Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.10.2013.
19:47
J. L. Petković - Vesti A

Nova glupost CIK Kosova: Kandidat, a ne može da glasa

Milenka Jovanovića, kandidata GI " Srpska" za odbornika u Đakovici drugi će moći da biraju, ali on neće moći da glasa. To pravo mu je oduzela kosovska Centralna izborna komisija (CIK).

Odbijenica Milenka Jovanovića, kandidata GI "Srpska"
 
Milenko Jovanović

Jovanoviću, koji je i predsednik Saveza udruženja raseljenih KiM u Crnoj Gori, CIK je verifikovao kandidaturu, za koju je prošao istu proveru kao i prilikom zahteva za upis u birački spisak.

Međutim, pravo glasa mu nije dozvoljeno. On je time podelio sudbinu sa oko 800 raseljenh lica iz Crne Gore koji su zatražili pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, jer je od od 1074 prijavljenih CIK to pravo dozvolio za svega 247 osoba.


Jovanović je tim povodom uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, u koje su “Vesti” imale u uvid i u kome me moli da se “prekine bezumlje i stravično bezakonje i diskriminacija Srba sa Kosova i Metohije”.

Prenosimo vam pismo u celosti:

Predsedniku Vlade republike Srbije i Socijalističke partije Srbije - Drugu Ivici Dačiću -

 

Predmet: Informacija o uskraćivanju izbornog prava kandidatu za odbornika GI "Srpska" na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiju (Opština Đakovica)

 

Poštovani druže predsedniče,

Sledeći politiku Vlade Republike Srbije, čiji sam činovnik, budući da ste me
u aprilu ove godine imenovali za člana Privremenog organa - Opštinskog veća
za Đakovicu, a u vezi sa Kosovom i Metohijom, prihvatio sam da budem jedan od kandidata Građanske inicijative "Srpska" za odbornika SO Đakovica na lokalnim izborima u AP KiM zakazanim za 3 novembar o.g. Takozvana Centralna izborna komisija (CIK) Kosova prihvatila je odnosno verifikovala našu listu kandidata u propisanom roku.


Iako je i prema propisima privremenih institucija sistema u Prištini pravo kandidovanja za odbornike i poslanike uslovljeno time da kandidat prethodno mora imati utvrđeno biračko pravo, u mom slučaju se pokazalo da se propisi kojima se reguliše pitanje sticanja uslova za kandidovanje na lokalnim izborima apsolutno ne primenjuju. Za Riplija je, naime, podatak, da je tzv.CIK Kosova utvrdila da ja, i pored toga što sam verifikovani kandidat za odbornika u Đakovici, nemam pravo glasa na izborima 3. novembra, dostavljajući mi obaveštenje, nakon moje uredne prijave za glasanje putem pošte, u kome se navodi da navodno nisam dokazao svoju "civilnu registraciju" te da nisam dokazao da sam imao prebivalište na KiM 1. januara 1998., kao i da nisam dokazao da sam rođen na KiM, odnosno da nisam dokazao da mi je makar jedan od roditelja rođen na KiM, I da nisam dokazao da sam živeo na KiM u kontinuitetu pet godina, u vezi sa čime Vam dostavljam skenirani primerak obaveštenja tzv. CIK - a.


Naravno, sve za šta se u obaveštenju tzv. CIK-a navodi, apsolutno sam dokazao, kopijom relevantnih ličnih dokumenata koje sam podneo. Ovaj, svakako samo jedan u nizu smišljenih skandala i pardoksa u režiji privremenih institucija iz Prištine, nedvosmisleno potvrđuje punu posvećenost tamošnje albanske uprave da po svaku cenu obesmisli sprovođenje Briselskog sporazuma i onemogući iole fer uslove za održavanje lokalnih izbora i učešće proteranih Srba na njima. Budući da sam pored toga što sam član Opštinskog veća za Đakovicu (sa liste Socijalističke partije Srbije) istovremeno i predsednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM u Crnoj Gori, imam potrebu da Vas obavestim da je od 1074 prijavljena raseljena lica sa KiM sa boravištem u Crnoj Gori glasanje na lokalnim izborima na Kosmetu omogućeno sa svega 247 osoba u tom statusu, pri čemu kao relevantan navodim i podatak da u Crnoj Gori živi oko 11.000 raseljenih sa KiM, od čega preko sa pravom glasa 7000.


U opisanim okolnostima, i pored snažne i iskrene volje, i nedvosmislene podrške politici očuvanja KiM , koju upućujem svojoj Vladi i Vama lično kao njenom predsedniku i prvom čoveku partije kojoj pripadam , ne vidim svrhu učešća GI "Srpska" na lokalnim izborima u Đakovici, tim pre jer bi smo, siguran sam, pukim dekorom odnosno formalnim figuriranjem na izbornoj listi samo pristali na legalizaciju etničkog čišćenja Srba iz Đakovice, koji su, pored toga što su fizički oterani sa svojih ognjišta i imanja, voljom albanske okupacione vlasti u Prištini evo, i namerno izbrisani iz svih tamošnjih evidencija.

 

Najljubaznije Vas molim da o ovom slučaju Vlada koju predvodite urgentno obavesti domaću i međunarodnu javnost, relevantne međunarodne faktore, i zatražite hitan prekid bezumlja i ovako stravičnog bezakonja i diskriminacije u odnosu na Srbe sa Kosova i Metohije.

 

Ostajući Vam na raspolaganju za svaku saradnju, srdačno Vas pozdravljam.

Milenko Jovanović

POVEZANE VESTI

Utorak 15.10.2013. 20:50
Voleo bih da znam kako nam se sada oseća "vrhovni pastir", kada je dao podršku DRUGOVIMA ?????
Utorak 15.10.2013. 20:49
Na Kosovu je sve moguce kad su Srbi u pitanju. Oni vade organe Srbima a kamoli da sprece da se glasa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online