Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 11.08.2013.
01:42
J. Arsenović - Vesti A

Makro u srpskoj vladi?

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, najveći zagovornik da se srpska vlada "pojača" stranim stručnjacima, razaslao je saradnike po evropskim prestonicama ne bi li ispregovarao uslove njihovog angažmana.

Dominik Stros Kan, bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda
 


Vučićev savetnik za ekonomiju Siniša Mali potvrdio je da se ovih dana sastao sa bivšim francuskim ministrom finansija Stros Kanom, ali nije želeo da govori o detaljima razgovora. Pokazalo se da je tačno ono što je u prvi mah delovalo kao neozbiljna spekulacija medija i da bi čovek kojeg francusko tužilaštvo tereti za organizovanje visoke prostitucije, mogao postati glavni čovek ekspertskog tima za spas srpskih finansija!


Prema neimenovanim izvorima, Kan bi bio zadužen za restrukturisanje javnih finansija i javnog duga, za otvaranje novih radnih mesta i za novi aranžman sa MMF-om. On se ne bi sam uhvatio u koštac sa nagomilanim srpskim finansijskim problemima već bi sa sobom doveo 10 do 15 eksperata.

Mali bio u Đinđićevoj vladi

Čelnici Srpske napredne stranke hvalili su se u predizbornoj kampanji kako njihova stranka ima stručnjake za sve resore, samo im treba dati šansu pobedom naprednjaka na izborima. Posle godinu dana trajanja sadašnje Vlade Srbije, u kojoj SNS drži najveći broj resora, očigledno je da naprednjacima fale sposobni i stručni ljudi. Ne samo da traže kadrove po belom svetu već umeju da "pozajme" i ljude od svojih ljutih političkih protivnika. Naime, Siniša Mali, koji pregovara sa Stros Kanom u Parizu, bio je pomoćnik ministra za privatizaciju u vladi Zorana Đinđića.

Koliko bi svi oni mogli da koštaju državu još nije došlo na dnevni red, ali je u jednom od TV nastupa Vučić nagovestio da strani stručnjaci ne bi bili dovedeni o trošku poreskih obveznika (?).


- Ne verujem da će Kan prihvatiti da radi za manje od 20.000 evra mesečno, a još o našoj privredi ne zna ništa. Treba mu bar godinu dana, a za godinu dana će naša privreda da potone - kaže ekonomista Zoran Popov.


Paralelno sa Parizom, Beograd kontaktira i sa Londonom, pa se Stiven Bajers i Piter Lilijem pominju kao mogući budući savetnici za privredu u srpskoj vladi. Iako pomenuta imena nisu ni približno poznata poput Kanovog, širom planete slavom ovenčanog zbog optužbi za silovanje sobarice u jednom njujorškom hotelu zbog čega je i podneo ostavku na funkciju u MMF-u, ni biografija Britanca nije za potcenjivanje. Bajers je laburista i član kabineta nekadašnjeg engleskog premijera Tonija Blera, dok je Lilijem konzervativac koji je bio angažovan u vladama Margaret Tačer i Džona Mejdžora.


To, međutim, nije sve. U stilu izborne kampanje nekadašnjeg naprednjačkog lidera Tomislava Nikolića da će Srbija biti "okrenuta i ka istoku i ka zapadu", pominje se i mogućnost dovođenja Rusa. On navodno ne bi bio "samo" savetnik, već bi dobio ministarsku funkciju i to resor energetike i rudarstva.


Iako se dovođenjem stranaca praktično priznaje da nema dovoljno domaćih eksperata koji bi hteli i bili sposobni da se uhvate u koštac sa nagomilanim finansijskim i privrednim problemima koji Srbiju svakog časa mogu učiniti bankrot državom, neki domaći ekonomisti pozdravljaju njihov dolazak. Većina je ipak skeptična.

Šreder suviše skup

Licitiranju ko bi sve mogao da zasedne u Nemanjinu 11 nema kraja, pa je ovih dana u beogradskim medijima osvanulo i ime Gerharda Šredera. Iako Nemce u ovom sazivu Vučićeve "legije stranaca" nikako ne treba zaobići, poznavaoci odbacuju mogućnost angažmana bivšeg nemačkog kancelara iz prostog razloga što je suvuše skup. Šreder je jedan od onih političara koji je dobro unovčio političke pozicije, pa je nakon vođenja nemačke vlade imenovan za predsednika nadzornog odbora ruske kompanije za izgradnju Severnoevropskog gasovoda. Takođe je postao i deo evropskih savetnika banke Rotšild, a bio je i lični savetnik vlasnika švajcarske izdavačke kuće Ringijer u čijem su vlasništvu i srpski dnevni listovi "Blic", "Alo" i nedeljnik "Nin".


Ekonomista Popov podseća da MMF sa štednjom nijednu zemlju nije odveo u progres i da je Rusija pod Jeljcinom, dok su ga savetovali stručnjaci iz ove organizacije, pala na najniže grane.


- Jednog šefa MMF-a dovesti da vodi finansije kod nas je isuviše rizično. Imamo 1,5 miliona gladnih ljudi, a tražimo rešenja od stranaca da daju jedan pametan predlog za godinu dana. Slovenački potpredsednik Jože Mencinger je svojevremeno tražio američki predlog, za 25.000 maraka, a kada su dobili odgovor, rekao je da je to primer onoga što ne treba ni slučajno da se radi - podseća Popov.

Stranaca nije manjkalo

Trenutno je od angažovanih stranih eksperata najpoznatiji Slovenac sa srpskim pasošem - Ivan Simič, koji je pre pola godine imenovan za vršioca dužnosti direktora Poreske uprave Ministarstva finansija. Nakon novinskih optužbi da svoje privatne kompanije prijavljuje u poreskim rajevima da bi izbegao plaćanje poreza, Simič je srpskoj vladi ponudio ostavku. Ni prethodnih decenija Srbiji nije manjkalo stranaca na državnim funkcijama, ali je većina njih, poput Milana Panića, Radmile Milentijević ili Radovana Jelašića, bilo srpskog porekla.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.08.2013. 02:12
Prema neimenovanim izvorima, Kan bi bio zadužen za restrukturisanje javnih finansija i javnog duga, za otvaranje novih radnih mesta i za novi aranžman sa MMF-om?! Ево нам проблемаааа...ММФ функционише на слиједећем принципу..1.Приватизација, 2.Либерализација(извлачење капитала из земље жртве), 3.Тржишно одређивање цијена и 4.Протести и немири Плаћеник је дошао да четврту фазу одигра као са собарицом. Негативни примјери ММф-ог присуства и фазе 4. је Индонезија 1998. године и Боливија 2000.Србијо отвори очи ил` ће да буде...ВОЗИ МИШКОООООООО
Nedelja 11.08.2013. 06:14
Dovesti stranca u Srbiju je direktno pluvanje Srpskom narodu u lice. Nasi strucnjaci iz dijaspore su jedni od najcenjeniji I najplacenijih na Zapadu! Medju Srbima u Srbiji I u svetu ima izuzetno pametnih ljudi, ali nemogu da dodju do glasa u Srbiji od nase "pametne"politicke elite I njihovog pariskog sistema zaposljavanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online