Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.09.2013.
13:41
D. N. Petrović - Vesti A

Svi muslimani pod istim krovom

Grupa imama, pripadnika dve islamske zajednice koje deluju u Sandžaku (Zukorlićeve i Zilkićeve) izdala je saopštenje u kojem poziva ostale verske službenike i vernike da stanu na put podelama, da se organizuju i da, posle šest godina podela i svađa, postignu željeno jedinstvo.

Jedinstveno kad ne može drugačije: Muftija Zukorlić
 

Ova grupa imama, koja sebe naziva "Putem sredine", ističe da njihov cilj nije, kako im neki zlonamerno pripisuju, stvaranje treće islamske zajednice u Sandžaku, već ujedinjenje i formiranje jedne islamske zajednice koja bi okupila sve muslimane u ovom delu Srbije.

Zukorlićev pohod

Muftija Zukorlić pozvao je sebi lojalne imame i vernike da krenu "u pohod" na novopazarsko naselje Hadžet gde su komunisti posle Drugog svetskog rata streljali oko 2.000 "narodnih neprijatelja", među kojima je bio i ratni gradonačelnik Novog Pazara Aćih-efendija Hadžiahmetović. U planu je pomen "nevino streljanima". Pre tri godine, prilikom sličnog "pohoda", umalo nije došlo do sukoba Zukorlićevih sledbenika i Žandarmerije.

Pokretači ove inicijative naglašavaju da nailaze na veliki otpor braće koja predvode dve islamske zajednice, da trpe šikaniranja, uvrede i otpuštanja, pa i fizičke nasrtaje, ali da "idu dalje" i da imaju sve više pristalica. Naglašavaju da za sve što rade imaju punu podršku Turske i turskog reisa Mehmeda Gormeza i Rijaseta Islamske zajednice BiH.


U saopštenju se oštro kritikuju svi koji poslednjih dana šire mržnju prema Turskoj i napadaju turskog reisa Mehmeda Gormeza za koga se naglašava da se od početka krize u Islamskoj zajednici Sandžaka ponaša nepristrasno i da daje svoj puni doprinos ujedinjenju. Podsetimo, muftija Muamer Zukorlić optužio je prošle nedelje turskog reisa da po 500 evra mesečno plaća imame i druge verske činovnike "da rade protiv njega i Islamske zajednice u Srbiji".


Pozivamo poglavare IZ Turske i BiH da, bez odugovlačenja, iskoriste svoj ogromni autoritet i pruže praktičnu podršku procesu ujedinjenja kako bi muslimani u Srbiji što pre dobili jedinstvenu Islamsku zajednicu. Apelujemo i na Vladu Srbije da preko svojih resornih ministarstava i institucija uzme aktivno učešće i pomogne proces stvaranja jedinstvene islamske zajednice - naglašava se u saopštenju - proglasu Inicijative za ujedinjenje ili "Puta sredine".


U proglasu ne stoji ko je sve u Inicijativi za ujedinjenje, od ranije se zna da su to: Muamed Demirović, Jakub Leković, Bekir Makić, Nedžad Hasanović, Sead Islamović i drugi.

Još jedna džamija

U selu Buče na granici novopazarske i sjeničke opštine svečano je položen kamen temeljac za novu džamiju. Umesto verskih velikodostojnika, Zukorlića ili Zilkića, temeljac je, u prisustvu lokalnog imama, položio dr Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara. Veruje se da iza početka izgradnje ove džamije stoje aktivisti Inicijative za ujedinjenje.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.09.2013. 14:33
Opet ova individua na stupce portala...posle prijatne pauze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online