Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 06.10.2013.
10:14 >> 14:30h
Srna A

Održana sveta božanstvena liturgija

Centralna proslava 1700. godišnjice Milanskog edikta održana je u Nišu, a liturgiju je vodio Vaseljenski patrijarh Vartolomej, uz sasluženje poglavara i predstavnika pomesnih pravoslavnih crkava. Patrijarh Irinej goste je odlikovao ordenom svetog cara Konstantina Velikog.


Poglavari svih pravoslavnih crkava zajedno posle 100 goidina
 

Svetu božanstvenu liturgiju, koja je počela u 9 sati, služio je prvi po hijerarhiji u Pravoslavnoj crkvi patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej. Učešće u tročasovnoj službi ispred novopodignutog hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene išlo je po starosti patrijaršija i redu dostojanstva.

Posle vaseljenskog patrijarha, služili su predstavnici Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Ruske, Srpske, Bugarske i Rumunske patrijaršije. Zatim autokefalne crkve koje nisu patrijaršije, ali imaju rang arhiepiskopija.

Centralnoj proslavi, čiji je domaćin patrijarh srpski Irinej, prisustvovali su i patrijarsi jerusalimski Teofil i moskovski i sveruski Kiril, arhiepiskopi kiparski Hrizostem, atinski Jeronim, albanski Anastasije, nemački, češki i slovački Simeon i mitropolit Varšavski i svepoljski Sava. Proslavi su prisustvovali i predstavnici Vatikana.

U završnoj besedi Patrijarh Irinej je podsetio na značaj jubileja koji obeležavamo.

"Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko".

Poslednju reč u besedi imao je Vladika Vaseljenski Vartolomej koji je rekao da "ova velika božanstvena svečanost predstavlja obavezu za pravoslavnu crkvu da ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli".

On je podsetio na progon hrišćana pre proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim delovima sveta.

"Milanski Edikt predstavlja izvor iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svetu", rekao je Vartolomej.

Vernici celivali ruku Jovana Krstitelja
 

Na obeležavanju jubileja bili su predsednici Srbije Tomislav Nikolić, Republike Srpske Milorad Dodik i Crne Gore Filip Vujanović, premijer Srbije Ivica Dačić i članovi Vlade.

U hram Svetog cara Konstantita i carice Jelene sinoć su prebačene čestice Časnoga Krsta i svete desnice Svetog Jovana Krstitelja, koji se čuvaju u Cetinjskom manastiru. Svete relikvije u petak, 4. oktobra, uveče stigle su u Saborni hram u Nišu.

Krst od sveća u Nišu noćas
 

Nekoliko hiljada ljudi sinoć je u Nišu formiralo krst od upaljenih sveća, čime su domaćoj i svetskoj javnosti poslali poruku mira i tolerancije. Akcija "I ja sam deo krsta" izvedena je na uglu Bulevara Nemanjića i Sremske ulice u blizini hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i bila je uvod u današnju veliku liturgiju.

Ovo je najveći skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a istovremeno i jedinstven događaj, budući da su se poslednji put svi pravoslavni poglavari susreli i služili zajedno liturgiju pre 100 godina, 1913. godine u Carigradu.

Milanskim ediktom iz 313. godine proglašena je verska ravnopravnost i tim zakonskim aktom je car Konstantin zaustavio progon hrišćana.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.10.2013. 10:45
Slavi se Edikt a nigdje materijalnog dokaza o njemu, a skoro pa edikt o priznavanju stariji od "Milanskog" se prećutkuje. Da li se slavi jedna fikcija i šta je zaista bilo u Milanu 313. tek pitanje je, ali je očito da ponavljana laž uspijeva kao istina. Gebels je samo primjenio praksu na primjerima sumnjive i lažne istorije; nije otkrio ništa novo. A što se tiče Milanskog špijuna, čini mi se da je još jedan iza njega sa ljubičastom kapom. Dakle, dva komada je neko naručio.
Nedelja 06.10.2013. 20:03
On je podsetio na progon hrišćana pre proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim delovima sveta. Pa cekaj bre majstore, lako cemo sa Rusijom!! neka mu neko kaze(papinom izaslaniku "vratolomeju") da progon hriscana se odvija bas ovog trenutka jedno stotinak kilometara juzno na raspetom Kosovu!!!
Nedelja 06.10.2013. 15:30
Njemačka i SPC i Srbija (snaga BND-a u pozadini Srbije) : http://www.youtube.com/watch?v=hTWptnKqYFw
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online