Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 08.10.2013.
13:39
telegraf.rs A

Može da vas krsti pekar, lekar, vodeničar...

Kada se priča o krštenju u pravoslavnoj veri, ljudi uglavnom misle da taj obred može da vrši isključivo svešteno lice, međutim, postoje izuzeci. Pravoslavno krštenje može da izvrši lekar, vodeničar, automehaničar, pekar, kuvar, policajac. Zapravo, svako ko je kršten po pravoslavnom obredu, saznaju beogradski mediji.

Krštenje je zapravo obred kojim čovek postaje član Crkve i samo kad izvrši ovu “svetu tajnu” ima pravo i na ostale kao što su: brak, pričešće, miropomozanje, sveštenstvo, navodi ''Telegraf''.

Foto: Ilustracija

Za sam čin krštenja u redovnim uslovima potrebno su izvod iz matične knjige rođenih, belo platno, sveća, kum i osnovno poznavanje hrišćanske vere. Obred vrši sveštenik ili episkop u crkvi ili na nekom drugom mestu, potapanjem u vodu onoga koji želi da se krsti ili kropljenjem vodicom.

Međutim, postoje specifične situacije u kojima se odstupa od ovih pravila. Tada na scenu stupa tzv. krštenje u nuždi. U slučaju rata, često se dešavalo da ratnik umire i ima želju da se krsti, a sveštenika nema u blizini. Tada bilo ko od vojnika može na samrti da krsti vojnika uz sledeću formulaciju: “Krštava se sluga Božiji (ime) u ime Oca Amin, i Sina Amin i Svetoga Duha Amin, sada i uvek i kroz sve vekove. Amin!”

Takođe, postoje tragične situacije u kojima dete umire neposredno posle rođenja, a roditelji imaju želju da dete bude kršteno i sahranjeno po pravoslavnim običajima. U takvim situacijama presudni su sekundi i sveštenik ne može stići da izvrši krštenje.

Na scenu tada stupa lekar ili bilo ko od prisutnih ko je kršten i izgovara pomenutu formulaciju. Međutim, šta ako dete, pak, ostane živo? Onda sveštenik vrši obred krštenja i govori sve ostale molitve i vrši oblivanje vodom, ali izostavlja formulaciju koju je lekar ili neko drugi već izgovorio nad detetom, navodi taj portal.

Takođe, u vremenu kada nisu postojali automobili, sveštenicima je bilo daleko da stižu do zabačenih krajeva i sela dok je neko na samrti, pa su obred krštenja vršili prisutni u tom trenutku. Oni bi svešteniku garantovali da su pravilno izgovorili formulaciju krštenja i posle toga može da se izvrši redovan obred sahrane.

Pravilo krštenja u nuždi regulisano je Crkvenim pravom i na snazi se nalazi i danas.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.10.2013. 14:09
Наслов вести је "бомбастичан" и,за недобронамерне,нови подстицај за олајавање цркве,тј хришћанства!Коме то треба?!Мало више тактичности у постављању наслова,не би нам шкодило!
Utorak 08.10.2013. 13:59
Dobro da nije u naslovu napisano i LGBT, i od njih ima koji su krsteni ali u Carstvo Bozije nece uci nikad, a mozda ni tad ako se ne pokaju od srca!! Dete se krsti po rodjenju a ko se nije krstio do sad, ima vremena Crkve rade svaki dan!! Pre nego bude nuzda da vas neko na Buvljaku krsti!!
Utorak 08.10.2013. 15:53
Telegraf je ovo malo pozutio, kao i svaki tabloid. Da, postoje propisi o krstenju koje se naziva - Malo krstenje, ali se ono odnosi samo na VANREDNE situacije, rat, poplava, zemljotres, blizak trenutak smrti. U danasnje vreme je veoma, veoma retko. Tuzno je koliko su novokrsteni, ovi posle 2000-te neprosveceni, i koliko malo poznaju svoju veru. Mozda da uvedemo casove veronauke kao feljton u novinama?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online