Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.09.2013.
00:38
Beta A

Zapadni svet: Srbijo, što "oduva" gejeve?

Zapadni svetski mediji u negativnom kontekstu prenose da je Vlada Srbije zabranila Paradu ponosa zbog bezbednosnih razloga, uz komentar da bi zabrana mogla da se odrazi na odnose Srbije s Evropskom unijom. Takve ocene iznose i neki zvaničnici sa te strane sveta, konstatujući, u suštini, da to nije lepo. Sa istočne strane ove planete u našu redakciju za sada nisu stigle takve osude, jer se taj deo sveta, izgleda, više rukovodi onom krilaticom: "Živi, i pusti druge da žive". Da ne bismo nabrajali sve medije i političare sa Zapada koji su nezadovoljni, izdvojili smo za vas samo nekoliko karakterističnih komentara.

U junu ove godine Beogradom su se ipak vijorile gej zastave u okviru akcije: "Zona slobodna od mržnje" (Foto: Arhiva)
 


ROJTERS: Eh, ti desničarski huligani

"Srpska vlada zabranila je u petak gej aktivistima protest u Beogradu treću godinu zaredom, navodeći pretnje po javnu bezbednost od desničarskih huligana, ali i rizikujući osudu iz EU uoči očekivanog početka pristupnih pregovora", navodi agencija Rojters.


ASOŠIEJTED PRES: Test za EU

Prenoseći vest o zabrani, agencija Ašošiejted pres ocenjuje da se odluka o dozvoljavanju gej parade smatra testom da li je Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posvećena poštovanju ljudskih prava.

Pročitajte još:

* Nema parade ponosa

* Protest ispred Skupštine i Vlade zbog zabrane parade

* Irinej o Paradi: Čega se pametan stidi, budala se ponosi

FRANS PRES: Srbin pljuje po Srbiji

Agencija AFP u vesti o zabrani gej parade prenosi reči jednog od organizatora Parade ponosa, Gorana Miletića, da je "to loša vest za Srbiju koja pokazuje da se ljudska prava ne poštuju u ovoj zemlji".


Ambasada SAD: Mnogo smo razočarni

Američka ambasada u Beogradu izrazila je u petak uveče "veliko razočaranje" zbog odluke srpskih vlasti da zabrani Paradu ponosa, "snažno osudivši" i pretnje nasiljem učesnicima Parade ponosa, uz ocenu da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".


Švedska ministarka u Beogradu: Korak nazad

Švedska ministarka za evropska pitanja Birgita Olson izjavila je u petak uveče u Beogradu da je Vlada Srbije odlukom da ne dozvoli Paradu ponosa propustila veliku priliku da pokaže da je spremna da u potpunosti poštuje ljudska prava, a ona je, inače, "izuzetno razočarana i žao joj je zbog otkazivanja parade".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online