Briselu teški za Srbiju, ali i dodaje “da će dati sve od sebe da dođemo do rešenja“.

- Oni su želeli da jezero Gazivode pripadne njima. Mi smo nudili mešovite kompanije, nisu hteli da pristanu. Trafostanica Valač je, takođe, veliko pitanje. Mi smo i tu ponudili da napravimo mešovitu kompaniju, jer je to imovina Srbije, ali neka bude imovina zajedničkih opština, međutim, nije bilo razumevanja – kaže Vučić, i dodaje da oko toga neće biti popuštanja.

Izgradnjom brane Gazivode pre tri i po decenije raseljen je ceo Ibarski Kolašin, a čak 8.000 Srba moralo je, pošto su im potopljene kuće, imanja i sve što su imali, da se seli u Šumadiju. Jezero pokriva prostor od sela Gazivode kod Zubinog Potoka do Ribarića u opštini Tutin, akumulacija vode je oko 400 miliona kubika, a snaga hidroelektrane je 35 megavati.

Iz Prištine, s druge strane, pored Gazivoda planiraju da preuzmu i veliku trafostanicu Valač na Rogozni, koja trenutno pripada Elektromontaži Srbije i preko koje se sever Kosmeta iz Srbije, pravcem iz Novog Pazara, snabdeva električnom energijom.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže za Telegraf da zajednica srpskih opština mora da ima svoju kompaniju koja će se baviti snabdevanjem i distribucijom struje na severu Kosova i da su Gazivode ozbiljan problem s kojim se sreću srpski pregovarači u Briselu.

Priština, međutim, jasno stavlja do znanja Beogradu da se o imovini ne može pregovarati.

- Pitanje jezera Gazivode neće biti na stolu tokom razgovora, zato što je naša strana jasno stavila do znanja da se o imovini ne može razgovarati – kaže savetnik zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri Dren Zeka, i dodaje da je to i stav Evropske unije.

Konačno, pojašnjenja radi: bez vode sa jezera Gazivode nemoguć je rad Termoelektrana u Obiliću. Sa Gazivoda se vodom snabdeva nekoliko opština na centralnom Kosovu, hidrosistemom Ibar-Lepenac voda sa Gazivoda koristi se i za navodnjavanje Metohije.

Zato je ovo jezero strateški važno za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.08.2013. 15:30
На крају ћете дати не само Газиводе него и много више него што ЕУ и шиптари траже!
Utorak 06.08.2013. 19:58
ja sam u jedno potpuno siguran,Kosmet je okupiran,sta ce NATO na nasoj zemlji,da odrzava mir....? a ko remeti mir? to isto su mogli reci i nemci '41,resili da nametnu mir u celom svetu,mir sa puskom je nemir!!siguran sam i u to da cim se povuku sa nase zemlje da cemo otici dole,ipak ne mozemo protiv pola sveta...sve ce doci na svoje
Utorak 06.08.2013. 20:25
Kakvo crno jezero jadni bili, zar ne vidite da nam petinu zemlje pokanjaju ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online