Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Ponedeljak 11.11.2013.
13:42
Beta A

"Nismo bili ludi da počnemo I svetski rat"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da je početak Prvog svetskog rata 1914. bio posledica ekspanzionizma tadašnje Austrougarske i da pokušaji da se Srbiji pripiše krivica za to predstavljaju reviziju i iskrivljavanje istorije.

Postavljanje venca na Spomenik oslobodiocima Beograda
 

"Da je Srbija bila tako luda država, lud narod, zašto su onda i sve ostale zemlje odmah ušle u taj rat", upitao je Dačić posle polaganja venaca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda, povodom 95. godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 1918.

On je istakao da je Srbija u tom ratu izgubila trećinu stanovništva i da zbog srpskog naroda ne želi da se to ikada više ponovi. Srpski premijer je ocenio da iskrivljenu sliku o početku Prvog svetskog rata daju oni koji su zapravo za njega krivi.

"U Sarajevu imamo podizanje spomenika Francu Ferdinandu, a kad bi u Beogradu počeo da se gradi spomenik Gavrilu Principu, to bi značilo da favorizujemo one koji su izvršili Sarajevski atentat", kazao je Dačić.

On je istakao da bez obzira što se to kroz prošlost "tovarilo Srbiji za vrat", atentat u Sarajevu na austrougarskog prestolonaslednika apsolutno nije bio uzrok početka Prvog svetkog rata.

Dačić je podsetio na sve, kako je naveo, hrabre bitke i stradanje srpske vojske kroz četiri godine Prvog svetskog rata.

"Hrabro je i časno boriti se za slobodu, ali Srbija je dala previše", kazao je Dačić, podsetivši na stotine hiljada izginulih Srba u Velikom ratu.

Prema njegovim rečima, Srbija je izabrala pravu stranu, pa tako treba da i u miru ostvari svoje mesto koje joj po prirodi pripada u ujedinjenoj porodici evrpopskih naroda.

Polaganju venca na Spomen-kosturnici oslobodilaca Beograda na Novom groblju prisustvovale su delegacije ambasada zemalja saveznika u Prvom svetskom ratu, a ceremonija je održana uz najviše vojne počasti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.11.2013. 13:49
Ovo je dokaz samo koliko je Srbija slaba. Dupeuvlačačka politika koju je započeo Boris Tadić a magistrilara vodeća trojka donosi rezultate. Svaka šuša nam soli pamet I istresa se na nas. Hrvati nastavili etničko čišćenje bez bojazni da će ih ko kazniti jer eto izvinuo im se presednik Boris Tadić. Jeli mi može tko objasniti kako je to Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku kada iz Hrvatske ima pola miliona proteranih Srba? Kako je to Srbija izvršila agresiju na Sarajevo kada sada u Sarajevu živi 100 % Bošnjaka a pre rata živilo ih 49%?
Ponedeljak 11.11.2013. 14:34
U Sarajevu podižu spomenik Francu Ferdinandu... Pa to je jedini slučaj u istoriji čovječanstva da jedna država podiže spomenik okupatoru!!! Mislim da se i sami Austrijanci smiju ovome...a sve se radi sa namjerom da se napakosti Srbima! pogotovo mi Srbi iz Republike Srpske treba da budemo pametni i da ignorišemo ove provokacije. A oni neka samo podižu spomenike. Ne bi me čudilo da 2041. bude podignut spomenik Hitleru u centru Sarajeva!
Ponedeljak 11.11.2013. 14:32
Istina je i to da nema šanse da mala zemlja pored Velikih sila, tvoraca Atante i Centralnih sila godinama i godinama prije toga kao priprema za svjetski rat, bude kriva za svjetski rat. To nema logike nikakve! Zato oni pokušavaju da žrtvuju Srbe po ko zna koji put za "krivicu". Jedan atentat je toliko smiješan, jer nakon atentata ni jedna zemlja sila Antante nije morala da objavi rat meeđusobno sa Cenralnim silama, već samo da gleda rat Austro-Ugarske sa Srbijom s kojom Austro-Ugarska gleda od 1903. a naročito 1908. da zarati, jer ju je Srbija pobjedila u Carinskom ratu (1906-1910) vezivajući privredu što kroz francusku ekonomiju, italijansku i britansku, što za rusku kako bi imala gdje da
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online