Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 28.10.2013.
12:03
D. Dekić - Vesti A

Srbija ipak odustaje od GMO!

Ministarstvo poljoprivrede do daljnjeg će odložiti stavljanje u proceduru zakona koji bi trebalo da dozvoli promet genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji. Do preokreta je došlo pod pritiskom stručne javnosti i građana koji su istrajavali u zahtevima da se GMO proizvodima nikada ne dozvoli ulazak u Srbiju, pa je resorni ministar Dragan Glamočić opet "promenio ploču" i obećao restriktivniju regulativu po standardima EU.

Neće se dozvoliti promet GMO u Srbiji
 

Ilegalni zasadi soje

 

U celoj EU registrovane su za gajenje samo dve GM sorte, jedna sorta krompira i jedan hibrid kukuruza, dok genetski modifikovana soja koja se nelegalno gaji na našim njivama, i koju naše inspekcije redovno uništavaju, nije uopšte registrovana u EU. Samo ove godine na srpskim njivama uništeni su zasadi soje sa preko 20 hektara.

Ministru je pretio skandal, jer su ga Zeleni Srbije uhvatili u laži, potsetivši da je 2006. bio protivnik te ishrane, da bi prethodnih dana tvrdio "kao odgovoran čovek i naučnik" da ne postoji validan naučni dokaz o štetnosti GMO. Brzopotezno je obećao da Srbija neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih organizama (GMO), osim u naučnoistraživačke svrhe i u strogo kontrolisanim uslovima.

Ministarstvo trgovine je, kako saznajemo, uvažilo ozbiljne primedbe Udruženja potrošača što nacrt zakona ne predviđa odredbu koja reguliše promet GMO. Pod pritiskom potrošača je uvršten član da ukoliko je pravo potrošača na bezbednost ugroženo prodajom roba i usluga opasnih po život, zdravlje ili životnu sredinu, nadležni moraju da, u najkraćem roku, donesu odluku o hitnoj inspekcijskoj kontroli. Udruženja, međutim, traže i da da država omogući građanima da znaju šta jedu, da svaki proizvod koji sadrži GMO bude jasno deklarisan i sa upozorenjem.

Taj stav sada prihvata i Glamočić i tvrdi da će Srbija po EU standardima maksimalno pooštriti zakon kada je reč o tretiranju proizvoda koji sadrže do 0,9 odsto GMO sadržaja, koji sada slobodno i bez ikakve procedure ulaze na tržište Srbije.
Ipak, u Srbiji neće biti potpunog moratorijuma na GMO jer bi značio i zabranu korišćenja genetski modifikovanih bakterija, koje se koriste u proizvodnji velikog broja lekova za humanu i veterinarsku medicinu.

"To niko odgovoran ne može da uradi", rekao je ministar Glamočić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.10.2013. 12:07
HVALA BOGU!!!
Ponedeljak 28.10.2013. 13:05
Не треба им ништа веровати јер су у служби лобирања западних монструм фирми.Сигурно је да је ово лаж.
Ponedeljak 28.10.2013. 13:53
Onomad sam pročitao Šestićev (Na dlanu) aforizam koji bih po svojoj narativnoj specifičnosti uveo u školske udzbenike: PILE TI JE KAO VO, A NE ZNAŠ ŠTA JE GMO!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online