Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.08.2013.
12:38
Đ. Barović - Vesti A

"Hajka na generale mimo zakona"

Posle tri dana nemuštih demantija i obrazloženja, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ipak je priznalo da je u toku opsežna akcija provere identiteta i državljanstava nekadašnjih visokih vojnih, policijskih i političkih zvaničnika Republike Srpske koji žive u Srbiji.

U Srbiji imitiraju Haški tribunal: Đorđe Trifunović
 

Zamenik tužioca Bruno Vekarić koji je do vikenda tvrdio da je u pitanju "standardna i rutinska provera identiteta" koja nema nikakve veze sa zahtevom Tužilaštva BiH, za list "Politika" je priznao da se uveliko "proveravaju osobe koje treba saslušati u svojstvu svedoka ili osumnjičenih, a na osnovu protokola o saradnji sa BiH".


- Reč je o 39 predmeta u kojima je bosansko tužilaštvo spremno da ustupi dokaze i procesuiranje Srbiji - kazao je Vekarić i dodao da je u toku i "druga opširna provera" više od 30 osoba, uključujući i one protiv kojih su već podignute optužnice.
 

Pročitajte još:

* Srbija lovi Mladićeve oficire

Pravni ekspert i nekadašnji predsednik Vojnog suda, Đorđe Trifunović ocenjuje da nijedan sporazum tužilaštva dve države ne može biti iznad zakona tih zemalja posebno kada može biti ugrožen suverenitet i nacionalna bezbednost.


- Dostavljanje podataka stranoj državi o identitetu i državljanstvu nekog svog građanina, a u vezi nekog krivičnog dela, vrši se isključivo na osnovu Zakona o pružanju međunarodne pravne pomoći i prethodne zamolnice države u kojoj se vodi postupak, i tu odluku može da donese isključivo sud koji utvrđuje da li su ili ne ispunjeni svi opšti i poslovni uslovi.

"Mali Haški tribunal"

Trifunović kaže da je moguća i neposredna saradnja dva tužilaštva, ali ne i ako je reč o ustupanju gonjenja ili započetih postupaka.
- Taj postupak je moguć isključivo diplomatskim putem i preko zamolnica. Ali, Tužilaštvo za ratne zločine je i do sada preskakalo ceo sistem i ponašalo se kao mali Haški tribunal koji je, poput velikog kolege iz Haga odgovaran isključivo sebi - ističe Trifunović.


Sve duži spisak "proverenih"

Banjalučki "Glas Srpske" tvrdi da je u poslednjih nekoliko dana policija u Srbiji posetila čak 28 bivših vojnih i policijskih oficira i političkih zvaničnika iz Republike Srpske, koji danas žive u Srbiji, te da se ta akcija nastavlja.

- Tek nakon toga tužilaštvo može da traži od policije realizaciju zamolnice. Nisam siguran da je ovde zakon ispoštovan do kraja - naglašava Trifunović i dodaje da je procedura u ovakvim slučajevima jasno definisana zato što država na taj način štiti ne samo interese svakog svog državljanina, već i sopstvene nacionalne interese i bezbednost.


U međuvremenu se oglasilo i Udruženje Republika Srpska - Čast otadžbine, koje okuplja nekadašnje policijske i vojne generale iz RS. Ono je zatražilo odgovor vlasti u Banja Luci zbog čega dozvoljava "menjanje karaktera oružanog sukoba u BiH".
"Da li su lični interesi i propusti pojedinaca razlog što se ništa ne čini, već se 'vruć krompir', od čega zavisi ne samo sudbina nas kao pojedinaca, nego i budućnost Republike Srpske, prebacuje Republici Srbiji?", pitaju nekadašnji policijski i vojni generali Srpske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online