Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.09.2013.
16:10
Beta A

"Srbija pala na testu ljudskih prava"

Održavanje Parade ponosa je test poštovanja ljudskih prava i Srbija će taj test morati da položi ukoliko želi da se pridruži Evropskoj uniji, izjavila je danas švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson.

Strani zvaničnici zabrinuti zbog otkazivanja Parade ponosa
 

Na konferenciji za novinare u Medija centru, Ulsonova je rekla da je potpuno neprihvatljivo da se Parada ponosa zabranjuje u Evropi i dodala da nijedan nasilnik nema pravo da zabranjuje šetnju, odnosno, kako se izrazila, paradu ljubavi.

Birgita Ulson je rekla da je Švedska veliki prijatelj Srbije i da snažno podržava njen evropski put, ali i dodala da ta podrška "dolazi uz obaveze" koje Srbija mora da ispuni.

"Vlasti u Srbiji mogle su da naprave veliki korak u integracijama da su dozvolile održavanje Parade ponosa", rekla je Ulson i dodala da je veoma razočaravajuće to što je Parada zabranjena već treću godinu uzastopno.

U obraćanju predstavnicima LGBT populacije, ona je rekla da oni treba da nastave da se trude i zalažu za svoja prava, sve dok ne budu mogli slobodno da šetaju ulicama Beograda, i dodala da će im u tome veliku podršku nastaviti da pruža i Švedska.

Kacin: Poražavajuće

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas da zabrana Parade ponosa deluje naročito poražavajuće u svetlu tek započetog procesa dubinske analize (skrining) poglavlja 23, koje se odnosi na vladavinu prava u Srbiji.

 

 

"Pravo na javno okupljanje nije omogućeno građanima Srbije i time Srbija nije prošla jedan izuzetno vidljiv test nezavisnosti institucija", navodi se u saopštenju Jelka Kacina i dodaje da će odluka o zabrani biti uključena u izveštaj Evropskom parlamentu o napretku Srbije.

 

Kacin je dodao da, uprkos tome što nije bilo nikakvih incidenata na improvizovanoj noćnoj Paradi, lideri Srbije nisu u praksi pokazali punu posvećenost vladavini prava koja je neophodna za privlačenje stranih investicija i uspeh u približavanju EU.

 

"Srbija dugo nije bila tako blizu odluci za 'da' Paradi, koja bi sliku Srbije konačno promenila u motor promocije ljudskih i manjinskih prava na zapadnom Balkanu", naveo je on.


Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izjavila je danas da je otkazivanje Parade ponosa u Beogradu "poraz za državu kome su u velikoj meri doprineli i sami političari svojim neprimerenim izjavama".

Bobićeva je u izjavi agenciji Beta rekla da će otkazivanje Parade biti konstatovano kao negativna stvar u izveštaju Evropske unije o napretku Srbije koji se očekuje 16. oktobra i da će stvoriti lošu političku klimu u daljem procesu evro-integracija.

"Proces evropskih integracija je u velikoj meri izgradnja vladavine prava i zaštita ljudskih i manjinskih prava, a to sve garantuje i naš Ustav. U svakom slučaju to (otkazivanje Parade ponosa) jeste jedan poraz za državu koja ne može da obezbedi Ustavom zagarantovana prava", rekla je Maja Bobić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online