Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 04.10.2013.
12:36
J. L. Petković - Vesti A

Poniženi do kraja

Na dan kada je na Kosovu počela kampanja za lokalne izbore, Priština je ponizila vlast u Beogradu zabranivši srpskim političarima da odlaze u južnu pokrajinu i učestvuju u predizbornoj trci. Posle šamara sa Kosova, premijer Srbije Ivica Dačić zapretio je da će pregovori u Briselu biti prekinuti, ukoliko vlast u Prištini ne povuče pomenutu odluku.

Pregovori u Briselu: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači

 
Osim ako mu nije cilj da kao lider SPS-a izvuče i sebe i stranku iz procesa u kome će, kako stvari stoje, sve teže biti iščupati Srbe od zavisnosti od kosovskih institucija i vlade Hašima Tačija, Dačić zapravo nema šta da prekine. Na Jarinju i Brnjaku su kosovski policajci, Srbi učestvuju na izborima koje je raspisala predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kosovska Centralna izborna komisija kroz sito propušta glasačko pravo Srbima, predizborna kampanja se zahuktala, bilo je i fizičkih obračuna, a deo Srba i južno i severno od Ibra se žale na "pritiske" što da izađu na izbore, što da glasaju za određenu opciju. 
 

- Pregovori i dijalog za koje premijer Ivica Dačić "preti" da će prekinuti zapravo su završeni - smatra Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a.


- Pošto je Dačić sam doprineo da Kosovo bude nezavisna država i pokušao da Srbe gurne silom u tu nezavisnu državu, zašto se sada čudi kada mu vlasti države koju je on priznao ne dozvoljavaju da vrši izbornu kampanju u stvarima, odnosno izborima koje organizuje ta država. Srbija je sve dala što je mogla i preostaje joj samo da potpiše obavezujući pravni sporazum sa Prištinom iz 7. tačke nemačkog zahteva (dobrosusedski odnosi) i Dačić to veoma dobro zna - smatra Samardžić.


Samardžić još dodaje da je Dačić sporazumima koje je prihvatio, zajedno sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, doveo do toga da "na Kosovo ide kao u, recimo, Mađarsku".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić smatra da je odluka Prištine "nerazumna, iracionalna i besmislena", "da ne mogu dozvoliti poniženja", ali da je "važno sačekati dan ili dva".

Na Kosovo samo na kafu

 

- Srpski zvaničnici mogu da dođu na Kosovo da popiju kafu, pećko pivo, obiđu manastire i porodicu, ali ne i da učestvuju u kampanji. Neprimereno je da to rade na teritoriji druge države. Beograd bi se sigurno bunio kada bi zvaničnici Kosova dolazili u Srbiju i govorili o srpskim izborima - kazao je Petrit Seljimi, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, koji je ne tako davno citirajući kosovski zakon rekao da i Ivica Dačić ima pravo da glasa na kosovskim izborima.


On je dodao da se nada "da prekida dijaloga neće biti".

- Premijer je rekao to u emotivnom nastupu, ali je Vučić rekao da ta stvar mora da prenoći. Nadamo se da je prenoćila i da će se sve nastaviti da se kreće u dobrom pravcu kao i do sada jer je to važno za budućnost naše dece. 

 

Povući srpsku listu

 

- Uvereni smo da bismo eventualnim učešćem na izborima u ovim okolnostima bili puki dekor za zaokruživanje međunarodno nepriznate i lažne države "Kosovo" kojom upravljaju osvedočeni teroristi i trgovci ljudskim organima. U prilog tome svedoči i odluka privremenih albanskih vlasti u južnoj srpskoj pokrajini da zabrani boravak na Kosmetu državnim funkcionerima Srbije za vreme trajanja izborne kampanje, kao i smišljena odluka CIK - a da izbriše preko 32 hiljade prijavljenih raseljenika iz centralne Srbije koji su se evidentirali za glasanje u propisanom roku. Zbog svega toga smatramo i da bi lista Građanske inicijative "Srpska" iza koje stoji Vlada Srbije i koju je podržao naš Savez, trebalo da bude povučena, kako bi se izbeglo davanje legitimiteta monoetničkom albanskom Kosmetu i njegovim kvazi institucijama, kaže Milenko Jovanović.

