Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 21.10.2013.
13:36
J. Arsenović - Vesti A

Ministri lobiraju za trovače?

Najmanje što srpska vlada može da uradi jeste da raspiše referendum sa pitanjem da li ste za legalizaciju genetski modifikovanih organizama u Srbiji (GMO), kaže za "Vesti" Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i predsednik Društva agrarnih ekonomista.

Hoće da dozvoli uvoz GMO: Dragan Glamočić
 

Osim što je za to da se ovo bitno, možda i suštinsko pitanje za zdravlje budućih generacija, mora do kraja demokratizovati, ovaj stručnjak smatra i da Srbija ne sme podleći ucenama SAD koja zastupajući interese svojih kompanija koje se bave proizvodnjom i prometom GMO, uslovljava članstvo Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju ukidanjem zabrane prometa GMO.

Narod je protiv

U preko 80 opština u Srbiji, na čijoj teritoriji živi više od četiri miliona ljudi, usvojena je "deklaracija protiv GMO", kojom su te lokalne samouprave proglasile svoje teritorije za zone bez GMO, uključujući gajenje, uvoz i promet. Takođe, u anketi koju je nedavno sproveo portal 021.rs. među blizu 2.000 ispitanika, skoro 83 odsto građana izjasnilo se za zabranu prisustva GMO na njenoj teritoriji.

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će uskoro izmenom zakona biti ukinuta zabrana prometa GMO, dok je novi ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izašao sa tvrdnjom da ne postoji nijedan validan dokaz da je seme ili hrana nastala na bazi veštački izmenjenog genetskog materijala štetno po ljudsko zdravlje!


Ovakvo zalaganje resornih ministara otvara sumnju da su i oni deo lobija američkih kompanija koje drže monopol u svetskoj proizvodnji i prometu GMO, pre svega nadaleko kompromitovane kompanije Monsanto.


- Ja to ne mogu da tvrdim i ne želim da se upuštam u te spekulacije, ali svaki političar snosi odgovornost prema svom narodu i svojoj državi. Mene je na nedavnom skupu o GMO Glamočić pitao da li bih ja ostao na svom stanovištu da sam ministar poljoprivrede. Odgovorio sam da bih po cenu ostavke branio nacionalni interes i domaću poljoprivredu - kaže Ševarlić.

On decidirano odbacuje tvrdnje ministra poljoprivrede da ne postoje validni dokazi o štetnosti po zdravlje GMO.


- Takva izjava je u funkciji smirivanja strasti, odnosno eventualnog bojkota naroda zbog najavljene promene zakona kojom će se u Srbiji dozvoliti promet GMO. Za razliku od studija koje su naručile kompanije koje se bave proizvodnjom GMO a koje su izuzetno kratkom roku od 90 dana istraživale ispravnost i zdravstvenu bezbednost GMO, postoje istraživanja koja dokazuju upravo suprotno - štetnost GMO - podseća profesor Ševarlić.


Prvi je na to ukazao engleski istraživač mađarskog porekla Arpad Puštaj zbog čega je, pod uticajem Monsantna i potkupljivih političara, dobio otkaz i bio izopšten iz naučnog sveta. I mnogi ruski naučnici su dobijali iste pogubne rezultate, ali se to po pravilu pripisivalo antiamerikanizmu, a sa osudama je prošao i francuski naučnik Žil Erik Seralini koji je dve godine u tajnosti vršio oglede na pacovima hraneći ih genetski modifikovanim kukuruzom.


- On je dokazao da ti pacovi, koji su sisari kao i ljudi, u drugoj generaciji imaju oštećene unutrašnje organe, u trećoj dolazi do veće zastupljenosti tumora i smanjenja plodnosti, dok u četvrtoj se ne mogu razmnožavati ni kroz prostu reprodukciju - navodi Ševarlić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 15:12
glamočiću, nadam se da ćeš i ti hraniti svoju decu gm hranom ? je*em li ti i seme i pleme prokleto...
Ponedeljak 21.10.2013. 14:37
Ovaj lik kad je doveden za ministra ,u kuloarima je receno da je dosao da uvede Monosanto u Srbiju.Treba referendum ,ali se bojim ovog neprosvecenog naroda koji ne zna sta se krije iz legalizacije GMO.Zuti nisu smeli sto ovi ladno sprovode .Neka nam je Bog u pomoci
Ponedeljak 21.10.2013. 13:54
Pitanje za referendum bi trebalo glasiti : Da li ste za zdravu i prirodnu hranu, ili za rak svih oblika !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online