Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 30.10.2013.
12:33

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Amfilohije protiv patrijarha Irineja

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da ignorišu lokalne izbore 3. novembra, dok su ih nadležni episkop raško-prizrenski Teodosije i patrijarh Irinej prethodno pozvali da učestvuju u glasanju. Takođe, umirovljeni vladika Atanasije poručio je poglavaru Srpske pravoslavne crkve da sam patrijarh nije cela Crkva i da ne može u ime čitave čitave SPC da pošalje takvu poruku.

Zbunjuju birače: Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije
 

Živica Tucić, verski analitičar, ocenjuje da "suprostavljene izjave neprestano potvrđuju da postoje razlike u crkvenom vrhu".


- Ovakve poruke doprinose još većoj konfuziji među Srbima na KIM koji su ionako zbunjeni i teško im je da prelome šta da učine - kaže Tucić.

Opstanak pod znakom pitanja

Episkop raško-prizrenski apelovao je "da se odluka o učešću Srba na izborima donese ozbiljno i odgovorno".
- Živimo u veoma teškom vremenu, kada često nismo u mogućnosti da izaberemo najbolja rešenja, već ona koja koliko-toliko obezbeđuju mogućnost za opstanak našeg naroda na svojim vekovnim prostorima. Realno govoreći, rizik je veliki jer ukoliko Srbi ne konstituišu vlast u opštinama gde žive u većini, biće mnogo teže i za našu državu da im ubuduće pomaže, a samim tim dovešće se pod znak pitanja dalji opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji - poručio je vladika Teodosije.

Mitropolit Amfilohije je pozvao kosmetske Srbe da se povodom predstojećih izbora upravljaju prema činjenici da "niko na svetu ne bi glasao za prihvatanje nasilja i oduzimanja teritorije države koja je s tom teritorijom priznata kao članica Ujedinjenih nacija".


- I po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Srbija je u Ujedinjenim nacijama s Kosovom i Metohijom kao neotuđivim delom njene teritorije. Prema tome, svako glasanje bi značilo prihvatanje nasilja i nasilno otimanje od Srbije njenog neoduzimljivog dela, koji je srce sveukupne njene istorije i njenoga bića - poručio je vladika Radović u izjavi za Radio Goraždevac.


Rekao je takođe da "niko nigde u svetu ne bi glasao za takvu vlast, za takvu državu".
- Prema tome se i upravljajte - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Srbima na Kosovu i Metohiji.


Tucić, pak, smatra da kosovski Srbi "treba da poslušaju glas svog nadležnog episkopa Teodosija i patrijarha srpskpog Irineja".


- Oni su jasno rekli šta sve Srbi gube ako ne izađu na izbore i ne učestvuju u lokalnim vlastima. Iako je stanje na Kosmetu daleko od onoga što se želelo, ignorisanje izbora vodi u još dublju provaliju. Rečju, patrijarhov stav je i logičan i korektan - napominje Tucić.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.10.2013. 12:43
CRKVA SMO SVI MI . Ne mora partijarh uvek biti u pravu . Kada poziva na izbore SIGURNO NIJE U PRAVU jer izbori se raspisuju na OKUPIRANOJ TERITORIJI SRBIJE .
Sreda 30.10.2013. 12:42
само слога....спасава!
Sreda 30.10.2013. 13:21
Posteno i odvazno od vladike Amfilohija da lijepo objasni narodu!!! Njegovo visocanstvo, gospodin mitropolit je nepotkupljiv...za razliku od nekih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online