Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 13.08.2013.
01:11
N. Jokić - Vesti A

"Pariz obučavao Tačijeve teroriste"

Ugledni pariski izdavač Fajar objavio je knjigu "Kosovo - 'pravedni' rat za mafijašku državu" čiji je autor Pjer Pean, najveće ime francuskog istraživačkog novinarstva. Autor brojnih bestselera, uvek zainteresovan za naličje zvaničnih verzija događaja i biografija, Pean kao crvenu nit sledi aferu o trgovini organima, gotovo nepoznatu širokoj francuskoj publici. On ekskluzivno otkriva i kako je pre bombardovanja 1999. godine francuska kontraobaveštajna služba obučavala pripadnike OVK-a, a da francuska vojska o tome ništa nije znala, kako su francuske trupe pobile 15 pripadnika OVK-a u Dečanima i kako su se sukobile sa Britancima. Prevod Peanove knjige uskoro će se pojaviti u Srbiji.

Istina o ratu na Kosovu: Pjer Paen

U razgovoru za "Vesti" koji smo vodili u Parizu Pjer Pean objašnjava da je jedno poglavlje u svojoj knjizi mogao i da naslovi sa "da li je bilo pilota u avionu francuske politike na Balkanu".


Kakva je bila politika Francuske 1999. godine?

- Treba se setiti da je reč o neuobičajenom vremenu za Francusku, o vremenu kohabitacije u kome je s jedne strane predsednik Širak s desnog centra, a sa druge strane socijalistički predsednik vlade i da su se te razlike prenosile na teren. Žak Širak 1999. godine je pokušavao da zakoči stvari oko bombardovanja SRJ do poslednjeg trenutka, ali u isto vreme je želeo da Francusku više integriše u NATO i naročito da ne naljuti SAD.

- Kontraobaveštajna služba, koja dakle deluje van granica Francuske, obučavala je pripadnike OVK, ali, recimo, vojna obaveštajna služba bila je prosrpski orijentisana. To je bilo tako. Vidimo da u jednoj staroj demokratiji nije bilo pravog jedinstva između službi i to je bilo još izoštrenije u periodu kohabitacije - kaže Pean.
 

Pucnjava u Dečanima

Pišete i o sukobu francuskih vojnika i OVK-a?
- Primenjujući na neutralan način Rezoluciju UN 1244 Francuzi su radili stvari koje drugi nisu. Kao što navodim u mojoj knjizi, u Dečanima je poginulo između 10 i 15 pripadnika OVK-a. Sasvim je sigurno da u anglosaksonskim zonama na Kosovu nije bilo poginulih iz OVK-a.

Dakle, to je bila doslovna primena Rezolucije UN 1244 dok je anglosaksonska primena te Rezolucije od samog početka bila pristrasna, u kontekstu buduće nezavisnosti Kosova o čemu nema govora u Rezoluciji 1244 UN.

Kažete da se kontraobaveštajna služba i vojska nisu slagale, već ni da nisu delile informacije?
- To je stvarno halucinantno. Vidimo da tajne službe deluju pod izgovorom efikasnosti i to po logici: ako je izvesno da će biti rata, onda ćemo biti isključeni iz igre ukoliko nismo prisutni na terenu, što znači da ipak treba ipak da se dogovorimo sa OVK-om. Posle toga pokreće se mehanizam kontraobveštajne službe sa oficirima Arnoom Danžanom (sada evropski poslanik) i Lorencijem. Oni će biti zaduženi za Hašima Tačija i takođe će raditi na obučavanju njegovih saradnika.

- U isto vreme Generalštab vojske, koji nije na toj liniji, prećutno čuva svoje prosrpske tradicije, što neće direktno pokazivati, ali će se ogledati u striktnom pridržavanju Kumanovskog ugovora i neutralnoj primeni Rezolucije 1244 UN što znači u sprečavanju obnove rata i smirivanju stanja na terenu dok je u isto vreme na drugoj strani OVK čiji su pripadnike obučavali agenti francuske kontraobaveštajne službe. Dakle, kontradikcija je potpuno izoštrena na terenu.

Saveznici NATO: Tači (u sredini) sa pripadnicima OVK

Otkrivate da su Francuzi i Britanci na Kosovu skoro pucali jedni na druge. Zašto?
- Reč je sukobu zbog primene Rezolucije UN 1244. Postojale su dve primene te Rezolucije. Po anglosaksonskoj primeni Rezolucije, kad bi Albanci iz OVK ubijali - to je tumačeno kao osveta i moglo je da im se oprosti. Međutim, potpuno drugačiji kriterijum je važio za Srbe. Dakle, na terenu Anglosaksonci su se potpuno drugačije ponašali nego Francuzi. U tom kontekstu govorim o francuskim specijalnim snagama koje su bile u samom početku upućene da pripreme smeštaj Francuza na Kosovu. Pukovnik Logar, koji je bio u to vreme komandat specijalnih snaga, bio je prinuđen da zapreti da je spreman da puca na britanske specijalne snage. Možete da zamislite, nalazili su se na ivici veoma ozbiljnog incidenta.

Teroristi postali borci za slobodu

Kako su lideri zapadnih država izabrali mafijaše za političke partnere?
- Nikada nijedno istraživanje koje sam radio nije pokazalo te veze do te mere. Podsećam da sve države imaju svoju takozvanu stranu u senci, primenjuju ponekad metode koje nisu baš za ugled, ponekad imaju kontakte s mafijama. Ovde je međutim sve to bilo mnogo sistematičnije jer je bila reč o stvaranju jedne države. Šta je prodato preko medija, koja priča? Prodata mi je priča da su se oni koji su se do juče nalazili na listi terorista pretvorili u borce za slobodu i da će biti uspostavljena pravna država, da je potrebna hitna akcija - inače, Srbi će počiniti genocid.

 

Pritisak Amerike i Britanije

Zašto je Francuska imala takav stav prema Kosovu?
- Vidimo da sve ovo predstavlja dokaz ili početak dokaza da nestaje politika nacionalnog suvereniteta u smislu koji je tome davao general De Gol. Kosovo je bilo dobar primer kako se, kao što smo videli, francuska politika uklanjala pred anglosaksonskom politikom, dakle pred SAD i Velikom Britanijom. Okolina Žaka Širaka bila je svesna toga i ja u knjizi govorim kako posle nisu znali kako da se "zakrpe " kako bi pred Kinom i pred arapskim zemljama pokazali da Francuska ima svoju politiku, da ona nije vazal SAD.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.08.2013. 01:35
Francuzi su svojim ne delima pokazali koliko su mali narod iako za sebe misle da su veliki.Velika je Srpska greska sto su Francuze smatrali za prijatelje.
Utorak 13.08.2013. 01:21
Пише књигу у којој сви знају шта ће писати чак и да је не отворе, да узме пара на продаји. Пише оно што нам годи. Исти је као онај Лаушевић убица. Да није убио не би имао о чему да пише. За нову књигу му је потребно ново убиство.
Utorak 13.08.2013. 08:41
Jel to onaj isti Taci "TERORISTA" sa kojim vlada Srbije pregovara ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online