Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 08.09.2013.
22:18 >> 04:07h
Beta A

Dačić: Postignut dogovor

Premijer Ivica Dačić izjavio je u nedelju uveče, posle nove runde dijaloga u Briselu, da je postignut dogovor o telekomunikacijama i energetici, kao i o dobroj pripremi lokalnih izbora na Kosovu, čime je Srbija ispunila uslove za početak pristupnih pregovora s EU.

Radna večera u Briselu: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

Dačić je posle razgovora s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem istakao da će Priština ispuniti sve na šta se obavezala u pripremi novembarskih izbora i naglasio da će izborni listići biti "statusno neutralni".

Premijer Srbije je istakao da je ostvaren "veliki pomak" u pripremi novembarskih izbora, da je postignut dogovor o telekomunikacijama i energetici čime je Srbija ispunila uslove za početak pristupnih pregvora s EU.

"Priština će da ispuni sve što je prihvatila kao obavezu"

Kad je reč o izborima, Priština će ispuniti sve što je prihvatila kao svoju obavezu, rekao je Dačić dodajući da će biti imenovan predstavnik Srba u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova, da će svi koji imaju dokumenta Srbije, moći da se upišu u biračke spiskove, moćiće da glasaju i budu kandidati na izborima, a OEBS će učestvovati u organizaciji glasanja na teritoriji centralne Srbije.

Premijer je podvukao da je najvažnije da se stvore uslovi da što više Srba može da učestvuje na izborima, da mogu da glasaju raseljena lica, da se može glasati sa dokumentima Srbije, da izborni materijal bude "statusno neutralan" što znači da na glasačkom listiću neće biti oznaka države Kosovo.

"Srbija je ispunila sve uslove koje je postavio Evropski savet, i mi smo ubeđeni da više nema nikakvih prepreka da Srbija najkasnije do kraja januara (2014.) - a mi očekujemo možda i do kraja decembra (2013.), održi prvu međuvladinu konferenciju (s EU), odnosno da zvanično radno počnu pregovori o članstvu Srbije i EU", rekao je
Dačić.

Na pregovorima u Briselu u nedelju uveče, o izbornoj listi "Srbija" - za novembarske lokalne izbore na Kosovu, rekao je Dačić, "nismo se dogovarali". Dodao je da to nije jedina takva lista, već da postoji i lista "Crna Gora".

Dačić je rekao da je dogovoreno da su sada prioritet lokalni izbori i da neće biti razgovora o sitnijim temama. On je rekao da očekuje da će sledeći susret - osim ako ne bude nekih većih problema, uslediti tek posle novembarskih lokalnih izbora na Kosovu, do kada će radne grupe u dijalogu raditi svoj deo posla.

Za Srbe na Kosovu današnjim dogovorima koji su parafirani, ništa nije promenilo - srpski operateri za telekomunikacije i elektrodistribuciju i dalje ostaju na Kosovu, rekao je Dačić i naveo da su u ovoj rundi pregovora učestvovali on i potpredsednik vlade
Aleksandar Vučić.

Dačić je naglasio da je srpska strana u potpunosti zaštila svoj državni i nacionalni interes, i pozvao srbe na Kosovu da u što većem broju učestvuju na novembarskim izborima. Dačić je rekao da je bitno da niko više ne može da kaže da postoji oblast u kojoj Srbija nije uradila ono što je dogovoreno s EU.

Poruka Srbima na KiM: Rukovodstvo štiti nacionalne i državne interese

"Želim da poručim Srbima na Kosovu i Metohiji, da će rukovodstvo Srbije učiniti sve da zaštiti naše nacionalne i državne interese i zato ih još jednom pozivam - jer mi procenjujemo da je to u našem najvišem državnom i nacionalnom interesu - da se izađe na lokalne izbore, i da tako Srbi dobiju svoju vlast koja će biti nezaobilazni faktor na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su razgovarali o tome da se u potpunosti mora primeniti kosovski Zakon o amnestiji, kao i o eventualnom produženju roka za registraciju birača.

"Zajednički interes, pre svega Srba, kada je reč o predstavnicima međunarodne zajednice, jste da prvi put dobiju legalne i legitimne institucije i da se više ne govori o takozvanim paralelnim istitucijma", rekao je Dačić.

Govoreći o dogovoru o telekomunikacijama i energetici, premijer je rekao da je postignut dogovor da neće biti nikakvih promena na terenu: operateri iz Srbije će tako moći da rade na Kosovu.

O imovinskim pitanjima se sada nije raspravljalo, jer će pitanje imovine, kao i o nekim drugim objektima na Kosovu biti predmet budućih razgovora, rekao je Dačić.

Idućih meseci će se postići dogovor o tome kako će međunarodna telekomukaciona unija dodeliti Kosovu pozivni trocifreni broj, rekao je Dačić i napomenuo da će biti potrebno nekoliko godina da to bude sprovedeno u praksi. Dačić je istakao da je važno to što će telefonski razgovori između Kosova i centralne Srbije biti lokalni pozivi, te će takva biti i cena.

Srpski operateri će imati licencu za fiksnu i mobilnu telefoniju na Kosovu sve do tendera koji sigurno ne mogu biti raspisani pre 2015. godine, rekao je Dačić.

"Ne ugoržavajući državne i nacionalne interese, uspeli smo da sprovedemo sve što je pred nas bilo postavljeno kao merilo da idemo dalje u evropskim integracijmama", rekao je Dačić. On je naglasio da je "Srbija izvršila svoj deo posla" i da sada
očekuje da to učini EU.

Dačić je podvukao da je urađeno sve da se građanima Srbije koji žive na Kosovu, sutra ništa neće promeniti zbog primene sporazuma. Na pitanje da li postoji dogovor i na papiru, Dačić je odgovorio da postoji, da su to duže vreme pripremale radne grupe i, kako je rekao, "mi smo samo to parafirali da potvrdimo da je to zaista taj tekst".

Govoreći o energetici, Dačić je rekao da je ranije bilo sporno to što je Priština insistirala da zaposleni na trafo-stanici u Valaču potpišu ugovore o radu s Kosovskom elektro-energetskom kompanijom KEK).

"Mi se s tim nismo saglasili jer je to prejudiciranje pitanja svojine, a imovinska pitanja nisu u ovom paketu, tako da se to ne nalazi u sporazumu. To smo ostavili za vreme kada se bude razgovaralo o imovinskim pitanjima", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.09.2013. 22:19
Тачи је изгледа паметнији у малом прсту него комплетна наша делегација.
Ponedeljak 09.09.2013. 00:10
Dacicu: Da Bog da ti se, tebi i tvojima sve vratilo 1000 puta vise, sto si ti za Srbiju uradio !
Ponedeljak 09.09.2013. 00:44
U fukare oči od splačine......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online