Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 07.09.2013.
17:14
B. Božin - Vesti A

Nemačka se krije iza NATO odluka

Posle objavljivanja odluke Ustavnog suda u Karlsrueu, kojom se negira pravo na odštetu za porodice žrtava u bombardovanju mosta u Varvarinu od strane NATO-a 30. maja 1999.godine, u taboru branilaca i zastupnika varvarinskih žrtava i dalje vlada rezigniranost.

IZGUBLJENA NADA U PRAVDU: Zoran Milenković i Harald Kampfmajer
 




- „Bez obzira što nismo očekivali čudo, ipak smo razočarani, ljuti i besni, kaže za „Vesti" Gordana Milanović-Kovačević, član Saveta projekta „NATO žrtve tuže za odštetu, koji zastupa varvarinske porodice.


- Kad smo se upustili u sve ovo pre skoro 13 godina, znali smo da se upuštamo u nešto što u suštini nema nikakve veze ni sa nemačkim, ni sa međunarodnim pravom, nego da se radi o čisto političkom procesu. Veliku nadu smo ipak polagali u Ustavni sud u Karlsrueu, utoliko pre što smo dobili vetar u krila posle podnošenja žalbe ovom sudu 2006.godine, posebno nakon ekspertiza koje su uradili profesori Bote i Fišer-Leskano, po kojima je već u prvoj instanci trebalo da dobijemo proces - podseća sagovornica "Vesti".

VARVARSKI ČIN: Spomenik svim žrtvama NATO agresije
 

U obimnom obrazloženju Ustavnog suda na preko dvadeset strana kaže se da „međunarodno pravo ne predviđa pravo pojedinaca na odštetu protiv odgovorne države zbog povrede humanitarnog prava. Takvi zahtevi su u osnovi važeći samo za ostecene drzave". Takođe se ne može dokazati da su nemačke vlasti znale o konkretnim okolnostima pod kojima je napad izvršen, navodi se u rešenju suda kojim je predsedavao sudija Foskule.

- Ustavni sud je na jednoj strani zaključio da od Nemačke ne može da se traži bilo kakva odšteta zato što se kod nje kao članice NATO pakta onog momenta kada se zemlja nalazi u ratnim zbivanjima, nemački zakon i državna odgovornost stavljaju van snage, jer ih poklapa međunarodno ratno pravo. Na drugoj strani se, međutim, kaže da to međunarodno ratno pravo ne može da se primeni radi toga jer ono ne predviđa reparacije, odnosno plaćanje odštete pojedincima, već reguliše isključivo odštete države prema državi. Znači, civilno stanovništvo mora da bude zaštićeno od svoje sopstvene države - tumači dalje sagovornica „Vesti".


Ona uočava još jednu, prema njenom mišljenju drskost u obrazloženju Karlsruea, a to je da Nemačkoj ne može da se stavi na teret to što nije sprečila napad na most u Varvarinu kao civilni objekat, odnosno da od nje nije moglo da se očekuje da posumnja u odluke NATO pakta.

POLITIČKI PROCES: Gordana Milanović Kovačević
 

Drugim rečima, Nemačka nije mogla da zna da li će civilni cilj biti bombardovan ili ne, a i da je znala, ne može se pozvati na odgovornost, jer se polazi od toga da NATO "zna šta radi".


Za Haralda Kampfmajera, inicijatora Saveta projekta i velikog humanistu, koji je tokom svih ovih godina uložio mnogo ličnog vremena i novca u varvarinski slučaj, odluka nije iznenađujuća. On i njegova supruga, kao i bračni par Biljana i Jan van de Lo iz Hamburga su sa Gordanom Milanović-Kovačević stožer čitave ove ideje od koje ne nameravaju tako lako da odustanu.


- Advokatima će biti potrebno neko vreme da utvrde da li na osnovu međunarodnog prava može da se ide pred Evropski sud. Za to imamo šest meseci vremena, i ako se pokaže da ima šansi, nikako nećemo ispustiti taj termin. Biće nam potrebna dodatna sredstva, ali to je naša stvar, ali i medija koji će nas, nadam se, podržavati u prikupljanju novca", poručila je Gordana Milanović-Kovačević.

 

Šta reći Sanjinim roditeljima

 

„Meni lično je veoma teško, jer imam obavezu da nazovem Vesnu i Zorana Milenkovića, čija je ćerka Sanja stradala u bombardovanju, ili Marinu Jovanović, koja je preživela bombardovanje, kao i druge porodice i žrtve", kaže Gordana Milanović-Kovačević.


Ona dodaje da "onog momenta kad smo se odlučili za tužbu, njihova sudbina je jednim delom stavljena u naše ruke i delimično je postala naša sudbina".


- U međuvremenu su se desila venčanja, rađanja dece, ali ovi momenti su veoma teški za sve nas - rekla je ona.


Kako izgleda neprijatelj


Odlukom suda je, kako tvrdi Milanović-Kovačević, „predstava običnog čoveka o tome šta je rat i kako izgleda neprijatelj potpuno zamagljena, dakle, nema više definicije kako izgleda neprijatelj protiv koga može posle sudski da se traži odšteta".


- I ne samo to, nego je i suverenitet jedne države ovim potpuno stavljen ad akta, jer ove odluke potvrđuju da je Nemačka bila u ratu i da se automatski njihov osnovni zakon stavio van snage, jer je delovalo ratno pravo - ukazuje ona. 

POVEZANE VESTI

Subota 07.09.2013. 19:30
Jednom nacisti, uvijek nacisti !!!
Subota 07.09.2013. 19:53
Pamtiti i uciti decu. G...a mozes da pobedis samo njihovim nacin razmisljanja i delovanja bez uvijanja. Lazi jedino mora da suzimo, jer ovo cime se oni bave ce da im dodje brzo na naplatu. Npr ispade da su Vijetnamce isto Sirijci pootrovali i da se zato rodilo oko 3 miliona degenerirane dece. Srbija bez Rusije u tom pogledu ne moze nista. Ako se nastavi prema NATO-u koji se raspada koliko i EU, probudit cemo se opet sa pola miliona poklanih. Bog ce da ti pomogne samo ako sam sebi pomognes.
Nedelja 08.09.2013. 00:45
Нити Немачка, нити германо-романски део Европе са својим сателитима ишта крије или оставља икакву дилему - ЕУ је империјалистички пројекат, настао на колонијалним и нацистичким тековинама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online