Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 16.10.2013.
17:20
Beta, Vestionline A

EU zvaničnici: Srbija, pa Bog, pa amebe, pa ostalo...

Još koliko prošle godine mislili smo da nećemo dočekati dan da neki evropski zvaničnik javno pohvali Srbiju u njenom radu na približavanju Evropskoj uniji, a danas smo dočekali dan - sredu 16. oktobar - da nas odjedared pohvale trojica poslenika evropeizma - Štefan File, Jelko Kacin i Majkl Devenport! I to ispadosmo najjači na svetu! Bogami, to ne sluti na dobro...

Srbija, i-haaaaaaj: Štefan File
 


Elem, evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je u sredu da je Srbija učinila "izuzetan" napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom i da bi pregovori o pristupanju sa EU mogli da počnu najkasnije u januaru 2014.


Zahvaljujući naporima koje je u ispunjavanju uslova i približavanju EU učinila Srbija, prva međuvladina konferencija, koja bi označila formalni početak pregovora Srbije sa Unijom, mogla bi da bude održana "najkasnije" u januaru, istakao je File na predstavljanju godišnjeg izveštaja Evropske komisije o zemljama u procesu pristupanja.


U godišnjem izveštaju objavljenom u sredu, EK je ocenila da je Srbija ojačala reforme i "dovoljno ispunjava politička merila", a delom i ekonomske kriterijume Evropske unije, u očekivanju da najkasnije u januaru 2014. počne pregovore o članstvu s Briselom. 


“Međuvladina konferencija EU-Srbija do kraja godine“

Jelko Kacin

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je izrazio uverenje da međuvladina konfrencija EU - Srbija "može da bude organizovana već ove godine".


Kacin je u saopštenju povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja o zemljama Zapadnog Balkana i paketa proširenja izrazio zadovoljstvo zbog "kontinuiranog proaktivnog stava Evropske komisije prema procesu proširenja".


"Verujem da će pozitivne ocene o napretku zemalja Zapadnog Balkana dati neprocenjiv podsticaj domaćem reformskom procesu", saopštio je Kacin, naglasivši da EU treba da održi taj pozitivan trend tako što će nagraditi progres zemlje u procesu priključenja unapređivanjem njenog statusa, istakavši da u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta nema razlike u oceni napretka Srbije.


“Značajna godina dostignuća za Srbiju“

Majkl Devenport

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je u sredu u Beogradu da je prethodna godina bila "veoma značajna godina dostignuća" za Srbiju, s naglaskom na postizanje proboja u dijalogu sa Prištinom.


"Prethodne godine je postignut značajan napredak i u mnogim drugim oblastima. Uspostavljen je okvir za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, reformu javne uprave, ali ima još mnogo stvari koje treba učiniti i ubrzati posebno kad se radi o pravosuđu i borbi protiv korupcije", rekao je na konferenciji za novinare Devenport.


Povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i ostalih zemalja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, Devenport je istakao da je Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bio prekretnica u tom dijalogu. Devenport je ukazao da kada se radi o pravosuđu i borbi protiv korupcije, postoje usvojene strategije i akcioni planovi, ali da ih sada treba primeniti. 

Vlada Srbije sama krije šta hoće od svojih građana

Zaklinjem se da nikome ništa neću reći: Važeća ministarska nomenklatura u Srba

“Komunizam is not dead!“ Da se, poštovani čitaoci, ne biste previše radovali divnom Srbijom iz ove vesti, čisto da vidite da i ova Vlada radi neke stvari kao i većina prethodnih - jer, ko smo mi da se nama kaže šta se pregovara u naše ime?

 

Naime, Devenport je rekao da je proces skrininga u okviru poglavlja 23 i 24 počeo dobro i da će sledeća faza biti u decembru. Na pitanje novinara zašto je skrining proces bio zatvoren za javnost, Devenport je rekao da je na vladama zemalja kandidata da odluče kako će se postaviti prema tome jer u tom procesu ne samo vlada i parlament već i građani imaju ulogu.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 17:32
Vlada i ološ koji vode Srbiju ne rade ništa dobro za narod . SVE ŠTO RADE JE PROTIV NARODA I DRŽAVE .
Sreda 16.10.2013. 17:40
Много нас хвале! Закључак: Србија је растурена као држава.
Sreda 16.10.2013. 18:06
Sto i da ne pohvale!!!! Postavise granicu izmedju Kosova i Srbije,Dadose Kosovu i pozivni broj,guraju srbe da izadju na Tacijeve izbore. Prosla i sadasnja vlast su najveci neprijatelji Srbije i zato ih hvale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online