Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 19.09.2013.
01:14
Lj. Ivanović - Vesti A

Pao s Marsa da spase Srbiju

Bez srebrnog metka i čarobnog štapića Dominik Stros Kan pokušaće da spasi srpsku ekonomiju koja je, kako kaže vicpremijer Aleksandar Vučić, "u podmakloj fazi raka koji se ne može lečiti andolima". Dok se čeka da Stros Kana i njegov tim šokira prazna kasa Srbije, javnost su zainteresovala dva pitanja. Prvo - ko je upoznao Vučića i Stros Kana, nekadašnjeg čelnika Međunarodnog monetarnog fonda i koliko će usluge velikog stručnjaka koštati građane.

Tri meseca radiće za džabe: Bivši šef MMF-a Dominik Stros Kan sa ministrom finansija Lazarom Krstićem i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem
 

- Dogovorili smo se da prva tri meseca radimo pro bono, a posle ćemo videti. Nama treba vremena da analiziramo situaciju i damo nekakav savet vladi, ali, znate, lako je biti savetnik jer će teške odluke morati da donese vlada. Kako sam i sam bio političar, jasno mi je na kakve unutrašnje otpore može da naiđe neka odluka - rekao je juče u Beogradu Stros Kan.

Seks skandal

Potpredsednik vlade Vučić smatra da seks afere koje su Stros Kana koštale političke karijere i posla u MMF nisu opterećenje za uspešan rad s vladom Srbije. Podsetimo, Stros Kan je posle skandala s navodnim silovanjem sobarice u Njujorku, optužen i za organizovanje seks zabava s prostitutkama u francuskoj.
- Ne verujem da to može da bude smetnja. On je nesporno izvanredan stručnjak i građanima Srbije bi trebalo da bude važno kako će se njihovi problemi rešavati, a o bilo čijem privatnom životu ne želim da govorim - rekao je Vučić.

On dobio je angažman u vladi posredno, preko agencije izvesnog Vladimira Molova kojem se za pomoć obratila srpska vlada. Formirana su dva tima stručnjaka, jedan koji će raditi u Beogradu i drugi u Parizu. Za prvi radni dan, Dominik Stros Kan nije mogao mnogo da kaže o srpskim problemima i njegovim rešenjima.


- Srbija ima strašne ekonomske probleme, ali ja ne znam državu u Evropi koja nema izvesne ekonomske probleme. Celokupna svetska ekonomija je u problemu. Ono što je kod ovakvih problema posebno opasno je što ekonomska kriza može dovesti do socijalnih nemira i ugrožavanja mira, a to je naročito izraženo na Balkanu. Ipak, verujem da se može pomoći Srbiji i zadovoljan sam što ću imati priliku da u tome učestvujem - rekao je nekadašnje čelnik MMF-a.


Stros Kan se upoznao sa gorućim problemima, pre svega ogromnim javnim dugom, visokom stopom nezaposlenosti, deficitom budžeta i "šokantno visokim subvencijama propalim državnim kompanijama". Jedno od pitanja za uvaženog stručnjak bilo je i da li se s krizom boriti "merkelovski" stezanjem kaiša, ili potrošnjom.
 

Pikaso, Hitler i žene

Bivši generalni direktor MMF-a Dominik Stros Kana koji je u Beograd stigao s bremenom seksualne afere imaće punu podršku Vlade Srbije o čemu govori i srčanost kojom ga je vicepremijer Aleksandar Vučić uoči dolaska branio i to na vrlo neobičan način.
- Primer, veliki Pikaso veoma je loše tretirao žene i decu, a neki drugi poput Hitlera voleli su žene. Ako ćete po tome da sudite, onda možete loše da sudite o Stros Kanu - rekao je Vučić.                                                                               D. D.

 

Provereni ljudi

Teza o dovođenju Dominika Stros Kana nametnula je i pitanje da li je dovođenje ovog, ili ovakvog stručnjaka zaista bilo nužno, odnosno da li je Srbija u takvom nedostatku struke.
- Znam da mi kao država imamo ogroman problem, ali mi nije problem da kažem da se u ekonomiju ne razumem i nije mi problem da zatražim pomoć onih koji se razumeju. Od silnih stručnjaka koji su nam dosad vodili privredu imamo samo štete. Sad je vreme da šansu damo proverenim ljudima - objasnio je Vučić.

- Kao čelnik MMF uspeo sam da do 2008. ostvarim velike uštede, a onda je izbila kriza. Tada sam rekao da se protiv nje moramo boriti potrošnjom i bio sam u pravu jer samo zahvaljujući potrošnji svet nije upao u recesiju kakva je bila 1929. godine. Ali, to vam je kao požar u kući. Da bi ste ga ugasili potrebno vam je mnogo vode. To je potrošnja. Ali, kad se požar ugasi, onda se taj višak vode mora pokupiti. To je štednja - slikovito je objasnio Stros Kan.


Inače, Dominik Stros Kan je posle kraha obećavajuće političke karijere, kada je već bio viđen za novog predsednika Francuske 2012. godine, uspeo da se snađe u svetu ekonomije i savetničkih usluga. Pored angažmana u Srbiji, on slične usluge pruža i vladi Rusije, te nekoliko vlada u Africi i Latinskoj Americi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.09.2013. 01:21
Ovaj Kan jeste strucnjak,a dali je pao sa Marsa nisam siguran,ali jedno jesam.Ovi kod kojih je dosao pali su sa neke danas jos nepoznate planete.Dokazali su to svojim ponasanjem i radom.
Četvrtak 19.09.2013. 08:42
"- Primer, veliki Pikaso veoma je loše tretirao žene i decu, a neki drugi poput Hitlera voleli su žene. Ako ćete po tome da sudite, onda možete loše da sudite o Stros Kanu - rekao je Vučić. " ... ??????? хитлер ????????' јел зна уопште овај ретардирани драмосер шта је рекао ???' И ДА НИКО НЕ ОДРЕАГУЈЕ ??? Могао је да се сети и да је тај хитлер волео да стреља децу по Крагујевцу ??? Будало једна !!!!
Četvrtak 19.09.2013. 04:11
-"Srbija ima strašne ekonomske problem..." rekao je rekao je nekadašnji čelnik MMF-a. Kako sada ovo? Nisu li Dacic I Vucic pre koji mesec rekli da Srbija nema ekonomskih problema? Pa, dobro bwe koga Vi pravite vevericama?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online