Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.03.2010.
06:00
J. Arsenović - Vesti A

Kušner besan jer je kriv?

Francuski šef diplomatije Bernar Kušner završio je višednevnu posetu Srbiji skandalom u Gračanici kad je dopisnika "Glasa Amerike" sa Kosmeta Budimira Ničića nazvao "ludakom i ubicom". Kušner je "pukao" kada ga je dopisnik "Glasa Amerike" upitao šta misli o "Žutoj kući" u Albaniji.

Prethodno je francuskog zvaničnika podsetio da ga porodice kidnapovanih optužuju da je bio deo lanca u trgovini organima.

Neprijatan efekat i zatečenost francuskog političara bila je tim veća što je Kušner prethodno glatko i trijumfalno prošetao pokrajinom, dočekan kao veliki prijatelj "nezavisnog Kosova", a ni u Beogradu nije imao posebnih neprijatnosti gde se trudio da Francusku prikaže kao velikog saveznika Srbije.
 

Zatečenom i uvređenom novinaru juče su podršku pružili članovi Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosmeta. Cica Janković, čiji je sin Marjan nestao u Prištini septembra 2000. godine, kaže za "Vesti" da sama funkcija Bernara Kušnera, koji je bio prvi šef Unmika na Kosmetu, povlači odgovornost za dešavanja u vreme njegovog upravljanja pokrajinom.
 

Uvredio novinara: Bernar Kušner

- U vreme njegovog mandata nestao je najveći broj ljudi, i to nakon usvojene Rezolucije 1244 koja je nalagala da svi građani u pokrajini moraju imati isti tretman. Uostalom, i sama Kušnerova nervozna i agresivna reakcija govori o osećanju krivice i odgovornosti. Gde jedan lekar i diplomata sme onako primitivno da reaguje i vređa ne samo novinara već i nas roditelje i porodice, koji smo izgubili najbliže i koji svih ovih godina uporno pokušavamo da saznamo istinu o njihovim sudbinama? On je taj koji je trebalo da uđe u bolnicu i potraži pomoć od lekara, a ne novinar koji je postavio pitanje - kaže Cica Janković.
 

Kušner je bio prvi šef Misije UN na Kosmetu, od jula 1999. do januara 2001, kad je nestalo više od 300 Srba. Dodatno začuđuje što je na pitanje šta misli o "Žutoj kući" reagovao kao da prvi put čuje za zločine. Podsetimo, bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte je u svojoj knjizi iznela tvrdnje da se trgovalo organima kidnapovanih i ubijenih Srba i da su i međunarodne snage na Kosmetu imale učešća.

NIČIĆ: Tužiću ga
 

Novinar Budimir Ničić kaže da će se zbog uvreda koje mu je izrekao Kušner obratiti sudu.
- Lično sam pogođen njegovom reakcijom i ne bih dalje komentarisao Kušnerovo ponašanje, ali bih naglasio da nisam želeo, niti imao nameru da ga na bilo koji način isprovociram. Samo sam profesionalno radio svoj posao i smatram da taj princip treba da važi za sve ljude bez obzira na to kojim se poslom bave - kaže za "Vesti" Ničić.
U prvi mah, Ničić je verovao da osmejak koji je sve vreme na licu imala Rada Trajković bio posledica njenog šoka, odnosno to što nije dobro čula prevodioca. Nakon što je javno osudila novinarsko pitanje i Ničića optužila za senzacionalizam, dopisnik "Glasa Amerike" doživeo je novo razočaranje.

Glavno mesto gde su obavljeni hirurški zahvati bilo je "Žuta kuća" na severu Albanije. O tome su pisali svi svetski mediji, srpsko tužilaštvo je pokrenulo istragu, a Savet Evrope je svoju istragu poverio Diku Martiju, sa kojim albanske vlasti nisu htele da sarađuju. Nedavno je i specijalni izvestilac UN Filip Alston posle devetodnevne posete Albaniji izjavio da vlada u Tirani nije uložila nikakav napor kako bi sarađivala i da su sva njena objašnjenja praktično samo "birokratski i diplomatski stoni tenis".
 

Samo je njemu bilo smešno: Bernar Kušner

- Razumem da se gospodinu Kušneru ne dopada da sazna da i njega neko optužuje za umešanost u trgovinu ljudskim organima, ali zaprepašćena sam činjenicom da se on pretvara da nikad nije čuo za "Žutu kuću", da o tome ništa ne zna, jer u krajnjoj liniji i Dik Marti o tome vodi ozbiljnu istragu - kaže Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS).
 

I UNS-u, koji je o incidentu obavestio Međunarodnu federaciju novinara, i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) juče su protestovali i zahtevali objašnjenje Kušnerovog ponašanja od Francuske.
 

"Treba li ikoga", kažu u NUNS-u, "podsećati da nisu novinari izmislili aferu, već je trgovina organima otetih predmet istrage u koju su uključeni i odgovarajući organi međunarodne zajednice".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online