Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 06.11.2013.
12:26

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Šešelj je srpski Mandela

Vesl Usthejzen, fotoreporter i novinar iz Južnoafričke Republike, čovek koji je tokom karijere duge pet decenija obišao mnoge zemlje i ratišta u svetu, nedavno je boravio u Beogradu gde se pridružio protestu radikala zbog odlaganja izricanja presude Vojislavu Šešelju.

 

Iz Johanezburga je doneo svoju tek  odštampanu knjigu "Vojislav Šešelj najbolji advokat na svetu".


Impresionirani ste Šešeljem, tvrdite da je genije, otkud interesovanje za lidera radikala?

Niko kao Vojislav


Usthejzen je prvi put Srbiju posetio 2000. godine, želeo je da vidi kako zemlja izgleda nakon NATO agresije.


- Posle te posete počeo sam pažljivije da pratim previranja u Srbiji. Upoznao sam neke ljude sa srpske političke i javne scene, ali svi su tako mali u odnosu na Šešelja da sam ih sve već zaboravio - otkriva Usthejzen.

- Za njega sam čuo, ako se tako može reći, sasvim slučajno, kad sam bio u poseti kćerki koja živi u Holandiji. Otišao sam do Tribunala jer sam imao akreditaciju i čuo jedno od Šešeljevih izlaganja. Bio sam zatečen, taj čovek je apsolutno dominirao sudnicom svojim znanjem, ponosnim stavom i sasvim jasno je podučavao sudije i tužioce njihovom poslu. Posle sam tražio stenogramske zapise sa suđenja i bio još više zadivljen. On je pravnički Golijat.

Šta vas je posebno fasciniralo?


- Bio sam zapanjen što je uopšte protiv njega i podignuta optužnica, a posebno kad sam saznao da je na početak suđenja čekao skoro pet godina, što je kršenje osnovnih ljudskih prava. Da bi sebe branio morao je da štrajkuje glađu više od mesec dana. Uspeo je da raskrinka Haški tribunal. Radio je strpljivo, s dozom cinizma i arogancije, samouvereno, bez patetike. Takvi su retki. Za mene je Šešelj novi Nelson Mandela.

U knjizi nema Vaših komentara?


- Knjiga je moj izbor iz stenograma sa suđenja. Dakle, svi oni momenti koji su neverovatni, smešni i jadni u isto vreme i poražavajući za Tribunal. Nema mojih primedbi jer bi svaka reč, osim onih koje izgovara profesor Šešelj bila suvišna.

Da li ste se upoznali sa Šešeljem?


- Nažalost nisam. Istražio sam ko je taj misteriozni profesor prava, koji je bio strah i trepet za sve srpske vlasti od '90 - ih na ovamo. Međutim, profesor Šešelj je mnogo više od toga. On je svojom odbranom u Hagu utemeljio i "ispisao" brojne knjige iz međunarodnog prava, a u isto vreme je sprečio taj nakaradni sud da menja pravila. Nadam se da je dan njegovog povratka u Srbiju vrlo blizu. Očekujem da ću uskoro imati čast da ga upoznam i iskažem mu svoje divljenje.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.11.2013. 12:33
ŠEŠELJ je svojom žrtvom i svojim držanjem DEBELO ZADUŽIO SRBIJU I SRPSKI NAROD . Njegovo držanje i odbrana pred ZLIKOVAČKIM SUDOM IZUČAVAĆE SE NA SVIM PRAVNIM FAKULTETIMA U SVETU . Dolazak ŠEŠELJA U SRBIJU ZNAČIO BI KRAJ SNS BANDITIMA . POMOZI BOŽE DA DOĐE ŠTO PRE .
Sreda 06.11.2013. 13:05
Са неким његовим политичким стајалиштима се нисам слагао, али човјек је показао образ што ниједан политичар нема у Србији, а ни Српској.
Sreda 06.11.2013. 13:02
Nikad nisam bio potpun ljubitelj Šešelja zbog ispada, ali nikada nisam bio protivnik i danas se više nego ikada vidi da je on trebao da vodi zemlju, i da je jedini koji nije bio izdajnik, dok svi ostali jesu po jedanput makar u pravom smislu te riječi. Zato su i uništili radikalnu partiju. Šešeljeva jedina greška jeste ta što je loše procijenio Tomu, kojem se po slikama vidjelo pored Šešelja, zajedno sa Vučićem, da su oni koji ga ili cinkaju, ili koji će brzo biti PRODANE DUŠE Evropske Unije, NATO-a i Vatikana. Šešelj je primjer još jednog srpskog grijeha prema rodu svome, kao što su uradili sa Obrenovićima 1903, pa sa Miloševićem i drugima olako slatim u Hag. Zato se Srbima zlo dešava -zbog
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online