Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.10.2013.
16:42
Vestionline A

GSA: Porodica otela geja iz ljubavnog gnezda i odvela u "verski objekat"

Gej strejt alijansi (GSA) tvrdi da joj je u sredu 2. oktobra prijavljen slučaj kidnapovanja jednog homoseksualca iz stana u kome je živeo sa svojim partnerom. Slučaj je prijavljen policiji, ali mladić i dalje nije pronađen. Sumnja se da iza otmice stoji porodica kidnapovanog.

Porodica mislila da je homoseksualac "opsednut"
 

Naime, tog dana je broj telefona Pravne službe GSA pozvao A.A. (22) iz grada u istočnoj Srbiji i prijavio da su njegovog partnera M.M. (29), koji sa njim živi u tom gradu, u ponedeljak 30. oteli nepoznati ljudi. A.A. je rekao Alijansi da sumnja da iza toga stoji porodica M.M. koja živi u jednom mestu u Sandžaku, da je slučaj prijavio policiji, ali da otetog M.M. još nisu pronašli, kao i da je zabrinut za život svog partnera.

Prema prijavi ovog mladića, na dan kidnapovanja, oko osam sati ujutru, na vrata kuće u kojoj je par živeo, pozvonio je nepoznati muškarac i kada mu je A.A. otvorio ovaj mu je zapretio da će ga "sahraniti" ukoliko ne sarađuje i odveo ga u jednu od soba. Zatim ga je vezao, okrenuo broj telefona M.M. i naterao A.A. da mu kaže da se hitno vrati kući. Kada se M.M vratio, u kuću je ušao još jedan čovek i ubrzo zatim su M.M. odveli do automobila koji ih je čekao ispred kuće i u kojima su bila još dvojica.

Jedan od njih se vratio u kuću i ostao sa A.A. do kasnih popodnevnih sati kako ovaj ne bi mogao da pozove policiju, a ostali su odvezli M.M. u nepoznatom pravcu. Počinilac koji je ostao sa A.A., pošto je dobio poziv na mobilnom, izašao je iz kuće i zapretio A.A. da ni slučajno ne obaveštava policiju ili bilo koga o onome što se desilo. Međutim, A.A. je slučaj odmah prijavio policiji, a posle dva dana, pošto nije imao informacija o tome šta se dešava, obratio se Alijansi koja je o celom slučaju odmah obavestila Direkciju policije u Beogradu.

M.M. je od strane lokalne policije pronađen nepovređen u petak 4. oktobra 2013. u porodičnoj kući u rodnom mestu, a policija je njega i deo članova porodice odvela u policijsku stanicu da daju izjave. Posle toga je došao u Beograd, gde ga je sačekao partner A.A.

Prema rečima M.M, pošto su ga oteli iz kuće u kojoj je živeo sa svojim partnerom, trojica otmičara su ga uvela u automobil u kome su ga dvojica od njih sve vreme držala na zadnjem sedištu između sebe, sa savijenom glavom i rukama iza leđa, dok je treći vozio. Kada su posle nekoliko sati stigli na odredište u blizini njegovog rodnog mesta, otmičari su M.M. izveli iz automobila i predali ga određenim članovima njegove porodice koji su ih čekali u drugom automobilu. Oni su M.M. prebacili u taj automobil i odveli ga u Crnu Goru u jedan verski objekat gde su se zadržali dva dana.

Kako kaže M.M, ubeđenje porodice je da je on "opsednut" i da će se određenom verskom službom to i dokazati, a zatim ga i "vratiti na pravi put". Međutim, tokom verskog obreda ništa nije ukazalo da je M.M. "opsednut", pa su ga posle toga vratili u porodičnu kuću u rodnom mestu.

Policija je u međuvremenu dolazila u porodičnu kuću da se raspita o M.M, međutim od prisutnih ukućana su dobijali informacije da M.M. već duže vreme ne živi u toj kući i da ne znaju gde se nalazi, kao i da su ostali članovi porodice na službenom putu. Policija je u petak 4. oktobra 2013. još jednom došla da proveri da li ima novih informacija, zatekla je M.M. u kući i odvela ga u policijsku stanicu kao i deo članova njegove porodice.

M.M. tvrdi da je otmicu naručila porodica koja ne žele da prihvate njegovu homoseksualnost.

"Nažalost, iako je ovo prvi ovakav slučaj koji GSA ima u praksi, ne dešava se retko da porodice LGBT osoba zbog pritiska sredine i netolerantnog društva u kome živimo, predrasuda koje imaju o homoseksualnosti, ali i iz verskih i drugih razloga, pribegavaju fizičkom i psihičkom nasilju i raznim 'metodama' kako bi ih 'preobratili', iako su homoseksualne osobe rođene kao takve i iako homoseksualnost nije socijalnog karaktera to jest ne stiče se tokom života i ne može se promeniti. Mnoge LGBT osobe su se u prethodnih nekoliko godina obraćale za pomoć GSA zbog najrazličitijih problema sa porodicom i onoga što su one u stanju da urade zbog drugačije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta svoje dece", piše u saopštenju Gejs strejt alijanse.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online