Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 04.11.2013.
11:20 >> 13:10h
B92 A

Mihajlović: Neki Srbi kao da rade za Tačija

Direktor vladine Kancelarije za medije Milivoje Mihajlović kaže da niko ne bi mogao da prihvati rezultate izbora na severu Kosova i Metohije i dodaje da je ključ sada u rukama Brisela.

Milivoje Mihajlović
 

"Očekujemo poništavanje izbora"

 

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da nije dobro što su se Srbi na severu Kosova podelili povodom lokalnih izbora i izrazila očekivanje da će biti poništeni izbori u severnoj Mitrovici gde je bilo incidenata.

 

"Ono što je uradila Demokratska stranka Srbije nije dobro za Srbe. Direktno je radila ovog puta i protiv Vlade Srbije i protiv svog naroda. Moralo je da se izađe na izbore. Očekujem poništavanje izbora u Kosovskoj Mitrovici", rekla je Zorana Mihajlović.

 

Ona je rekla da je izlazak na izbore jedini način da Srbima na Kosovu bude bolje.

"Srbi na Kosovu moraju da žive bolje. Neće živeti bolje ako budu imali gradonačelnika Albanca, nego će živeti bolje ako budu imali Srbina gradonačelnika. Zato moraju da izađu na izbore. Država je sve učinila poslednjih meseci i nećemo ih pustiti. Srbija će sve učiniti za naše ljude , ali oni moraju da naprave prvi korak, a to je izlazak na izbore", rekla je Zorana Mihajlović.

Na pitanje šta se juče dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, Milivoje Mihajlović je, gostujući u Kažiprstu B92, kazao da se u političkom smislu dogodila "propast izbora". On je naveo da su ti izbori bili šansa da se Srbi uključe u politički život, da izaberu svoje rukovodstvo koje bi uticalo na sveukupan život Srba na Kosovu.

Mihajlović ističe i da ima utisak da od paljenja prelaza Jarinje jedna ekipa Srba s Kosova kao da radi za Tačija. "Međutim, ljudi koji misle da može da se održi status kvo greše, to je neodrživo po svakom smislu. Nešto mora da se resetuje u tom sistemu i to je suština briselskog dogovora, da se obezbedi stabilan i održiv život Srba na Kosovu", smatra Mihajlović.

"To je ogromna snaga, kroz koju su Srbi mogli da utiču na vlast u Prištini, međutim, izbori u Kosovskoj Mitrovici počeli su neregularno. Ko god je glasao bio je izložen verbalnom linču, posle su biračka mesta izlomljena, kao i kutije", kazao je on.

Na pitanje hoće li onda ti izbori biti ponovljeni, Mihajlović kaže da i to može da se desi, ali napominje da odluku o tome donosi Centralna izborna komisija Kosova, na čiju odluku može da utiče OEBS.

U svakom slučaju, nastavlja on, ti izbori nisu bili regularni i ako sada gledamo ko je kriv, može se reći da ima krivice na sve strane. Vlada je, kako kaže, pomogla u organizovanju izbora i uradila je sve što je u njenoj moći. Ali, kako ističe, trebalo je neke stvari uraditi i pre organizovanja izbora, poput toga da se, na primer, na vreme identifikuju huligani koji su bili na severu i lomili kutije. Njih je trebalo izolovati i procesuirati za nešto što su uradili ranije, dodaje Mihajlović.

"Svi nemo gledali neregularnosti"

 

Prema informacijama koje ima, mesta gde su se dešavali incidenti su snimana, ali su Euleks, KFOR i kosovska policija ćutke gledali dešavanja sve do popodnevnih sati kad su lomljene glasačke kutije. "Ne može ovo da se reši bez ozbiljne saradnje Beograda, Prištine i Brisela, ne može da se reši bez ozbiljnijeg prisustva srpske policije na severu, čini mi se da ne može da se reši drugačije", rekao je Mihajlović.

Mihajlović podseća da je problem je napravila i administracija u Prištini stavljajući simbol Kosova na glasačke listiće i manipulacijama sa biračkim spiskovima. Kao primer on navodi da se na pojedinim listićima belim papirom prelepljivao grb Kosova.

"Priština je učinila sve da Srbi bojkotuju te izbore jer imaju veliki strah od Srba koji mogu da se organizuju i mogu da utiču na vlast", napominje Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje kako to da Beograd nije uspeo do sada da ubedi severnu Kosovsku Mitrovicu da glasa ako su benefiti za Srbe tako veliki, Mihajlović kaže da treba imati u vidu da Mitrovica 13 godina živi u bezakonju, a da međunarodna zajednica smatra da Srbija ne sme da se meša.

Mihajlović napominje da je najveći problem bio sa dve opštine na severu Kosova, u sevrnoj Mitrovici i u Zvečanu, dok su Srbi južno od Ibra glasali i na izbore izašli u procentu i iznad 50 odsto. Na pitanje šta će biti sa severnim delom, Mihajlović odgovara da ostaje da se vidi.

"Ako ne bude prigovora videćemo koji će se glasovi brojati. Ne vidim izlaz ako se ne prihvati da se ponove izbori", kaže on. A na pitanje hoće li Beograd prihvatiti izborne rezultate u severnoj Mitrovici, on odgovara da, iako on ne donosi odluke, "ne znam ko bi u Beogradu prihvatio takve rezultate izbora na kojima je bilo mnogo neregularnosti".

"Mislim da Priština želi da nastavi agoniju", dodaje in i napominje da je ključ za rešenje ovog problema sada u rukama Brisela.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.11.2013. 11:48
jos jedean u nizu parazita koji zive na grbaci naroda.ovo g...nas kosta mesecno vise od 2000 evrica.
Ponedeljak 04.11.2013. 12:31
Vucic ,Dacic i Nikolic definitivno rade za Tacija.
Ponedeljak 04.11.2013. 11:55
neka pogleda skupštinu Srbije i 70% njenog sastava plaća se iz eu novčanika preko posrednika tačija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online