Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.10.2013.
16:42
Beta A

EK: Srbija "dovoljno ispunila" merila EU

Evropska komisija je ocenila u izveštaju, koji će objaviti 16. oktobra, da je Srbija "dovoljno ispunila" politička merila, a delimično i ekonomska merila Evropske unije, u očekivanju da u januaru 2014. najkasnije počne pregovore o članstvu s Briselom.

Foto: Ilustracija
 

EK podvlači da je "2013-a bila istorijska godina za put Srbije ka EU" i ističe da je "Srbija aktivno i konstruktivno delala na vidljivom i održivom pospešenju odnosa s Kosovom", što je dovelo do sporazuma s Prištinom o normalizaciji odnosa koji je nužno primeniti.

Objašnjavajući sadržaj izveštaja, zvaničnici u EK su naglasili da je podjednako važno da Srbija napreduje u jačanju vladavine prava, o čemu će i početi pregovori s EU, uz istrajnost u sređivanju odnosa s Prištinom.

Koncentracija na borbi protiv korupcije i Kosovu

O nadzoru medija

"Dalja pažnja mora se posvetiti slobodi medija i Srbija mora krenuti u primenu strategije za sredstva informisanja, počevši od usvajanja očekivanih zakona o javnom informisanju i medijima, javnoj radio i tv difuziji i elektronskim sredstvima komunikacija", navodi se.

Komisija EU ponovo naglašava da je "ključno pozabaviti se pitanjima direktnog finansiranja i nadzora nad medijima, kao i održanja javnih radio i TV sredstava informisanja".

U zaključcima izveštaja EK se navodi da je srpska vlada "delatno nastavila da sprovodi programa ugrađivanja u EU", posebna pažnja je posvećena vladavini prava, "a sveobuhvatne nove strategije su usvojene na ključnim područjima pravosuđa, bitke protiv korupcije i nediskriminacije".

"Vidljiv je aktivan pristup u istragama u suzbijanju korupcije, uključujući slučajeve u najvišoj ravni", ističe se u dokumentu EK.

Naglašava se da "među ključnim izazovima s kojima se suočava, Srbija mora posebnu pažnju posvetiti vladavini prava, naročito reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, preustrojstvu državne uprave, nezavisnosti ključnih institucija, slobodi medija", kao i suzbijanju dikriminacije i zaštiti manjina.

"Od izuzetne važnosti će biti da Srbija i dalje u potpunosti ispunjava obaveze u normalizaciji odnosa s Kosovom i primenjuje dogovore postignute u dijalogu, uključujući primerenu saradnju s Euleksom", dodaje se u izveštaju.

I ukazuje da je tu bitno da se primene i dogovori o policiji, pravosuđu i održavanju opštinskih izbora na Kosovu, kao i da na tim izborima "Srbija ohrabruje najšire učešće kosovskih Srba".

Žal zbog gej parade

U zaštiti manjina i posebno Roma srpske vlasti su dalje napredovale, smatra EK, uz opasku da "mada su dodatni napori učinjeni u zaštiti ranjivih grupa, posebno lezbejsko, gej, biseksualne, transeksualne i međuseksualne grupe, nedostaje dovoljna politička podrška".

Dodaje se da je "posebno je bilo za žaljenje što 'parada ponosa' zabranjena treću godinu iz bezbednosnih razloga, čime je propuštena prilika da se dokaže poštovanje osnovnih prava".

 

Srbija napredovala na polju privrede

Evropska komisija ukazuje na činjenicu da je "Srbija ostvarila određen napredak u uspostavljanju delatne tržišne privrede", čime je na putu ispunjavanja ekonomskih merila za ugrađivanje u redove evropske dvadesetosmorice.

EK napominje da je "nužno da Srbija učini bitne napore u preustrojstvu svoje privrede, tako da može da se sučeli sa srednjoročnim konkurentskim pritiscima i tržišnim snagama unutar Evropske unije".

U izveštaju se naglašava i nužnost usaglašavanja odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s članicama EU. Zvaničnici u Briselu su objasnili da to znači da međusobne odredbe, kvote i carine koje su postojale između Srbije i Hrvatske u sklopu regionalnog slobodnog tržišta CEFTA, treba da ostanu na snazi, uključujući kvotu za izvoz hrvatskih cigareta u Srbiju.

Funkcioneri u EK nisu mogli da se osvrnu na novi ekonomski program srpske vlade, naglasivši da je izveštaj sačinjen pre nego što je taj plan obelodanjen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online