 

 Drecun: Ruše briselski sporazum

 

Predsednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije Milovan Drecun kaže da Priština zabranom ulaska na Kosovo srpskim zvaničnima tokom predizborne kampanje želi da smanji broj Srba koji će izaći na novembarske lokalne izbore i da oteža sprovođenje briselskog sporazuma.


- Ta odluka je još jedan od sve učestalijih pokušaja Prištine da oteža realizaciju briselskog sporazuma i utiče na konačne rezultate izbora tako da srpska lista dobije što manje glasova, a da ostale liste koje Priština javno ili pritajeno podržava, postignu što bolji rezultat, da bi mogla da kontroliše Zajednicu srpskih opština - kazao je Drecun.


- U neku ruku, ta odluka je skandalozna, ali uvek volim da neke stvari prenoće pa da onda napravimo dogovor kako i šta da činimo. Moramo uvek da vodimo računa o svim posledicama, da ne reagujemo na način koji bi voleli oni koji su protiv Srbije - kazao je Vučić.
 

U samom finišu pred početak izbornog ludila, od 40.000 zahteva Srba za upis u birački spisak, sekretarijat kosovske Centralne izborne komisije prihvatio je samo 6.593. Po već viđenom scenariju, srpski pregovarački tim je "na mišiće" uz "posredovanje Brisela" uspeo da omogući pravo glasa za još 12.000 osoba. Ipak, Srbi iz Crne Gore su nezadovoljni i pozivaju na bojkot izbora i prekid pregovora. Od njihovih 7.000 molbi za pravo glasa, Priština je uvažila samo 247.

- Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori održavanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji smatra nelegalnim, nezakonitim i krajnje diskriminatorskim, zbog čega tražimo da državni vrh Srbije pozove kosmetske Srbe i Crnogorce na njihov potpuni bojkot - kaže za "Vesti" predsednik tog udruženja Milenko Jovanović.

Premijer Srbije Ivica Dačić planirao je u petak da poseti opštinu Štrpce, ali su ga prištinske vlasti obavestile da ta poseta nije odobrena. Bivši predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da vest o zabrani dolaska na Kosovo premijeru Srbije Ivici Dačiću predstavlja pomalo iznenađenje iz razloga što je srpska vlada do sada ispunila apsolutno sve zahteve koje je pred njom postavio Brisel.


- Sam briselski sporazum je kapitulacija i predaja teritorije južne srpske pokrajine. Priča oko izbora ima za pozadinu to da kosmetski Srbi budu ti koji će svojim eventualnim učešćem na tim izbore ozvaničiti tu izdaju. Dolazak na Kosmet Ivice Dačića bio je pre svega u svrsi dodatnog obmanjivanja i dezavuisanja Srba kako bi lakše prihvatili odricanje njihove države od njih samih. Oni Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji ne vide nikakvu razliku između politike Vlade Srbije i takozvane vlade Kosova - kazao je Mihajlović.

I pored serije poniženja, kao i pretnji Beograda da će pregovori sa Prištinom biti prekinuti juče je iz sedišta EU stigla nova najava - sastanak Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton biće održan u ponedeljak 7 . oktobra u Briselu.

POVEZANE VESTI

Petak 04.10.2013. 13:09
ВЕЛЕИЗДАЈНИЦИ !!! Бог да вам суди и Небеска Србија које сте се јавно одрекли!
Petak 04.10.2013. 14:11
Čim vidim ove naše pregovaračke idiote, odmah prebacim kanal da mi bude lakše!
Petak 04.10.2013. 15:09
Прц, дебели пијани пендрек-ефендијо,јел ти га увалише Шошони,а? Сваки пут испадаш све већи магарац и идиот!Шачица семенкара,бакљавџија и наркодилера те прави будалом.Ајд тебе,што и реално јеси будала,него што и цела Србија трпи понижења поред тебе! Па гласајте глупи Срби опет за овог угојеног дегенерика!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online